iPon Hírek

Chrome OS: PC-s alkalmazások futtatása böngészőben?

Dátum | 2010. 06. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google Chrome OS névre keresztelt operációs rendszerének egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy nem futtat majd harmadik fél által készített helyi alkalmazásokat, ugyanis minden harmadik fél által készített szoftver webes alapokon lesz elérhető. No de mi a helyzet, ha hagyományos alkalmazásokat szeretnénk futtatni a Chrome OS szoftverrel szerelt nebookunkon? Nos, a legfrissebb információk szerint erre is lesz majd alkalom, méghozzá a Chromoting szolgáltatás keretein belül, amelyről a Google egyik illetékese, Gary Kacmarcík osztott meg néhány információt a Chromium levelezési listán.

Gary szerint a fejlesztőcsapat folyamatosan dolgozik az új szolgáltatások fejlesztésén. A nem hivatalosan „Chromoting” néven futó szolgáltatás jóvoltából a Chrome OS esetében nem csak a modern, webes alapokon nyugvó alkalmazások futtatására lesz lehetőség, hanem akár hagyományos, PC-n futó programjainkat is elérhetjük majd a webböngészőn keresztül. A „Chromoting” eljárás működésével kapcsolatban egyelőre nem szolgáltak információkkal a Google illetékesei, Mr. Kacmarík is csak annyit mondott, hogy a „Chromoting”-ről további információk az elkövetkező hónapok folyamán várhatóak.

Arra a kérdésre, hogy a „Chromoting” hasonló elven működik-e, mint a Microsot Távoli Asztal Elérése, csak az a válasz érkezett, hogy „Igen, valami olyasmiről van szó…”. A szolgáltatás mindenképpen érdekesnek tűnik, ugyanis lehet, hogy segítségével a Chrome OS alapú netbookkal bejelentkezhetünk majd Windows alapú számítógépünkre és használhatjuk a megszokott PC-s alkalmazásainkat, de a Google számára alternatív megoldás lehet az is, hogy némi díj ellenében lehetővé teszi a különböző alkalmazások saját szerverein történő futtatását.

Így vagy úgy, ennek a megoldásnak egyetlen hátránya lehet: normális sávszélességű internetkapcsolatra lesz majd szükség ahhoz, hogy hatékonyan, viszonylag alacsony válaszidő mellett használhassuk alkalmazásainkat. Hasonló megoldások már nagyon régóta elérhetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

50. mythbuster
2010.06.15. 11:19
A Googli unatkozik Folyton hülyeségeken dolgozik eddig két használható húzása volt a Guggli kereső meg a Guggli Maps

Guggli OS? Egy újabb grafikus felülettel rendelkező linux, nem kell Like Windoze/Mac OSX...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
49. mythbuster
2010.06.15. 11:27
upd: a notebookgyártók is jobban járnának ha freeDOS-al árusítanák a termékeiket, mivel az sokkal kedvezőbb árakat diktálna, na meg a vásárlók amúgy is lecserélik az eredeti OS -t(7 home premium -> 7 ultimate), mert egy rakás xar De ha már fizetnek egy operációs rendszerért akkor inkább winoze mint guggli linux
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
48. Szaby59
2010.06.15. 11:40
Te aztán értesz hozzá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
47. Insignia
2010.06.15. 11:44
mythbuster hatalmas reklám fogás lenne de tényleg odamész és mit látsz freedost... biztosan vennék az emberek... másik meg hogy tudnál olyan dolgot mondani az ultimateban ami annyira számot tevő hogy egy home premium már használhatatlan lenne nélküle?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
46. pycur
2010.06.15. 12:00
Csak az ultimate rakja fel a gyári windózos játékokat. Volt már ebből gondom...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
45. spuros
2010.06.15. 12:10
Én eredetiben használom a 7 Home premiumot angolba és azt hiszem ettől nem vagyok félember mert nem Ultimate. Eleve nem kell magyar nyelv (mert ugye Home Premiumot nem lehet lokalizálni) és azok a számomra (és a halandó emberek 90%-a számára) haszontalan plusz funkciók amivel drágább az Ultimate. Mert természetesen legálisan megvásárolt szoftverekről van szó.. Aki nem ad ki pénzt rá hanem lerángatja a netről annak persze tökmindegy..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
44. mythbuster
2010.06.15. 12:15
Insignia - veszel egy jó notebookot 200 ezerbe home premium -al vagy ugyanazt 170 ezerbe freeDOS -al?
30 ezret spórolsz, letöltöd a 7 ultimate -t, mindent kapsz vele és neked hól fáj az, hogy tört mikor 30 ezret spórolsz rajta?

A Home Prémium nem rossz, de akiket eddig ismerek mindenki lecserélte Ultimate -ra ne kérdezd, hogy miért, nem az a lényeg, hogy nagyjából ugyanazt tudja, hanem h nem tetszik valamiért a felhasználóknak

Amúgy a gyári licenszel az a gond, hogy ha jól tudom az csak egyszer telepíthető(nem vagyok szaki a legális szoftverekben , de egy rendszergazdától tudom...), na meg ott a notebookod alján a kis cetli, bárki bármikor lenyulhatja a licenszet...

