iPon Hírek

Chrome OS alapú újdonságok a Samsungtól

Dátum | 2012. 05. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Samsung és a Google közösen jelentették be a legújabb, következő generációs Chromebookot, amely mellett egy Chrome OS alapú nettop is érkezik.

Megérkezett a friss Series 5 Chromebook

A Samsung legújabb Chrome OS alapú noteszgépe 12,1 colos képátlójú, 1280 x 800 pixeles natív felbontás mellett üzemelő LCD kijelzővel rendelkezik. A notebook háza egy 1,3 GHz-es magórajelen ketyegő Sandy Bridge alapú Celeron processzort, 4 GB-nyi rendszermemóriát, 16 GB-nyi NAND Flash alapú tárhelyet, WiFi és Ethernet adaptert, valamint egy hatórányi üzemidőt kínáló akkumulátort rejt. Az alig 1,5 kilogrammos Chromebook 449 dollárba kerül, ami elsőre borsosnak tűnhet, de ha belegondolunk, hogy ezért a korábbi Atom N455-ös processzornál egy ütőképesebb, két CPU maggal ellátott Celeron központi egységet kapunk, akkor máris máshogy fest a kép. A friss noteszgép a Google állítása szerint egy új, többérintéses támogatással is ellátott érintőpadot tartalmaz, a rendszer pedig kevesebb, mint hét másodperc alatt képes bootolni. 100 dollárnyi felárért cserébe akár 3G támogatással is megvásárolható a friss Series 5 Chromebook.Chrome OS alapú nettop is van a tarsolyban

A megújult noteszgép mellett egy különleges termék is debütált, ami nem más, mit egy Chrome OS alapú nettop. A Series 3 Chromebox névre hallgató termék hasonló specifikációkkal érkezik, mint a Series 5 Chromebook, de azért vannak különbségek is kettőjük között. A Series 3 Chromebox egy 1,9 GHz-es magórajelen ketyegő Celeron B840-es processzort kapott, a 12,1 colos kijelző helyett pedig két DisplayPort videó kimenet áll rendelkezésre, amelyek képesek két, egyenként 2560 x 1600 pixeles natív felbontással rendelkező monitor meghajtására is. A Chromebox olcsóbb is, mint a noteszgép: csak 329,99 dollárt kérnek el érte.

Mindkét konfiguráción a Chrome OS legfrissebb kiadása teljesít szolgálatot, amely hardveres gyorsítás mellett üzemelő felhasználói kezelőfelülettel rendelkezik, és az előző verziókkal ellentétben immár korrekt ablak menedzsmentet is kínál. A felhő alapú operációs rendszer dizájn tekintetében hasonlít a Windows 7-re.

A két Chrome OS alapú újdonság már elérhető kereskedelmi forgalomban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. zord01
2012.05.30. 14:59
Nem kéne!

Inkább egy faxa kis ultrabook!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. legyes
2012.05.30. 15:13
Miért nem csinálnak egy ARM-os változatot, 1/3 ennyiért? Így semmi értelme
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.05.30. 18:40
Személy szerint én az ARM-nek nem látom értelmét. Nem megy rajtuk a Red Alert 2. Innentől kezdve csak netezésre, meg szütymörgésre jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. legyes
2012.05.31. 08:11
zord01 : Ja, csak hogy a chromebookon sem megy a Red Alert 2 szvsz. Nem azért, mert az x86-x64 processzor nem lenne képes futtatni, hanem az operációs rendszer nem adja meg neked a lehetőséget (hackelés nélkül). Mert ugyan ez (is) egy Linux, de el van előled rejtve, és csak az online Red Alertet nyomhatod. Az biza megy ARM-on is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!