iPon Hírek

Chrome OS: a Google operációsrendszere

Dátum | 2009. 07. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google nagyjából kilenc hónappal ezelőtt dobta piacra Chrome névre keresztelt webböngészőjét, amely rövid időn belül rendkívül nagy népszerűségre tett szert, de ez nem is csoda, hisz a szoftver gyors működésével és letisztult kezelőfelületével könnyedén hódította meg az internetezők egy részét. Az alkalmazás mintegy 30 millió főből álló aktív felhasználói táborral rendelkezik. A vállalat most újabb területen próbál szerencsét: a Chrome webböngésző és az Androir névre keresztelt mobil platform után most készül a Chrome OS is, amely tulajdonképpen egy erősen web központú operációsrendszer lesz, amelyben a Chrome kapja a főszerepet.

Az újdonsággal a cég kifejezetten azokat a felhasználókat célozza meg, akik főként internetezéssel, e-mailek küldésével és fogadásával, illetve webes alapú alkalmazásokkal ügyködnek nap, mint nap. A Google szerint a felhasználók ezen tábora a közeljövőben jelentősen bővülni fog, ugyanis egyre több a webes alkalmazás, illetve egyre többen csatlakoznak az internetre is. Maga az új rendszer egy Linux alapokon nyugvó, nyílt forráskódú, kevés erőforrást használó megoldás lesz, amelyet a gyártó úgy tervez meg, hogy az a lehető leggyorsabb és egyben legbiztonságosabb is legyen. A Google mérnökei teljes egészében átalakítják majd a Linux kernelt annak érdekében, hogy a szoftver teljesíteni tudja a fentebb említett kritériumokat.

Az operációsrendszerből a Google tervei szerint x86-os és ARM rendszerekre írt változatok egyaránt elérhetőek lesznek. A Chrome OS projekt az Android-tól teljesen független megoldás, a szoftver segítségével a gyártó teljesen más rétegeket céloz majd meg, mint az Android esetében. Az Android főleg okostelefonokok és set-top-boxokon teljesít szolgálatot, míg a Chrome OS inkább a nettop és netbook piacra fókuszál. A Google-nél azt szeretnék elérni, hogy a felhasználók egy rendkívül gyors és biztonságos operációsrendszerrel zökkenőmentesen, gondok és veszélyek nélkül internetezhessenek, ennek lehetőségét pedig egy nyílt forráskódú, ingyenes alkalmazással kívánják megteremteni. A termék első béta kiadásai remélhetőleg rövidesen elérhetőek lesznek, a végleges változat azonban majd csak 2010 második felében válik elérhetővé.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. frozzy
2009.07.08. 21:02
VISSZA A HIRHEZ

Hát erre kíváncsi leszek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pdx06
2009.07.08. 21:50
Ha már a Microsoft lenyúlta a keresőjüket (Bing, szinte azonos kezelőfelülettel rendelkezik mint a google, bár butább) akkor miért ne csinálhatna a google is operációs rendszert?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. valentine2
2009.07.08. 23:25
Vannak akik nem örülnek ennyire a Google operációs rendszerének...

http://www.isite.hu/internet_hirek/oper%C3...k%C3%B6r%C3%BCl

Mindenesetre én is nagyon kíváncsi vagyok rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. alicenorbi...
2009.07.08. 23:26
@Smith166

Nem kell, hanem miért ne lehetne?
Az IE egyáltalán nem biztonságos, mellesleg nem is olyan régen találtak benne megint egy biztonsági rést, már sokadszor... Aki ad erre a témára, az nem használ IE-t.
Látszik, hogy nem ismered a linuxot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zoo8800
2009.07.08. 23:53
"rövid időn belül rendkívül nagy népszerűségre tett szert"

Én úgy tudom, a netezők kb. 1%-a használja ezt a böngészőt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. szabot0412
2009.07.09. 01:06
@Smith166

"Chrome OS inkább a nettop és netbook piacra fókuszál" A cikkben benn van, hogy google-ék nem egy teljesítményre kihegyezett mindent futtató oprendszert akarnak (ha ilyet akarsz használj linuxot vagy mac-et
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. leviske
2009.07.09. 02:42
frozzy: A Chrome OS esetében a programok leginkább cloud alkalmazások, amilyen a GMail, a YouTube, a GoogleDocs, stb... na meg persze az AMD Fusion Render Cloud.

