iPon Hírek

CES 2013: Több új apró PC-t is piacra dob az Intel

Dátum | 2013. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a jelek szerint hamarosan egy új, a korábbiaknál olcsóbb apró számítógéppel rukkol elő

Az Intel Next Unit of Computing névre keresztelt komplett asztali számítógépe jelenleg kétféle változatban kapható: a Thunderbolt porttal ellátott kiadás 320 dollárba, a Thunderbolt port nélküli változat pedig 290 dollárba kerül. Mindkét gépben Core i3-3217U típusú központi egység teljesít szolgálatot.


A február folyamán érkező, kedvezőbb árcédulával ellátott változat szintén kompakt, apró házzal rendelkezik majd, viszont már nem Core i3-as sorozatú központi egységet, hanem Celeron 847-es processzort alkalmaz majd. A gyengébb processzorral érkező modell 100 dollárral lesz olcsóbb, mint a Core i3-as változat.

A Celeron 847-es processzor már sokak számára ismerős lehet, ugyanis az elmúlt hetek során több olyan mini-ITX alaplap is megjelent, amelyen ez a központi egység teljesített szolgálatot. A Celeron 847 a Core i3-3217U-hoz képest több szempontból is gyengébb: a szóban forgó kétmagos processzor nem kínál Hyper-Threading támogatást, 1,8 GHz helyett 1,1 GHz-es magórajelen ketyeg, illetve Intel HD Graphics sorozatú integrált videó vezérlője is szerényebb képességekkel rendelkezik. Ezzel együtt a Celeron modell 1 MB-tal kevesebb harmadszintű megosztott gyorsítótárat alkalmaz, cserébe viszont jóval olcsóbb, mint a Core i3-3217U.

Core i5-ös, illetve Haswell alapú modellek is jönnek

A hírek szerint persze nem csak egy lassabb, olcsóbb, hanem egy gyorsabb, drágább modellel is bővül az Intel NUC sorozata. A gyártó tervezi egy Core i5-ös processzorral szerelt apró PC piacra dobását is, amely várhatóan április folyamán kerülhet az üzletek polcaira. Ez a példány vPro támogatással és USB 3.0-s portokkal érkezik, valamint képes lesz egyidejűleg akár három kijelző kezelésére is. A Core i5-ös modellt a gyártó a felhasználói visszajelzésekre reagálva dobja piacra.

Ha már a felhasználói visszajelzéseknél tartunk, ejtsünk pár szót azokról is. Az Intel illetékesei szerint az apró számítógépek nem csak beváltották, de túl is teljesítették a hozzájuk fűzött reményeket. Ebből úgy tűnik, hogy a felhasználók tökéletesen elégedettek az apró konfigurációkkal, igaz, korábban azért némi probléma is beárnyalta  elégedettségüket. Utóbbi problémát a gyártó azóta megoldotta: a kissé szerencsétlenül elhelyezett WiFi adapter chipjének melegedését a rendszerhűtő ventilátor alapértelmezett fordulatszámának növelésével kompenzálták. Az alapértelmezett sebességet a maximális fordulatszám 50%-ára lőtték be, ami zajosabbá, de használhatóvá teszi a terméket.

Az Intel a pozitív fogadtatásnak köszönhetően tervezi az Intel NUC család további bővítését is: még az idei év folyamán bemutatkozhat a Haswell APU köré épülő modell, amely még gazdagabb felszereltséggel rendelkezik majd, mint jelenlegi társai.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Frenky1988
2013.01.10. 16:17
Jöjjön már!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2013.01.10. 19:23
Ha meg tudnák oldani, hogy passzív hűtésű legyen... Egy SSD-vel álmaim munkaeszközévé válna, és vennék ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nyiri
2013.01.10. 20:04
Nagyon szuperek, csak túl vannak árazva. A mostani alap konfig kerül 87.000-körül és nincs benne se RAM, se SSD! Ennyiből már gépet is lehet venni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. djgeg
2013.01.10. 21:28
2 Hálózati portosat légysziiiiiiiiii
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. maláj
2013.01.11. 07:36
drágák ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mikej95
2013.01.11. 12:50
A cím hallatán azt hittem, hogy söprik a raktárból az Atom-ot, de látom normális cuccokról van szó mégis.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!