iPon Hírek

CES 2017: Intel alapra épül a New Balance okosórája

Dátum | 2017. 01. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A viselhető kiegészítők nemcsak az elektronikai termékekkel foglalkozó vállalatok érdeklődését keltették fel, hanem a sportszergyártókét is. Ezúttal a New Balance az Intellel közösen rukkolt elő egy okosórával, amihez a NB még egy vezeték nélküli fülhallgatót is hozzá csapott.
Először ismerkedjünk meg az okosórával, ami a RunIQ néven fut és egy kör alakú megjelenítővel lett felszerelve. A tervezők egy 1,39 hüvelykes panelt használtak fel, aminek a felbontására nem derült fény, azt viszont megtudhattuk róla, hogy AMOLED technológiát alkalmaz. Ennek köszönhetően nemcsak rendkívüli színvilágot produkálhat a felhasználó csuklóján, hanem még a fogyasztása is kedvezőbben alakulhat, mint egy hagyományos LCD-nek – ez pedig nem elhanyagolható szempont az okosórák esetében. A színfalak mögött egy Intel Atom Z34XX processzor került bevetésre, amihez 512 MB-nyi rendszermemória, valamint 4 GB-os tárhely szegődött. A RunIQ fedélzetén az Android Wear operációs rendszer lesz jelen, de az egyelőre nem tisztázott, hogy ez már eleve a Wear 2.0-s kiadásával fog-e befutni vagy egyelőre még az első főverzióval kerül a terítékre és csak később kapja meg a nagy frissítést.
Az Intel által fejlesztett hardver remek szolgáltatásokkal megtoldva várja majd, hogy minél többen vegyék használatba. A RunIQ mindenféle külső segítség nélkül képes szinkronizálni az edzések adatait a STRAVA rendszerével, szóval nincs szükség az okostelefon közbenjárására, és a STRAVA lehetőséget biztosít arra, hogy megosszák másokkal is az eredményeiket az emberek. Előre telepítve van rajta a Google Play Music, ahonnan lehet közvetlenül zenét hallgatni (a WLAN közbenjárásával), de akár az okosórán is tárolhatóak muzsikák. Mivel rendelkezik beépített GPS vevővel is a készülék, így pontosan tudja követni a felhasználó által megtett utat. Került a karórába pulzusmérő is, ami valós idejű monitorozásra is képes, ennek különösen a sportolók fognak örülni, de akár még a szívbetegségben szenvedők is jó hasznát vehetik.
A RunIQ minden mozgási szenzort magában foglal, egyéb extrákról viszont nem szólt a fáma (pl. barométer). Mobilhálózati modem nem került az eszközbe, de a Wi-Fi lehetőséget biztosít arra, hogy önállóan is be tudja szerezni a szükséges információkat az óra, képes betölteni a friss értesítéseket vagy az olvasatlan üzeneteket. Egyetlen pont van, ahol igazából elvérzik a RunIQ, de ott nagyon; az üzemidő tekintetében gyenge szereplést tud felmutatni a szerkezet. Egy töltéssel átlagos igénybevétel mellett egy napot bír ki az óra, folyamatosan aktív GPS mellett pedig nem meglepő módon 5 óra után bedobja a törölközőt. Zárásul viszont el kell még mondani a New Balance újdonságáról, hogy vízálló, ráadásul elég jól bírja a nyomást: a hivatalos közlemény szerint 5 atmoszférát képes elviselni, ami megközelítőleg 50 méteres vízmélységet jelent. (Ennek ellenére senkinek nem ajánlanánk, hogy magával vigye akár csak egy könnyűbúvárkodásra is.)
Fentebb utaltunk rá, hogy a New Balance egy másik eszközt is bemutatott a CES-en, de azt már nem az Intellel, hanem a Jabrával készítette el. A PaceIQ névre hallgató termék egy vezeték nélküli fülhallgató, ami természetesen szintén a sportolóknak szól. A termék Bluetooth kapcsolatot használ, és van rajta egy Sports gomb, melynek a megnyomását követően hangos visszajelzést kap edzés közben a viselője a teljesítményéről vagy egyéb információkról (új üzenet, bejövő hívás, friss értesítés). Érdekesség, hogy még arra is van lehetősége a felhasználóknak, hogy társítsák a PaceIQ-t a fent bemutatott RunIQ-val, és az okosóráról direktben játszhatóak le a zenék a fülhallgató, nincs szükség okostelefonra.
A New Balance RunIQ máris megrendelhető, a szállítása pedig február elsejétől esedékes, az okosóráért 300 dollárt kell kifizetnie a vásárlóknak. A PaceIQ még nem rendelhető, de ez is február 1-ével kerül a boltokba, szóval nem kell már sokáig várni rá, az ajánlott fogyasztói ára pedig 110 dollárban lett meghatározva.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások