iPon Hírek

CES 2015: Szupergyors külső SSD-k a Samsungtól

Dátum | 2015. 01. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A külső SSD meghajtók piacán rendszerint másodvonalbeli gyártók termékei közül lehet válogatni, akik leegyszerűsítve csak megveszik a termékhez szükséges NAND Flash memóriachipeket és a vezérlőt, majd összeszerelik az elektronikát és terveznek neki valami egyedi házat. Az említett szegmens állóvizét most egy élvonalbeli gyártó, a Samsung kavarja fel egy picit, ugyanis a vállalat bejelentett egy új külső SSD családot, amelynek tagjai a T1-es jelzést viselik.
A T1-es külső SSD meghajtók elegáns háza minden esetben 850 EVO sorozatú Samsung SSD-t rejt, amelynek legnagyobb különlegessége, hogy 32 rétegű, TLC NAND Flash lapkákra támaszkodó 3D V-NAND chipeket alkalmaz, méghozzá ugyanazzal a vezérlővel karöltve, amivel a 2,5 hüvelykes 850 EVO SSD meghajtóknál már találkozhattunk. A T1-esek háza persze kompaktabb, mint 2,5 hüvelykes társaiké, de ez nem is csoda, hiszen fontos szempont volt, hogy ne csak nagy teljesítményt kínáló, de könnyedén is hordozható külső SSD-k szülessenek. Annak érdekében, hogy a kompakt házba összezsúfolt komponensek ne tudjanak túlmelegedni, Dynamic Thermal Guard technológiát alkalmazott a gyártó. Ezeknél a termékeknél a külső merevlemezekkel ellentétben attól sem kell tartani, hogy a szállítás közben tapasztalható rezgések és kisebb ütések károsítják az adattároló tartalmát, ugyanis az SSD-k nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket – a termékek ütésállóságának köszönhetően akár 0,5 ezredmásodpercig tartó 1500G-s rázkódást/ütődést is elviselnek adatvesztés nélkül. A külső SSD meghajtók USB 3.0-s kapcsolaton keresztül kommunikálnak az adott rendszerrel, illetve a működésükhöz szükséges áramot is ugyanazon a kábelen keresztül szerzik be. A T1-esek USB 3.0 UASP támogatással érkeznek a minél nagyobb maximális és folyamatos sebesség elérésének érdekében, így esetükben akár 450 MB/s-os adatátviteli sebesség elérésére is van mód. A véletlenszerű 4K-s olvasási teljesítmény 8000 IOPS-os, a véletlenszerű 4K-s írási teljesítmény pedig 12 000 IOPS-os értéket képvisel. Ezzel együtt 256-bites AES adattitkosítás is rendelkezésre áll, ami különösen jól jöhet, ha bizalmas adatokat kell mozgatni. Az új SSD meghajtók exFAT fájlrendszerrel formázva kerülnek az üzletek polcaira, így mind a Windows, mind pedig az OS X alapú rendszerekkel tökéletesen kompatibilisek. A jelszóval is védhető külső adattárolók 71 milliméter hosszúak és 53,2 milliméter szélesek, vastagságuk pedig mindössze 9,2 milliméter. Az említett adatok alapján jól látszik, hogy a termékek alapterület tekintetében kisebbek, mint egy szabványos névjegykártya, mégis képesek akár 1 TB-nyi adat tárolására is. Az újdonságok tömege adattároló kapacitástól függően változik, de az nagy általánosságban elmondható, hogy nem haladja meg a 30 grammot, ami szintén impresszív érték.
A három év garanciával rendelkező T1-es külső SSD meghajtók 250 GB-os, 500 GB-os és 1 TB-os kiszerelésben kerülnek az üzletek polcaira, listaáruk pedig sorrendben 180, 300 és 600 dollár lesz. Az elegáns és gyors külső SSD meghajtók rövidesen elérhetővé válnak kereskedelmi forgalomban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. VAjZY
2015.01.06. 16:18
Pici off: Nem csak ezen az elven működő, hanem általánosságban egy SSD mennyire jó választás (külső) adattároláshoz? Összehasonlítva HDD-vel ugye a sebesség az elsődleges különbség, de mi a helyzet a strapabírósággal (különböző mágneses, elektromos stb hatások ellen), élettartammal?
Tehát ha én pl el akarok tárolni hosszú évekre 500GB cuccot, s csak ritkán hozzányúlni, akkor még mindig jobban járok egy lényegesen olcsóbb HDD-vel? Összegezve: BIZTONSÁGOSABB-e erre a célra egy SSD, mint egy HDD?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. pdx06
2015.01.06. 17:04
Mi az hogy külső SSD? Azt hittem hogy egy SSD-t lehet belső és külsőként is használni. Mivel adnak hozzá átalakító rack-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. cNobody pdx06
2015.01.06. 17:14
Nem mindhez van külső rack, illetve egy típuson belül is van olyan csomag hogy csak meghajtó, meg hogy vannak extrák hozzá, pl sata->usb átalakító, persze felárért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. cNobody VAjZY
2015.01.06. 17:17
gyorsabb, drágább, de nem vagyok biztos benne, hogy biztonságosabb. Ha csak ritkán kell hozzányúlni, akkor az én véleményem szerint mindegy. Ha napi szinten kell 500GB-ot mozgatni akkor egyértelműen hamarabb elhasználódik mint egy HDD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sm1ley
2015.01.06. 17:27
Adattárolók esetén nem sok értelme van arról beszélni, hogy melyik biztonságosabb. Hiába bírja jobban a rázkódást egy SSD, ha a vezérlő bármikor tönkremehet és a HDD is hiába írható többször, ha egy ütés miatt a fej végigkarcolja a lemezt... Az adatok akkor vannak biztonságban, ha minél több helyen el vannak tárolva, egyetlen meghajtóra semmilyen fontos adatot nem szabad bízni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog
2015.01.06. 21:59
Jojjon csak,ez is csak lejjebb viszi az SSD-k arat.
Tegyenek ra egy OLED kepernyot is,mert az is lehetne olcsobb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. NTibor77
2015.01.07. 06:37
[LINK]

"Az egyenletes elhasználódásból adódóan úgy számolható ki az elméleti élettartam, ha megszorozzuk a teljes kapacitást az újraírási ciklusok számával, vagyis például egy 250Gb-os Samsung 840 hozzávetőlegesen 250Tb adatot képes írni. Egy átlagos felhasználó esetében 7-10Gb napi írással számolhatunk, vagyis az utóbbival kalkulálva majdnem 66 évig bírja az SSD a nyüstölést, és ez még csak a garantált 1000 ciklusra vonatkozó szám. A hardware.info készített egy tesztet, amiben heteken keresztül folyamatosan írtak két darab 250Gb-os Samsung 840-re adatokat, hogy azok valós élettartamát megtudják. A Samsung szerénynek bizonyult a hivatalos értékek megadásánál, mert az első javíthatatlan hiba 3187 írási ciklus után jelentkezett – ez után a meghajtó még működőképes marad -, ami fenti számítások alapján több mint 200 évnyi használatot jelent.
A tesztek és a tapasztalatok alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az SSD-k elhasználódásától nem kell tartani, az ezzel kapcsolatos aggályok senkit ne akadályozzanak meg a vásárlásban, ha pedig megvettük, használjuk bátran."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!