iPon Hírek

CES 2013: Új chipet mutatott be az Ingenic

Dátum | 2013. 01. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A MIPS Technologies és a kínai Ingenic Semiconductor közösen leplezte le szoros együttműködésük legújabb gyümölcsét. A JZ4780 névre keresztelt termék meglehetősen nagy ugrás lesz az előd, JZ4770-hez képest, bár a neve éppenséggel nem erre utal.


Az Ingenic ezzel a lapkával belépett a többmagos processzorokat készítők klubjába. A 32 bites MIPS XBurst magok párosa akár 1,5 GHz-es órajelre is gyorsítható, de a SoC igazi fegyvere nem ez, hanem az ARM-os megoldásoktól is jobb fogyasztási mutatója. Az XBurst egységek 1 GHz-es órajel mellett 140 mW-os fogyasztást produkálnak teljes terhelés mellett, egy Cortex-A9 esetében ez majdnem a duplája, 250 mW. Ám az önálló VPU-val (video processing unit) a teljes fogyasztás még lentebb szorítható, ez a modul lehetővé teszi az 1080p HD anyagok lejátszását még kisebb energiabefektetés mellett.

A SoC a grafikus processzor terén is sokat fejlődött, hiszen a Vivante 860 IGP helyét egy PowerVR SGX Series5 termékcsaládból származó megoldás vette át. Egészen pontosan egy SGX540-ről van szó, ami nem csak sebességben, hanem a támogatott technológiákban is jóval előrébb jár, mint a Vivante IGP. A SoC támogatni fogja a HDMI kimenetet, van önálló hang codec, integrálja a GPS vevőt, az LVDS csatlakozó felülettel pedig a felhasználási köre is szélesebb az egyszerű mobiloknál és táblagépeknél.

Sarkalatos pont az új lapkánál a gyártás is. Sajnos az Ingenic ilyen téren továbbra is lemaradásban van, de az öreg 65 nm-es eljárást már legalább lecserélték. A JZ4780 esetében már 40 nm-es CMOS technológiát használnak, így minden bizonnyal a méret nem növekedett a generációváltás során.


A két vállalat a közös lapkát nem csak meztelenül állította ki a CES-en, hanem egy kipróbálható 10,1 hüvelykes táblagépbe rejtve is. A demózás alapjául szolgáló gép paraméterei pontosabban nem ismertek, annyi biztos, hogy az Android 4.1 Jelly Bean dolgozik rajta.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. witchlord
2013.01.10. 13:42
Az ilyen versenyt szeretem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!