iPon Hírek

Chrome OS: Android-beolvadás vagy halál?

Dátum | 2010. 12. 20.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Nagyjából egy évet ad még a Chrome OS-nek Paul Buchheit, a Gmail egyik szülőatyja, a Google immár ex-alkalmazottja; meglátása szerint ugyanis a keresőóriás felhő-alapú oprendszere még a jövő év folyamán így vagy úgy, de megszűnik létezni.

Mint mondta, a Chrome OS-nek nincs igazi célja, és nem is tud semmi olyat, amit az Android ne tudna jobban (főleg, ha elvégeznek rajta csak egy-két apróbb módosítást annak érdekében, hogy nem-érintős képernyők esetén is jól lehessen kezelni); számára ez evidencia, és meglepetéssel konstatálja, hogy vannak, akik komolyan veszik a rendszert, és hogy a Google valamilyen oknál fogva még laptopokat is tervez hozzá. Éppen ezért úgy gondolja, hogy a Chrome OS jövőre vagy beolvad az Androidba, vagy egyszerűen leállítják a fejlesztését.

Mások is szóvá tették, hogy az Androidnak már most van HTML5-képes böngészője, egyaránt kezel natív és webes alkalmazásokat, és jóval többféle online tartalmat is tud kezelni, mint a Chrome OS; mivel pedig eleve okostelefonokra tervezték, ezért éppúgy támogatja a gyors indítást és az alacsony fogyasztást is. Mindkét rendszer ingyenes, és még csak az sem biztos, hogy egy Chrome OS-es netbook lényegesen olcsóbb lesz-e majd, mint egy Windows-os (ami mellesleg értelemszerűen tudja futtatni a Chrome böngészőt is).

Mi több, veszélyt jelenthetnek a Chrome OS-re a netbookoktól már eddig is tekintélyes piaci részesedést elhódító táblák is; mert bár a Chrome OS is tudja kezelni az érintőképernyőket, elsősorban mégis egérhez és billentyűzethez tervezték. Mi több, a Chrome OS fejlesztését a jelek szerint maga Eric Schmidt, a Google főnöke sem tartotta jó ötletnek (látván, hogy a Sun is belebukott már egy hasonló jellegű, hálózatra épülő Java-s számítógép-projektbe); csak Larry Page és Sergey Brin, a keresőóriás társalapítói akarták mindenképp fejleszteni a webes rendszert Schmidt ellenajavallata dacára is.

Természetesen a Google nem reagált a felvetésekre; továbbra is tartják magukat a hivatalos álláspontjukhoz, miszerint a Chrome OS a csekély erőforrás-igénye, rendszeres frissítései és hatékony védelme miatt ideális az üzleti célú felhasználásra - de ennek az állításnak az igazságtartalma várhatóan csak a jövő év közepe táján, az Acer és a Samsung első Chrome OS-es modelljeinek érkezését követően derül ki majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. TheRealTsL
2010.12.20. 16:01
Szvsz eddig is csak a keményvonalas google rajongók gondoltak rá úgy, mint komoly oprendszer, nem nagy meglepetés ez a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zaiko
2010.12.20. 16:10
Egyet kell értenem veled. Igazából soha nem láttam értelmét ennek a Chrome OS-nek.
Akinek az ingyenesség meg a biztonság számít, annak ott a linux még mindíg...

(Sőt ha jóltudom ez is arra épül...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Killerkill...
2010.12.20. 17:14
*Zaiko Az az ertelme hogy ne kelljen varj 1 perceta kib*** windowsra amig elindul es udvozol es villog az explorer ugy 1-2 percet hanem 3 mp alatt mar netezhetsz is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Krityu
2010.12.20. 18:31
Chrome OS és az Android is linux.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kiskoller
2010.12.20. 19:25
Killerkiller: a bios így is úgyis szarakodik, utána nekem 8 sec a bootidő...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2010.12.20. 21:00
8 sec???? mégis milyen oprendszert használsz? biztos nem Windows...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Loccze
2010.12.20. 22:06
23 sec a bios ideje és utána 30 sec a Win 7 Indítása. Összesen 53 Másodperc.
Ezt az időt, még lehet csökkenteni merevlemez cserével, nekem csak egy WD V-Raptorom van, de mondjuk egy jófajta SSD igen meggyorsíthatja a dolgot.
Az egy percet sztem. mindenki ki tudja várni... Ettől függetlenül jó lenne a Microsoftnak egy komoly konkurencia mert az áraik az egekben járnak. Kellene egy stabil rendszer, amit fel lehet telepíteni minden gépre. Persze nem gond ha gyorsabb, és olcsóbb. Tudom Ott a MAC meg a Linux, De a MAC-et nem lehet telepíteni bármire, a Linux meg igazából nem stabil és van benne hiba jócskán, próbáltam többet is belőle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bszoke88
2010.12.20. 23:22
OFF
"Linux meg igazából nem stabil és van benne hiba jócskán, próbáltam többet is belőle..."
hát nem sokat próbálhattál és nem is sok ideig. én ubuntut nyomok már pár éve, egy jó régi gépen és a problémáim inkább olyanok, hogy nem találok bizonyos funkciókat megvalósító programokat rá. de ez sajnos win-re is igaz, lehet, nagyok az igényeim. mondjuk a linuxban az a jó, h kicsit olvasni kell és át tudok írni bármit. lefagyás nincs, újraindítani is csak akkor szoktam ha áramszünet volt és nem lassul. már el is felejtettem a win cd kulcsom, mert ugye régebben havonta kellett újratelepíteni és megjegyeztem...
ON

