iPon Hírek

Chrome: már a harmadik legnépszerűbb böngésző

Dátum | 2009. 12. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google webböngészője a 2008 szeptemberi debütálása óta igen nagy népszerűségre tett szert és igen sokat fejlődött. A Net Applications legfrissebb felmérése szerint a Chrome olyannyira népszerű, hogy mára már a harmadik helyet foglalja el a webböngészők ranglistáján, ami igen szép eredmény.

Szépen jön felfelé a Chrome.A Chrome a harmadik hely megszerzésének érdekében az Apple Safariját utasította maga mögé, a második helyre a még nagyobb népszerűségnek örvendő FireFox, míg az első helyre a Microsoft Internet Explorere futott be. A Net Applications mérései szerint a december 6-ai héten a Chrome-ot az internetezők 4,4%-a használta, ami a novemberi 3,93%-os részesedéshez viszonyítva jól látható növekedést jelent. Ezzel az értékkel a Google szoftvere, ha kis mértékben is, de megelőzte az Apple Safariját, amely az említett időszakban 4,37%-os részt tudhatott magáénak a képzeletbeli tortából.

A Net Applications alelnöke, Vince Vizzaccaro kifejtette, hogy a Chrome piaci részesedésével egy időben a Safari és a FireFox azonos mértékben vesztettek piaci részesedésükből, azaz a Chrome ezúttal nem az Internet Explorer terhére növelte részesedését. A decemberi Internet Explorer és FireFox részesedésekről nem érkeztek hírek, de az tudható, hogy november folyamán az IE 63,62%-os, míg a FireFox 24,72%-os részt birtokolt a webböngészők piacának tortájából.

Az piaci elemzéseket készítő vállalat a szokásos módszerrel készítette el felmérését: nagyjából 160 millió weboldal látogatót vizsgáltak meg, majd az így kapott eredményekből elkészítették a fentebb is olvasható statisztikákat.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Peterku
2009.12.17. 14:32
Egyszer szívesen látnék egy részletes összehasonlító böngészőtesztet itt az Iponon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. polarx
2009.12.17. 14:42
jó böngésző nagyon, én csak a FF-es pluginokat hiányolom belöle, illetve ha a fontosabbakat megcsinálnák úgy hogy csak simán telepíthető nem kéne hozzá nagyobb kínlódás akkor egész jó volna itt mondjuk az adblock plus-ra gondolok amivel a reklámok tilthatóak volnának. persze létezik Chrome-hoz is csak kínlódni kell vele progit leszedni ami portot állít vagy mi.. áhh nem egészen jöttem rá mit hogy.. csak írtam ahogy írta a leírás de nem nyerte el a teccésem az a sok kínlódás.. amúgy tényleg jó böngésző csak még nem érett meg teljesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Szedah
2009.12.17. 14:52
Most jött ki Mac-re is, úgyhogy megugorhat a piaci részesedése hirtelen. Én ismerek Mac-eseket, akik már hónapokig várták, hogy végre használhassák.

Pluginok tényleg hiányoznak, de tud pár dolgot alapból, amit a FF csak pluginnel, ráadásul 5-6 plugin után a FF már nehézkessé válik.

