iPon Hírek

Chippel felturbózott gyógyszerek jöhetnek

Dátum | 2012. 08. 02.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Rövidesen tablettákba rejtett, emészthető mikrochipek segítségével ellenőrizhetik az orvosok, hogy a beteg valóban szedi-e a számára felírt gyógyszereket. Az amerikai Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) már jóvá is hagyta ezen készülékek első generációjának használatát, így hivatalosan is kijelenthetjük: megkezdődött a digitális orvosságok kora.

„A páciensek fele nem veszi be azokat a készítményeket, amelyekre szükségük lenne” ‒ mondja Eric Topol, a Scripps Translational Science Institute igazgatója. Ezek a chipek segíthetnek abban, hogy az orvos tudja, mennyire odafigyelve szedi a beteg a felírt gyógyszereket, és ennek megfelelően értékelheti a kezelés hatékonyságát.

A chipek gyártója, a kaliforniai székhelyű Proteus Digital Health. A homokszem nagyságú szenzorokban egy aprócska szilícium chip található, amely nyomokban magnéziumot és rezet tartalmaz. Lenyelés után az emésztőnedvek hatására kismértékű feszültség generálódik, és a chip jelet küld a páciens bőrére ragasztott tapasznak, amely továbbítja az információt a felügyeletet végző egészségügyi személyzet mobiltelefonja felé.


Az FDA és az EU hasonló célú szervezete egyelőre csak a készülék biztonságosságát és működőképességét nyugtázta, vagyis a valós gyógyszerekbe történő beültetéshez és a tényleges alkalmazás megkezdéséhez még további engedélyekre lesz szükség, de a Proteus reméli, hogy ezeket a közeljövőben megkapja. Sok olyan betegség létezik, amelynek szinten tartására az egyetlen megoldás az éveken át tartó gyógyszerszedés, ilyen a gyógyszer-rezisztens tuberkulózis, a diabétesz és számos, főként idős korban jelentkező krónikus megbetegedés. Ezek lehetnek az elsődleges célpontok a chipek alkalmazására, mondja George Savage, a Proteus alapítója.

A cél nem a betegek totális ellenőrzése, hanem az, hogy a kezelés hatékonyságának megítélésére minél több információ álljon az orvosok rendelkezésére, mondja Savage. Ehhez pedig szükséges tudni, hogy az előírt dózisból ténylegesen mennyi került be a szervezetbe.

A digitális gyógyszerezés területén számos új ötlet áll fejlesztés alatt. „Instant” vértesztek, EKG-k és egyéb laborvizsgálatok készülnek, vagyis csak lenyelünk egy aprócska készüléket, amely elvégzi a szükséges vizsgálatokat, és megspórolja nekünk az rendelői látogatás nehézségeit. Hatóanyaggal megtöltött, beültethető adagolókról is egyre többet hallani manapság, melyek előre meghatározott időpontokban maguktól juttatják a szervezetbe a gyógyszert, illetve valamilyen külső vagy belső (pl. vércukorszint) jel hatására engedik szabadjára „rakományukat”. Topol szerint a digitális technológia betörése a gyógyszeriparba az egészségügyi ellátás és diagnosztika egy gyökeresen új korszakának kezdetét jelenti. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Zack( ro)
2012.08.02. 10:46
Még mit nem?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. zodiac83
2012.08.02. 11:13
Sokat megélt veterán apóka gondol egyet: majd fogok én mindenféle szemetet enni, de jól kib*szok én ezekkel: lekaparja a chipet és hamm (tetszőlegesen a bogyót, vagy a chipet, mindkettő ugyanúgy epic fail).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. gelocziger...
2012.08.02. 11:35
Ki az aki lenyelne egy ilyet?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. crowly
2012.08.02. 12:00
Tudok rá példát ahol szükség lenne rá. Makacs nagyszülők akiknek fontos a gyógyszer, de ők aztán nem úgy szedik ahogy az orvos felírja hanem ahogy kedvük tartja. Szót érteni velük nem lehet. 100x is el mondhatjuk nekik, mit hogy kéne. Ők csak bólogatnak majd szarnak az egészre, aztán csak rosszabbodik az állapotuk. Bár az kérdéses, hogy jogos-e olyat adni valakinek amiről nem tudja mi van benne. Mert ha tudja akkor lehet még inkább nem veszi be. Gyakorlatilag át kell verni és így információhoz jutni a gyógyszerszedési szokásairól. De az olyan meg megint csak 1x működne. Legalább 1x le tudná osztani az orvos, hogy miért nem szedte rendesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. MaximumGam...
2012.08.02. 12:01
Nem kéne elfelejteni USA ba az emberek IQ-ja még a 100 at is alig éri el....
Szóval a sok butának, úgy is belehet magyarázni
Én inkább meghalok, mint hogy bevegyek egy ilyet... nem hiszem én el hogy kijön ez... bent maradt az elemez belülről, és sok sok pénz leakasztanak !

Aki nem látta a Paranoia 1.0 című filmet. az nézze meg.
Persze kemény Psycho Horror elég beteg ezek után én nem szednék be ilyet...
még mint nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zendro
2012.08.02. 12:01
Még csak ez kéne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. djgeg
2012.08.02. 12:36
Hallod MaximumGame2011 egy szót se szólnék de Magyarország átlag IQ ja se üti meg a 100 at .... 90-99 re sacolják... Az meg tény hogy ez az emészthető áramkör/chip dolog előrelépés elég sok dolog irányába és már hasznos is vagy az lehet azt tény... Ha ezt nem fogod fel akkor IQ-d egyenlő lehet a koroddal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. cherryiceh...
2012.08.02. 12:42
No way. DISLIKE.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VagasiFeri
2012.08.02. 12:44
Csak bele ne ejtsd a vécébe.
Ha hogy itt angolul kell írni?
Only no in wc fall
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sarkanyolo...
2012.08.02. 13:39
4 Messages. A májam kér 2 nap szabadságot vagy mi a a rák??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zack( ro)
2012.08.02. 16:08
Ez mar kezd olyan lenni mint a kocsikon az OBD2 csatlakozo.
"Radugnak" egy ilyenre kis telora, s kiirja az eppen aktualis egeszseguszi allapotomat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Christian1...
2012.08.02. 18:04
Erről az Equilibrium című film jut az eszembe. Ha nem veszed be a napi gyógyszeradagod, meglátogatnak a hatóságok. Ez is egy lehetséges alkalmazási területe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2012.08.02. 20:33
a gyógyszerek fele nem ér semmit csak kárt okoz. Aszthmámra felírtak rengeteg gyógyszert kiskorom óta 1hétig szedtem rosszabodott az állapotom csak nem bírta annyira a tüdőm azóta sem szedem 2 éve cigizni is elkezdtem az állapotom csak javul napról napra. Szóval amíg szedtem csak rosszabb volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2012.08.02. 22:39
Nem vagyok vegyész, nem vitatkozom gyógyszerekről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djgeg
2012.08.03. 11:31
Axe.... FACEPALM.... Ennyire nem lehetsz hülye??!! Komolyan már Arról ha neked nem hat akkor a többi millió meg millió embernek? De szar mert csak neked nem hat
Arra még nem gondoltál hogy SZAR volt az ORVOS?? Elmenni egy másikhoz? Vagy elmenni egy kivizsgálásra??
De az hogy a CIGITŐL lett jobban az ASZTHMÁD?? Ennyire nem lehetsz hülye...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!