nem követtem nagyon az eseményeket ilyen vonalon, csak annyit tudok, h az androidnak nagy sikere van a mobil piacon. csak így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. szponzor
2010.12.20. 23:30
Ha a Linux nem lenne stabil, akkor nem az(vagy más UNIX-szerű rendszer) futna a szerverek nagyrészén.

Amúgy ez a Chrome OS szerintem is halálra volt ítélve. Kb. másfél éve láthattam a béta verzióját, akkor sem volt rám valami nagy hatással, pedig szeretem a Google cuccait. Azóta megismerkedtem az Android-dal is, szóval szerintem is kevés a létjogosultsága a Chrome OS-nek. Főleg azért is, mert ha nincs netre kapcsolódva, akkor nem sok dolgot lehet vele csinálni, ha jól tudom mindent felhőbe ment(talán az offline dokumentumszerkesztést megoldották már).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Loccze
2010.12.21. 11:14
Ubuntut használtam pár hónapon keresztül, a többit csak felraktam, átnéztem töröltem... Én nem szeretem a Windows-ot mielőtt félreértés esne. Ubuntu: Valamihez Drivert találni katasztrófa, kb. fél nap és még az sem biztos hogy teljesen jó. Én kitartó ember vagyok és minden eszközt beállítottam. Sajnos maradt hiba így is pl.: Az 5.1 -es hang az kedvétől függően működött, volt mikor automatikusan kikapcsolta, néha újraindítás után nem volt hang, ha elindítottam egy komolyabb filmet volt mikor lefagyott... meg persze volt egy két apró bibi amit elnéztem. Én nem hiszem, hogy a gépemben van a hiba, mert ellenben a Windows-al hibátlanul megy.
Lehet h. valamit én nem csináltam jól, de nincs mindig időm órákat ülni a Google előtt, hogy keresgéljek mire-mi a megoldás... Ezért írtam hogy, nem stabil.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Szedah
2010.12.21. 13:24
Loccze: Egy barátom szívott hasonlóan, egy viszonylag új nyomtatóhoz nem igazán talált jól működö drivert Ubuntuhoz.
Vissza is állt Winre.
Még a támogatottsága nem az igazi. Nem is lesz, ha eddig nem oldották ezt meg.
Ezért fogja a Chrome OS/Android letarolni, mert nagyobb erőforrások/támogatottság áll a háttérben, ergo a felhasználók bizodalma is nagyobb lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Killerkill...
2010.12.21. 13:28
nekem beta chrome -val usb rol 3 sec amig elindul es 5mp re be is tolti a kezdolapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Loccze
2010.12.21. 16:08
Jó lesz nekünk az Android... csak jöjjön már!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tracer
2010.12.23. 08:22
jaja, kit érdekel, hogy mi a neve, Android vagy Chrome OS, cégen belül marad
Amúgy meg komolyan ezen a boot időn megy még mindig a vita?
Ne legyetek már n00b-ok, nállam a win7 be bootol 1 perc alatt egy sima vinyóval és akkor már minden service fut amit használni akarok. Még ha napi 2-szer kapcsolod be a gépet akkor is 2 perc megy el erre és addig sem kötelező a boot képernyőt nézni! Sőt, én ilyenkor felrakok 1 kávét, szólok pár szót az asszonyállathoz, vagy megreptetem a macskákat
Az meg hogy, hibernásról, sleep-ről, vagy SSD-ről nem hallottak egyesek (vagy flame-eléskor direkt kihagyják), az már a troll-kodás jele
u.i.: VMWare-ben nekem is megy Ubuntu meg Suse, de host-nak fel nem raknám egyiket sem ... erre nem kérek kommentet még ha flame szagú is, az én esetemben kizárt a linux mint host és pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!