iPon Hírek

CES 2013: ST-Ericsson: Elképesztő órajelekkel az öregedés ellen

Dátum | 2013. 01. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung leleplezte a nyolc magot tartalmazó Exynos 5 Octát, az Nvidia a Tegra 4-et, a Qualcomm a Krait processzormagok új generációját, az Ingen pedig új MIPS-es chipjét, és még mindig maradt némi újdonság a CES-en SoC témakörben. Az ST-Ericsson a NovaThor családot bővítette ki az L8580 kódnévre hallgató megoldásával.

Az L8580 úgynevezett eQuad processzorral dolgozik, ez lényegében a chipen belül négy Cortex-A9 magot fog össze, és ezeknek az órajele elérheti a 2,5 GHz-es sebességet is, ha erre lenne szükség. Ilyen magas frekvenciára egyetlen jelenleg ismert megoldás sem képes (a Krait 400-nál láthattunk 2,3 GHz-es plafont). Itt azonban a kiöregedő magok miatt szükség is van a magas órajelre. Ezt az utat eddig egyedül az ST-Ericsson választotta. A grafikus processzor szerepébe egy PowerVR SGX544 került, amely szintén magas órajelekkel operál majd (600 MHz).
Az eszköz a gondosan kialakított gyártástechnológiának köszönheti, hogy ezekre képessé vált. A chip mindössze 0,6 V-os feszültséget igényel, és itt használják először a fejlett FD-SOI eljárást is. A SoC csíkszélessége 28 nm lesz, ami szintén elengedhetetlen a magas frekvenciához.

A memória két csatornán fog a lapkához csatlakozni, így nem kell tartani az ilyen nemű korlátozottságtól, bár sajnos csak az LPDDR2 támogatott. A kamerák tekintetében egy 20 és egy 5 megapixeles egység kapcsolható hozzá, videókat pedig 1080p-ben rögzíthetünk. A legnagyobb kezelt kijelző-felbontás az 1920 x 1200-as, a beépített hálózati modem pedig az LTE, a HDSPA+, a TD-SCMA és az EDGE technológiákkal kompatibilis.

A NovaThor L8580 valószínűleg így sem lesz elég erős ahhoz, hogy a felsőkategóriás társai mellett labdába rúgjon, de a középső árszegmensben jó alternatívaként szolgálhat, akár a top gyártók számára is. Ha a fogyasztása ténylegesen beváltja a hozzá fűzött reményeket, akkor nagy jövő állhat előtte.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!