Smith166: Látszik, hogy mélységeiben ismered a Linuxot. Már miért lenne rá minden ingyen? Linuxra jelenleg azért nincs játék mert nem éri meg rá pazarolni az időt,lévén megközelítőleg 1%-os az elterjedtsége desktopon. Bár persze ez jó eséllyel hamar fog változni a Nokia, Intel, Google és az EU szorgos tevékenységeinek hála...

Ezt a Microsoft is látja, pont ezért indulnak el ugyan abba az irányba, mint a Google.

valentine2: Ki örülne annak, hogy egy reklámcég beleturkálhat az adataiba? De úgy, ahogy az Androidnak, ennek is nagy lesz a hájpja és jó eséllyel gyorsan fog terjedni.

zoo8800: Nem hallott mindenki a Chrome-ról, de aki hallott, az jó eséllyel az EULA botrányáról is hallott... Csoda, hogy el tudta érni azt az 1 (inkább 2) százalékot, amiért az Opera 10 fáradságos munkával teli évig küzdött meg?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. 620hun
2009.07.09. 10:34
Csak legyen benne APT-GET
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vna
2009.07.09. 11:04
(szabot0412 @ 2009 Jul 9, 00:06) @Smith166
-a legújabb kb 3 hónapja kiadott ubuntu elfut egy 4 éves gépen gond nélkül. A vista mikor indulna el rajta?

Biztos létezik olyan 4 éves gép, amin nem m?ködne jól, de pl. az egyik mellettem lév? gépen a Win7 RC megjelenéséig kb. egy évig Vista volt. Van benne egy ~6 éves P4 2.6HT egy 5 éves Fujitsu-Siemens 1627-C alaplapon, egy 5 éves FX5700, 2x512MB DDR400 és egy 5 éves Pinnacle PCTV Stereo. Amellett, hogy már Vistával is minden rendben volt a Win7 telepítése után driver telepítés nélkül felismerte még a tunert is és már lehetett is használni a WMC-ben.

Tudnál mondani olyan linuxra írt progit ami támogatná ezt a tunert a távirányítójával együtt és rögzíteni is lehet vele, mert én két hónap után feladtam a keresést, amikor linux volt a gépen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Banzin
2009.07.09. 11:53
Amíg ez a rendszer ki nem növi magát, legfeljebb egy dualbootos win + chrome rendszert tudnék elképzelni belőle még akár netbook esetén is. Asus is valami hasonlót csinál Express gate név alatt. Most nem az előre integrált rendszerre gondolok, hanem arra a kicsi linuxra, amit opcióként fel lehet rakni a win mellé a winyóra.
Szerintem csak idő kérdése és ez is terjedhet, de mint minden jónak ennek is lesz rossz oldala. Ha minden alkalmazást netről tölt le és onnan futt, akkor net nélkül használhatatlan lesz a gép vagy a program megtalálható lesz a gépen is? Ezt a részét még nem nagyon vágom.
Amúgy kezd már kicsit idegesítő lenni a googli nyomulása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arkman
2009.07.09. 12:50
Már most is használható net nélkül lásd: Offline Gmail Chromeban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szabot0412
2009.07.09. 19:55
@vna:

Nekem anno egy laptopon (AMD Turon x2 1.6 GHz, GeForce Go 7400, 1Gb 600 Mhz DDR2) futott a vista bár közel sem tökéletesen. A régi asztali gépemen amiben csak 512 ram volt meg nem is mertem elindítani. Ubuntu 9.04 -et viszont láttam olyan gépen futni amin az xp is alig döcögött.

Igazából tv tunnert még sosem használtam linux alatt szóval nem értek a témához, de ahogy utánanéztem a tvtime nevű progit ajánlották erre a célra. Ha nem megy akkor ubuntu.hu -n biztos van aki többet tud a témáról. Sok sikert!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2009.07.09. 22:56
620hun: Az apt-get kétlem, hogy meg maradna... Miután a mai értelemben nem lesznek rajta alkalmazások. (Ha jól értem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. adam0205
2009.07.10. 13:30
szabot0412: Te is csak egy elvakult Linux hasznéló vagy! Ha ismernéd a Vistát, pár beállítással XP szerű gépigényűre lehet beállítani a gépen. (pl. SuperFetch off stb.) Csak sokan hülyék hozzá. Ennyi.
Sok alap program amit például én használok soha nem fog Ubuntu-n futni, és amúgy is nem mindenki szeret programozni hanem csak használni egy OS-t. Fene vacakolna wine-nal meg egyéb dolgokkal.