"...azaz a Chrome ezúttal nem az Internet Explorer terhére növelte részesedését."
Tipikus. Vannak akik IE-t használnak, és vannak a többiek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. arkman
2009.12.17. 15:27
poplarx: Milyen kínlódás? http://chrome.google.com/extensions rányomsz az egyik adblockra (adthwart, adblock vagy adsweep) és újraindítás nélkül működik. Mikor volt ez a portos szórakozás? Mert már vagy 4-5 hónapja megy nálam az adblock extension normálisan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Racer01
2009.12.17. 15:57
arkman: az csak a legújabb bétáknál müxik ha jól tom. Nekem nem engedi pl h telepítsem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. arkman
2009.12.17. 16:12
Hát használd a legújabbat. Semmi negatívumot nem tapasztalsz a stable verzióhoz képest. (ez a google féle béta, ami stabilnak is tekinthető: fagyások nincsenek, bugot nem sokat láttam.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. polarx
2009.12.17. 16:45
arkman: hát nem tom én 1 hete sincs hoyg néztem és csak azt találtam pedig nem 2 percig kerestem.. majd ránézek akkor úgyis fenn van csak megszokás miatt FF-et használom elsődlegesnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. downhill
2009.12.17. 16:57
nálam a legutolsó helyen van, mert ratyi és állandóan lefagy majd bedoba hogy hopp a chrome meghalt. szal rattyi, evvan!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. YuGabe
2009.12.17. 17:06
downhill: nekem RC2-es Win7-tel csinálta azt mindig. Lehet a vírusirtó vagy a tűzfal miatt is (amik többet áratanak, mint használnak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Winyettyu
2009.12.17. 17:06
hát én szoktam mind a 4 böngészőt használni(ie, ff, ch, op) nálam mindnek megvan a maga funkciója, egyiken-mosikon be van téve 78 db kezdőlap, a chrome-nál pl kezdőlapok nincsenek, csak kedvencek sáv.., ilyesmi.. az ie8-nak viszont a teljes képernyős módját nem übereli semmi.. fényképeket leseget az ember pl fotozz.hu-n.. és annyi hogyha nagyítani kíván az ember akkor shift+katt, bejön teljes képernyőn, és katt megint, akkor kilépek.. nem kell mindenegyes fényképmegnyitás után f11-elni meg esc-elni minden bezárásnál. ezt egyik böngésző sem tudja.. ja és jótanács a google-nek.. ez az istenverte chrome-ot csinálják már meg úgy hogy ne mindenáron az elsődleges képernyőn akarja megnyitni a képet amire rákattintok, hanem azon amelyiken maga a böngésző van megnyitva.. (koliban laptopra kötött fullhdmonitoron netezek és ugye laptopon nem lehet elsődlegessé tenni a külső megjelenítőt, csak ha az ember kikapcsolja alaptop sajátját.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Ludi
2009.12.17. 17:16
És ebben a felmérésben a Google Frame-et használók melyik böngészőhöz vannak besorolva? Mert webfejlesztőként optimalizációkor a renderelő a lényeges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2009.12.17. 17:29
Lesz még jobb helyen is hamarosan - Firefox-nak is kell kapkodnia magát , Crome nagyon gyors az biztos ... jövőre nagy gondja lesz FF-nak .... explorert nemigazán akartam emliteni , mert Routeremet ritkán kell nézegetnem , ami meg más igényli jelenlétét szintén elenyésző ...
Opera is kezd bejelentkezni az első háromba ...

Akinél nem megy rendesen Crome - ne a proggit, hanem szutyi P2P -s buhera windózát szidja !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. arkman downh...
2009.12.17. 18:00
Egyáltalán nem biztos, hogy a böngésző hibája (sőt, biztos hogy nem), hogy nálad mindig fagy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2009.12.17. 18:09 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. junkie
2009.12.17. 18:17
Azt megfigyeltétek már, hogy rendszeresen vannak ilyen "hírek" hogy XY böngésző térhódítása, és akkor oda vannak hasraütésszerűen hazudva százalékok?
Én határozottan emlékszem olyan beszámolóra hogy a Firefox elérte az 50%-ot, ehhez képest itt meg huszonvalamiről írnak.
Ugyanez megy az IE6-tal is. Egyik helyen azt írják hogy 1% alatt, máshol azt írják hogy 15%.. Ugye attól függ, milyen kontextusban, mit kell alátámasztania, a valós adatról meg senkinek lövése sincs, csak itt dobálóznak a számokkal.
Egyébként szerintem teljesen mindegy hogy ki mit használ, használjon olyan programot ami neki tetszik, de nehogy már attól legyen jó egy program hogy X ember használja. Hányingerem van már ettől a brózerháborútól. Akárhova nézek csak azt látom, hogy Használd ezt, használd azt, IE-t használsz buzi-e vagy? Hagyjanak már békén..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. polarx
2009.12.17. 20:55
Winyettyu: erre megoldás az FF-hez cooliris nevü plugin, csak az a baj nem minde oldalon támogatott de amúgy olyan mint amit diego linkelt kép..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. natloz
2009.12.17. 21:45
Szép és gyors is a Chrome, de nekem csak az a bajom vele, hogy a könyvjelzőket elég nehezen kezeli, pedig én notórius könyvjelzőzős vagyok, és ami a rókában 2 katt, az a Chromeban elég nehézkesen megy (vagy csak én voltam béna). Ezért marad a róka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. _DiEGO_
2009.12.17. 22:58
Pedig még könnyebb / gyorsabb szinte ...és

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!