iPon Hírek

CES 2013: Szupervékony hibrid WD HDD-k

Dátum | 2013. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Már egy ideje tudható, hogy az Intel minél vékonyabb SSD meghajtókat, illetve merevlemezeket szeretne látni annak érdekében, hogy az ultrabookok még karcsúbbak lehessenek.

A korábbi információk alapján már mind a Seagate, mind pedig a WD készített olyan mobil merevlemezeket, amelyek mindössze 5 milliméter vastagok, azaz megfelelnek az Intel fentebb említett elvárásainak.


A CES alkalmával a Western Digital illetékesei bemutattak két új, WD Black sorozatú mobil merevlemezt, amelyek 2,5 colos formátum köré épülnek, viszont nem 9,5 milliméter, hanem csak 7 milliméter, illetve 5 milliméter vastagak. A szóban forgó újdonságok ráadásul hibrid merevlemezek, ugyanis némi NAND Flash alapú tárhelyet is kínálnak.


Az 500 GB-os példány mindössze 5 milliméter vastag és tartalmaz egy 24 GB-os NAND Flash SSD tömböt is. Ezt a példányt korábban már láthattuk, méghozzá egy hasonlóan karcsú, WD Blue sorozatú merevlemez társaságában. Rajta kívül egy 1 TB-os modell is készült, amely már 7 milliméteres vastagsággal bír és kisebb társához hasonlóan szintén tartalmaz 24 GB-nyi NAND Flash tárhelyet. A WD Black sorozatú újdonságok a gyártó illetékesei szerint  akár 32 GB-nyi NAND Flash adattárral is rendelkezhetnek.
 


Arról egyelőre nem hullott le a lepel, hogy a friss hibrid adattárolók pontosan milyen sebességet kínálnak, mint ahogy az is rejtély, hogy megjelenésükkor pontosan mennyibe kerülnek majd. Az már biztos, hogy a Western Digital egy ideje szállítja az újdonságok mintapéldányait az OEM partnereknek.

A friss hibrid adattároló hat hónapon belül piacra kerülnek, ha minden a tervek szerint alakul.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Stark
2013.01.11. 13:01
24GB Az igen. Notiba tökéletes lesz.
A Seagate HHD-jában 4GB SSD rész volt csak, de már az is sokszor ott loholt az SSD-k nyakán, akkor ez 24GB-tal frankó lehet.

Csak gondolom az ár horror lesz. Meg az ilyen ultra vékony cuccok nem tudom mennyire lesznek tartósak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patrik2991
2013.01.11. 15:07
Ezek a hdd az én szememben egyre inkább hasonlítanak a floppy lemezekre, csak nagy kapacitással, tök retro hatása van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2013.01.11. 16:01
Én notikban továbbra sem szeretem az HDD-ket. Lehet, hogy egy ilyen hibrid merevlemez hasonlóan gyors tud lenni, mint egy SSD, de akkori is mozog, és hangja is van. Ez nekem ma már unszimpi egy notiban. Sőt már asztaliban is kezd az lenni. Túlzottan rákattantam az SSD-kre. Épp most agyalok rajta, hogy kioperálom a 1,5 terás HDD-t az asztali gépből, és csak az SSD-t hagyom bent. A HDD-t meg berakom egy külső rackbe, jó az neki.

Amúgy nem is értem a gyártókat, hogy mi ez a nyavajgás az SSD miatt. Ma egy pár száz gigás HDD nem sokkal olcsóbb, mint egy 128 gigás SSD, ami notiba szerintem elég, ha valaki nem azon akarja tárolni a Full HD filmjeit.

Amikor az Intel kiszülte az Ultrabook kategóriát, még elég drágák voltak az SSD-k (bár már akkor sem annyira, hogy +60-80 rugóval megdobja a költségeket), de ma már teljesen indokolatlan ez a spórolás.

Szoktam ultrabook árakat nézni, és nem ritka, hogy ugyan az a gép, 128 gigás SSD-vel akár 50-60-ezerrel is több, mint egy 500 gigás HDD-vel.
Ez teljesen aránytalan, mikor ma már 30 körül komplett 128-as SSD-t kap az ember, aminek az árában benne van az SSD háza, a csomagolás, szállítás, és ez az Áfá-s, vámos kisker ár. Akkor mennyi lehet OEM egy 10.000-es rendelésnél az ára? 100 dollár?
Ha ebből levonjuk a HDD árát (amit ugye akkor nem kell beletenni a gépbe, ha SSD-t tesznek bele), ami mondjuk legyen 30-40 dollár. A különbözet legdurvább esetben is 70 dollcsi, max 15 rugó HUF-ban. Nem értem, hogy akkor ezért miért kell sírni, hogy mennyivel drágább, azt meg pláne nem értem, hogy miért kell +50-60 rugós extra felárat beépíteni az árképzésbe.
Ha csak +5+10 rugó hasznot tennének az SSD-s modellekre, máris ledobna az ultrabookok ára minimum 50 rugót. Szerintem egy ennyivel barátságosabb áron jobban fogynának.

De ők tudják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aragon89
2013.01.13. 10:15
teljesen helytálló az alattam szóló érvelése!
DE! úgymond semmi értelme lenne az ultrabookoknak, hogyha nem lennének drágábbak, ezért drágábbak... kb. ez lehet a marketingesek érvelése, megtüzdelve azzal, hogy meg kell fizetni a csendességért és a gyorsaságért...
Csakhogy egy épeszű ember számára ezek nem megfelelő érvek és inkább vesz 100 forintért egy pár füldugót vagy zenét hallgat miközben ezerrel pörög a "hangos" és "lassú" vinyó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!