iPon Hírek

CES 2017: Jön a HDMI 2.1-es szabvány

Dátum | 2017. 01. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A HDMI Forum is az éppen dübörgő CES 2017 idejére tartogatta nagy bejelentését, amely szerint már készül az új 2.1-es HDMI szabvány, sőt, ennek végleges kiadása az év második negyedévében a partnerek számára is elérhető lesz. Fontos leszögezni, hogy a HDMI 2.1-es szabvány visszafelé kompatibilis lesz az előző kiadásokkal, de egy új kábeltípust is bevezet, amire csak és kizárólag a nagyobb sávszélességű adatátvitel miatt van szükség – ezzel akár 120 Hz-es frissítési ráta mellett is működhet a 10K-s felbontású kijelző, ha majd lesz ilyen.
A HDMI 2.1-es specifikáció a nagyobb sávszélesség jóvoltából immár a 60, 100 és 120 Hz-es 8K-s, illetve a 120 Hz-es 4K-s kijelzőket is támogatni fogja, azaz teljes mértékben felkészült a következő generációs monitorok és televíziók kiszolgálására. Az új, 48 Gbps-os sávszélességgel dolgozó kábelek jóvoltából, amelyeket csak 48G Cables néven emlegetnek, a fentebb említett opciók mellett akár 8K-s felbontású, HDR támogatással rendelkező videó tartalmak továbbítására is lehetőség nyílik. Az új kábelek persze visszafelé kompatibilisek lesznek a régi rendszerekkel is, így a régi HDMI eszközökkel is használhatjuk majd őket. Fontos extra a Dynamic HDR támogatás, amelynek köszönhetően a különböző videó tartalmak különböző jelenetei, illetve akár különböző képkockáik is mindig a lehető legideálisabb színmélységgel, részletességgel, fényerősséggel és kontrasztaránnyal, a lehető legszélesebb színtartománnyal jelenhetnek meg az adott kijelzőn. Újítás lesz az eARC, ami az objektum-alapú audió folyamok beépített támogatásával újszerű audió élményt nyújt, hiszen a hangzás minden eddiginél lebilincselőbb lesz, hála a "háromdimenziós" pozícionálásnak. Ugyanakkor fejlett audiójel-vezérlési képességek is rendelkezésre állnak majd, plusz az eszközök automatikus érzékelése, illetve felismerése is biztosított lesz.
Az egyik legérdekesebb újítás a Game Mode VRR nevet viseli, lényege pedig az, hogy dinamikusan változó képfrissítési rátát nyújt az asztali- és mobil számítógépek, valamint a konzolok számára. A technológia hasonlítani fog az AMD FreeSync/Adaptive Sync, illetve az Nvidia G-Sync technológiájára, vagyis a képi megjelenítés összhangban lesz a GPU renderelési sebességével, ami folyékony animáció és videó megjelenítést eredményez, mindenféle akadozás, képtöredezés vagy zavaró késleltetés nélkül. A Game Mode VRR funkcióval kapcsolatban további részleteket egyelőre nem osztott meg a HDMI Forum szakembergárdája, így csak arra támaszkodhatunk, amit a szűkszavú sajtóközlemény ír. A HDMI Forum megoldása alapjában véve mindenképpen hasznos lesz, hiszen szabványos keretek között, széles körben teszi elérhetővé a dinamikusan váltakozó képfrissítési ráta nyújtotta előnyöket. A HDMI 2.1-es specifikáció végleges kiadása 2017 második negyedévében válik elérhetővé a partnerek számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. YellowFlas...
2017.01.06. 08:34
"A HDMI 2.1-es specifikáció a nagyobb sávszélesség jóvoltából immár a 60, 100 és 120 Hz-es 8K-s, illetve a 120 Hz-es 4K-s kijelzőket is támogatni fogja, azaz teljes mértékben felkészült a következő generációs monitorok és televíziók kiszolgálására."

A 144Hz már nem menő?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!