Amúgy meg vicces, hogy mindenki utálja a Microsoft-ot holott most a Google sokkal erőszakosabban nyomul ,mint bármelyik IT cég! Csak persze Google a barátod. :-S
Mikor jelenik meg az első Google LCD TV vagy autó? ^^
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. StevyXIX
2009.07.10. 13:41
Google nem hardware gyártó amennyire én tudom, vagy ez irónia akart lenni?
Nem lenne baj, ha a Google konkurenciaként lépne fel a Microsofttal szemben OS piacon, mert jelenleg jóformán egyeduralkodó itt a win. Mennyivel jobb lenne, ha lenne még olyan OS aminek támogatottsága winnel vetekszik és így valami árverseny is kialakulhatna, nem a Microsoft szabna mindent meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.07.10. 14:15
adam0205: Itt senki nem utálja a Microsoftot. Itt mindenki azt a helyzetet utálja, hogy nincs komoly választási lehetőség (jelenleg).

Az meg elég érdekes, hogy azzal érdemes szerinted vackolni, hogy a Vista egyik előnyét kilövöd, de a Wine-el, amit még egy level1 user is tud használni, azzal szerinted felesleges... Aki a Vista egyik előnyét nem lövi ki, az hülye hozzá, aki a Wine-t nem tudja használni, az egyszerűen nem akar vackolni. :rolleyes:

A Vistát elismerem, mint operációs rendszer, mint jó operációs rendszer, de el kell ismerni, hogy ugyan abból a helyzetből indult, mint a Linux. Nem volt sok program, ami különösebb gondok nélkül, stabilan futott volna rajta, míg nem javítottak a legtöbbön a fejlesztők. Innentől elég merész és meg kell valljam, hülye kijelentés, hogy soha nem lesznek az általad használt programok Ubuntun. Vagy mi számodra a pótolhatatlan? IE? WMP? WMC? Esetleg a jegyzetek? A Linux esetleges előretörését követően a Microsoft irtó rövid idő alatt átportolná őket Linuxra a Novell-en keresztül.

A bizonyos alkalmazások "Windows only"sága rövid időn belül meg tudna szűnni, ha a Linux előretörne, csak a gond, hogy ezt nem a Google-től kell várni. Várhatóan a Nokia és az Intel hullámai lesznek azok, akik desktopon tudnak/akarnak tenni valamit a Linux ügyében, mivel a Google csak a netbook-okat célozza meg jelenleg és várhatóan a Microsoft egy ugyan ilyen megoldást fog a ChromeOS ellen indítani.

Azt meg nagyon jól mutatja, hogy mennyire vagy képben, hogy egyedül a Google nyomulását vagy képes kiemelni... A Microsoft mit csinál? A Bing egy ugyan olyan/akkora lépés az ellenfél területe felé, mint a ChromeOS. Nem tudom mitől nyomul jobban a Google, mint a Microsoft. :rolleyes:

Nem azért remélem, hogy a Microsoft elbukja a csatát a Google ellen, mert a Google a barátom, hanem azért, mert ezzel felcsillanna a remény, hogy leáldoz a Windows uralom kora. Attól még Google OS-t sincs kedvem használni...

Összesítve: A "Csak sokan hülyék hozzá. Ennyi." hagyd meg akkorra, mikor az ugyan ekkora, vagy kisebb volumenű dolgokat Linuxon nem titulálod programozóknak való feladatnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szabot0412
2009.07.10. 20:17
Leviske tökéletesen lefestette a helyzetet.

adam0205: Nem vagyok elvakult Linux user most is Vista alatt írom ezt a hozzászólást. Nem azt mondom, hogy a windows feltétlenül csak azt, hogy egy nagy monstrum ami zabálja a hardvert.
Akármit csinál a MS azt az emberek megveszik, nincs verseny nincs alternatíva de ha szembe állna egy másik cég vele akkor muszáj lenne észbe kapni a Microsoftnak és versenyképes cuccokat előállítani. Én úgy veszem észre bár ez csak saját vélemény hogy a 7-esnél már megpróbálnak jó irányba haladni mert feltűnt nekik, hogy nincsenek egyedül.
Linux alatt pedig nem a windows programokat kell futtatni hanem megtalálni a Linuxos alternatívát. Szinte mindenre van hasonló progi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!