iPon Hírek

CES 2017: Kábelmentes VR élmény a DisplayLink-től

Dátum | 2017. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VR és AR headsetek rengeteg újítással teszik élvezetesebbé a különböző tartalmak fogyasztását, de munkára és tanulásra is be lehet őket vetni, igaz, egyelőre kissé nehézkes a használatuk, ugyanis működtetésükhöz szükség van néhány kábelre. Ezek a kábelek behatárolják a szabad mozgásteret, valamint problémák forrásai is lehetnek, ha nem vigyázunk rájuk, ugyanis bizonyos pontokon megtörhetnek, akkor pedig oda a VR/AR élmény – de akár el is eshetünk bennük, ami ugyancsak a móka végét eredményezi. Egyes vállalatok a kábeleket speciális, hátizsák-dizájnnal rendelkező hordozható számítógépek segítségével próbálták száműzni, már amennyire ez lehetséges. Sajnos azonban ennek a megoldásnak is vannak hátrányai, mert ugyan a kábelek kényelmesebben elvezethetőek, cserébe viszont a hátunkra kell vennünk egy néhány kilogrammos, melegedő és zajongó PC-t, amitől nem lesz sokkal kényelmesebb a játék vagy a kikapcsolódás.
A végső megoldást kétségtelenül a vezeték nélküli adatátvitel képviselheti, ebben az irányban pedig már több nagy és neves cég is folytat fejlesztéseket, amelyek egyelőre jellemzően még csak a prototípusként létező rendszerekben tűntek fel. Ezek közé a cégek közé tartozik a DisplayLink is, amelynek illetékesei a CES 2017 alkalmával mutatták meg, milyen rendszerrel teszik lehetővé a vezetékmentes VR/AR élményt az elkövetkező 2-3 VR/AR HMD generáció számára.
A kommunikáció alapját 60 GHz-es frekvenciatartományon belül működő rádiós rendszer biztosítja, amely 3 ezredmásodperc alatti késleltetéssel működik, azaz a vezetékes rendszerhez képest minimálisan növeli majd a késleltetést.
A DisplayLink kétféle lapkakészletet készít, amelyek közül a jelenlegi, DL-6000-es jelölésű példány maximum 60 Hz-es képfrissítési ráta mellett tud meghajtani két darab 4K-s kijelzőt, de a később érkező DL-8000 esetében már akár 120 Hz-es képfrissítési ráta is elérhető lesz ugyanekkora felbontás mellett. Míg a mai, kábelekre támaszkodó VR HDM-k nagyjából 6 Gbps-os adatátviteli sávszélességet igényelnek, addig a DisplayLink megoldása akár 24 Gbps-os vezeték nélküli adatátviteli sávszélességet is nyújthat, amihez nagyon kicsi, 2 ezredmásodperc körüli késleltetés társul. Ez a sávszélesség elég két darab 4k-s kijelző 120 Hz-es képfrissítési ráta melletti meghajtására, a maradék sávszélesség pedig HDR támogatás biztosítására is „elkölthető”. A nagy durranás mégsem ez, hanem az, hogy a DisplayLink vezeték nélküli platformja nagyon hatékony adattömörítési eljárást használ, ami passzol a VR HMD-k által megkövetelt felbontás-, képminőség- és sebesség-igényekhez, a tömörítés pedig olyannyira hatékony, hogy semmilyen érzékelhető képminőség-romlást nem eredményez, még gyorsabb mozdulatok esetén sem.
A vezeték nélküli adó HDMI vagy DisplayPort videó kimenetet igényel majd a működéshez, míg a kamerához és a szenzorokhoz USB 2.0-s vagy USB 3.0-s portokra lesz szükség. A viselhető egység, ami fejre vagy derékra is rögzíthető lesz, egy normál akkucsomaggal nagyjából kétórányi üzemidőt nyújthat, a rádiófrekvenciás kapcsolatot pedig aktív antenna biztosítja, ami irányított sugárral dolgozik a még jobb hatásfok elérése érdekében.
A DisplayLink új platformja köré épülő megoldások az év második felében kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, így az elkövetkező hónapok folyamán további információk is napvilágot láthatnak velük kapcsolatban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. RaimiHS
2017.01.11. 11:52
"A kommunikáció alapját 60 GHz-es frekvenciatartományon belül működő rádiós rendszer biztosítja, amely 3 ezredmásodperc alatti késleltetéssel működik, azaz a vezetékes rendszerhez képest minimálisan növeli majd a késleltetést." Olyan besugárzást kap az agy, hogy esélye sem lesz VR-ban tolni a Doom-ot inkább átváltozik Imp-é
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!