iPon Hírek

CES 2017: Akár pénztárcában is elfér az Intel új apró PC-je

Dátum | 2017. 01. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a mobilpiac meghódításáról korábban már lecsúszott, így manapság nem is igazán figyel erre a szegmensre, helyette inkább a fejlődő piaci régiókra helyezte át a hangsúlyt, például az IoT eszközökére. Részben ezt a piacot veszi célba az Intel Compute Card, ami egy meglehetősen kompakt, akár pénztárcában is elférő PC modul. A Compute Card 94,5 milliméter hosszú, 55 milliméter széles és 5 milliméter vastag, belsejében pedig nem csak processzor, iGPU, rendszermemória és adattároló lapul, hanem vezeték nélküli kapcsolatot biztosító vezérlők is, így kvázi teljes értékű „asztali számítógépnek” tekinthető. Az újdonság belsejében passzív hűtés mellett foglalhatnak helyet a különböző központi egységek, így az Atom sorozatú megoldásoktól a hetedik generációs, jellemzően vékony noteszgépekben használt Core M „Y” sorozatú apró „erőművekig” sokféle példány jöhet szóba, a TDP limit 6 watt lesz. Arról egyelőre nincs hír, hogy a Compute Card pontosan milyen változatokban válik elérhetővé, így az is rejtély, hogy az egyes modellek milyen paraméterekkel rendelkeznek majd. Koncepció terén viszont annyi már kiderült, hogy a Compute Card egyfajta bővítőkártyaként funkcionálhat a nem is távoli jövőben, amellyel az okos hűtőszekrények, az IoT központok, az okos információs pontok, illetve az egyéb termékek funkcionalitását lehet könnyedén és gyorsan bővíteni. Manapság főleg az okostévék piacán probléma, hogy a hardver viszonylag hamar elavul, cseréjére pedig nincs mód, így a felhasználói élmény hamar romlani kezd. A Compute Card elméletben ezen a problémán is segíthet, ugyanis lehetővé teszi, hogy az okostévé hardverének egy részét egy kártyára zsúfolják, ami igény szerint cserélhető lehet.
A Compute Stick sorozattal ellentétben a Compute Card már csatlakozók terén is más utakon jár majd. Míg a vaskos pendrive-ra hasonlító Compute Stick esetében csak HDMI porton keresztül csatlakozhatott a rendszer az adott kijelzőhöz, illetve portok terén is meglehetősen limitált volt a kínálat, addig a Compute Card már szabványos USB-C Plus Extension csatolóra támaszkodik. Utóbbi egy speciális USB-C csatolófelület lesz, amelyen keresztül az USB mellett, a PCIe, a HDMI és a DisplayPort csatoló is munkára fogható, így a kártyát fogadó eszköz gazdag funkcionalitást nyújthat a felhasználó számára. A fogadó eszköz akár egy Compute Card Slottal ellátott monitor is lehet, ami a kép megjelenítése mellett egyfajta dokkolóként is funkcionálhat, így „egybegép-szerű”, meglehetősen helytakarékos konfiguráció hozható létre, amelynek teljesítménye a különböző Compute Card modellek segítségével az aktuális igényekhez igazítható. Az Intel tervei szerint a Compute Card idén júniusban mutatkozhat be, így az egyes modellek pontos műszaki paramétereiről, valamint ajánlott végfelhasználói áraikról is csak akkoriban hullhat le a lepel. A forgalmazás az év közepe környékén kezdődhet meg. A Compute Card sikerében számos partner is segíteni fog, akik között egyebek mellett a Dell, a HP, a Lenovo, a Sharp, a Seneca Data, az InFocus, a DTx, a TabletKiosk és a Pasuntech is jelen van.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. commodore
2017.01.07. 04:01
Fogadni merek hogy csak 1db USB-C csatlakozó lesz rajta.
És ha "normál" PC-ként próbálnám használni, akkor a sok átalakító adapter sokkal több helyet foglal el mint maga a készülék.

Tudom, tudom, ezt nem arra találták ki...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svidi
2017.01.07. 22:09
Kötve hiszem, hogy okostévékben valaha is lesz cserélhető/fejleszthető hardver. Egyszerűen nem érné meg a TV gyártóknak. Meg lehet nézni, hány MXM foglalatos laptop szaladgál - fehér hollók. A laptopgyártóknak sem érte ez meg, amióta piacon van a formula (kukaPC-kben is előfordulnak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!