iPon Hírek

CES 2017: Kiterjesztett valóság napszemüvegben az ODG-től

Dátum | 2017. 01. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Qualcomm a CES-en mutatta be a legfrissebb csúcsmodelljét, a Snapdragon 835 lapkát, most pedig már az első olyan termékkel is megismerkedhetünk, amiben ez a központi chip diktálja a tempót. És bizony, ahogy azt már a cím is rögtön előre vetíti, egyáltalán nem egy újabb okostelefonról vagy táblagépről lesz szó az alábbiakban, hanem egy napszemüvegről, vagyis egészen pontosan napszemüvegekről, ugyanis kettő modellről számolhatunk be.
ODG R-8
A Qualcomm elmondta a Snapdragon 835 rendezvényén, hogy a felsőkategóriás lapkák fogyasztása generációk óta folyamatosan csökken, és különösen igaz ez a mostani újdonságra, ami nagyjából 25 százalékkal alacsonyabb energiafelhasználás mellett képes üzemelni, mint a Snapdragon 820, és 35 százalékkal kisebb helyet foglal el. A 10 nm-es csíkszélességen készülő termék előtt ebből fakadóan új felhasználási területek nyílnak majd meg. Nem is kellett sokáig várni az első ilyen megoldásra, ugyanis a Qualcomm az Osterhout Design Grouppal közösen kidolgozott kettő olyan napszemüveget, ami VR és AR támogatással jön, vagyis virtuális és kiterjesztett valósággal lett megfűszerezve.
ODG R-8
Az ODG R-8 és R-9 okosszemüvegek a Snapdragon 835-nek köszönhetően olyan teljesítményt vonultatnak fel, hogy sem a VR, sem pedig az AR nem terheli meg őket túlzottan, így megfelelő élményben részesíthetik a viselőiket. Sajnos a képességeikről egyelőre nem sokat tudhattunk meg, de azért nagyjából már körvonalazódik, hogy mire lehet számítani. A napszemüveg sötétített lencséje elől helyezkedik el, és van mögötte egy másik szemüveg, ami az AR/VR funkciók kijelzőjeként szolgál. Ezeken az Android 7.0 egy módosított változata fog futni külön erre szabott, egyedi applikációkkal. A kiegészítők vezérelhetőek lesznek hangutasításokkal és a levegőben tett gesztusokkal is. Két hangszóró és két mikrofon található az R-9 és az R-8 fedélzetén is. Van bennük Bluetooth 5.0 támogatás, 802.11ac WLAN és még GPS vevő is. A tölteni és adatot másolni egy C-típusú USB csatlakozón keresztül van mód.
ODG R-8
Az R-8 látószöge 40 fokos az AR tartalmak esetén, és ez a napszemüveg HD felbontással dolgozik. A termék kettő 1080p-s kamerát kapott, amelyekkel sztereó 3D-s videót képes felvenni, az anyagokat pedig a 64 gigabájtos tárhelyen menti el. Az R-8-at hétköznapi felhasználásra szánja az ODG, viselhető filmezés közben, vezetésnél, tanulásnál vagy akár még játék alatt is – bár ezeknek a java olyan szórakozás, amit alapvetően nem napszemüvegben szoktak űzni az emberek. Ez a szerkezet 128 grammot nyom. Az R-9 esetében már 50 fokos a látómező ráadásul ez már Full HD tartalmak megjelenítésére képes. Ebben a készülékben csak egy kamera van – középen elhelyezve –, azonban ezzel már 13 megapixeles fényképeket lehet megörökíteni, és képes akár 4K-s videókat is rögzíteni 60 FPS-sel, 1080p mellett pedig lassított videókat tud felvenni. Az ODG R-9-en van egy olyan slot, ahova extra kiegészítőket is lehet csatlakoztatni, a tárhelye pedig már a duplájára, 128 GB-ra nőtt. Viszont nemcsak a képességei gyarapodtak az R-9-nek, hanem a tömege is, és így ez már 185 gramm.
ODG R-9
Az ODG és a Qualcomm közös fejlesztései nagyon érdekesnek ígérkeznek, de azért azt meg kell jegyezni az R-9 és R-8 szemüvegek kapcsán, hogy bár tényleg kompaktak, azért távolról sem olyan szolid a megjelenésük egyelőre, mint egy sima napszemüvegnek. Az ügyes dizájn mindkét modellnél sokat tesz azért, hogy elfogadhatóan nézzenek ki az eszközök, de az biztos, hogy mindenki látja majd, hogy ezek a szemüvegek inkább valamiféle high-tech kütyük, mintsem divatos, mezei napszemüvegek.
ODG R-8
Az ODG R-9 kerül először bevetésre, ez a speciális napszemüveg már a második negyedévben bevetésre kerül; a kiegészítő ára 1800 dollár lesz. Ha valaki ennyit nem szán az AR és VR kalandot nyújtó napszemüvegre, de azért 1000 dolláros összeget már kiadna egy ilyen kütyüre, az megvárhatja az ODR R-8 érkezését, ami 2017 második felére várható. Kíváncsian várjuk, hogy az elfogadható fogyasztású Qualcomm Snapdragon 835 központi chip milyen érdekes terméket fog még ihletni, a szóban forgó napszemüvegek elég jó kezdetnek ígérkeznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. jursonovic...
2017.01.07. 20:44
idenekemvagy2őt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noPublicFG
2017.01.08. 02:29
Nagyon sukár! Az olcsóbb verziót el tudnám képzelni kerékpározáshoz, navigációs és sebességmérő app-al. :)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pendra37
2017.01.08. 06:56
Ha jol ertem, akkor ez most a kinai Google Glass?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!