Kérdés: Megéri 30 ezerrel többet kiadni egy olyan gépért amin előre telepített OS van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
43. mythbuster
2010.06.15. 12:16
Szaby59, most nem azért de mit érsz el hétköznapi felhasználóként egy roncs linuxal? neked nem csak böngészőnek kell az OS hanem jó ha tudsz valami értelmeset is csinálni rajta
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. spuros
2010.06.15. 12:24
Linuxal ugyanazt meglehet csinálni mint Windows-al.. Sőt!!! Ebbe most hülyeség belemenni..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. mythbuster
2010.06.15. 12:26
spuros Ebbe most nem mennék bele, de hidd el nincs igazad

directx?
openGL?
teljeskörű microsoft/mac osx -el komaptibilis program támogatás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. Steadywarp
2010.06.15. 12:38
szeréntem meg az amd jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. spuros
2010.06.15. 12:46
Megfelelő emulációval lehet.. Photoshop, Dreamweaver és a Dirt 2 is munkára fogható Linux alatt is. Én most itt nem akarok melyik a szarabb meg jobb vitát folytatni.. Tény: egy halandó embernek aki böngészni veszi meg a laptopot vagy dolgozni rajta (és itt nem a megabrutál garfikus feladatokra gondolok, hanem irodai és hasonló folyamatokra) annak bőven jó a Linuxos felület... Bőven többet tud alapból mint egy Win..Megírhatja a leveleit.. Szöveget szerkeszthet meg buta diákat készíthet (Openoffice).. Ha asztali gépen kell megbízhatóság és stabilitás akkor szintén Linux.. Persze tudom, hogy itt lehet mondani, hogy a Win ugyanolyan jó meg megy rajta Need for speed meg hasonlók..de ettől függetlenül nem jobb.. Egy átlag embernek mondjuk az Ubuntunál nincs jobb választás.. Én nem vagyok egyik tábor mellett sem. Elismerném ha a Win jobb lenne de nem jobb.. Csak kényelmesebb és könnyebben bedöglik. Nem véletlen, hogy a szerverek is (a valamire való persze) Linuxot használnak..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. pycur
2010.06.15. 12:48
Steadywarp te győztél!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. prohlep
2010.06.15. 12:50

"directx? openGL? teljeskörű microsoft/mac osx -el komaptibilis program támogatás?"

Ez a kerdes nyilvan a forditott iranyba is felteheto.

De megkerdezhetjuk mondjuk Petofirol is, hogy Ady-komatibilis-e.

Az egyik ilyen, a masik olyan.

Tisztanlatashoz jobb kerdes az, hogy melyik torekszik arra, hogy mennel tobb iranybol hasznalhato legyen es az emberek nem erezzek beszorulva/raszorulva magukat.

DirectX-et az kerdez, akit beleszoritottak a DirectX-fuggesbe, es ettol kezdve neki abbol al az elet, hogy mi kompatibilis a DirectX zartkoru szabvannyal.

Piaci torveny, hogy az agresszivabb kirekeszto hal megeszi az onzetlenebb befogado halat.

Microsoft kirekeszto, Szabad Szoftverek befogadoak. Peldaul szabad szoftveresek az NTFS-3G csomaggal lazan felismerik es kezelik a Microsoftos particiokat, mig a Microsoft mind a mai napig pofatlanul azt irja egy szabad szoftveres particiora, hogy "ISMERETLEN PARTICIO", es termeszetesen nem kezelei. Holott a szabad szoftverek annyira szabadok, hogy a Microsoft barmikor egy laza mozdulattal befordithatnak a sajat kerneljukbe a szabad szoftveres partciokat kezelo szoftver modulokat. De nem teszik. Eljen a haboru!

Microsoft es a Szabad Szoftverek olyan toresvonal, mint a magyar tarsadalomban az AROK volt: helyi vicc szerint egyes politikusok azert nem merik betemetni az arkot, mert attol felnek, hogy a szavazoik akkor atmennek a masik oldalra. Mintha a Microsoft nem merne betemetni a Microsoft es a Szabad Szoftverek kozti arkot.

A fentebb emlitett torvenyre (az agresszivabb kirekeszto hal megeszi az onzetlenebb befogado halat) kivetelt ott talalunk, ahol egy vadonat uj termekfajtarol van szo, vagy egy ismert termekfajtaban egy olyan irgalmatlan nagysagrendi elorelepes, hogy az uj nagyhal szamara nincs is kis hal, amit megehetne.

Ez utobbi esetben nincs szukseg az agresszivitasra, a piacnyero munkat elvegzi az egyediseg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. prohlep
2010.06.15. 12:54
"szeréntem meg az amd jobb"

Szerintem ez nem is olyan biztos, de szemelyes elfogultsagom miatt inkabb AMD-t szeretek vasarolni.

De igy viszont a vita berekedni latszik, ezert inkabb egy kis olaj a tuzre:

szerintem meg az intel jobb!

"VITATKOZUNK, TEHAT VAGYUNK!"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. spuros
2010.06.15. 13:01
Szerintem is az Intel jobb.. Na most komolyba: prohlepnek teljesen igaza van.. Ezáltal a vita is értelmetlen. Kinek mi a jó.. Nekem jó mindkettő de elismerem, hogy a Linux jobb ha a fejlesztéseket nézzük. Komoly munkákra egyértelműen Linux. Játszani meg filmet nézni Win. Részemről ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. zseko
2010.06.15. 13:01
mythbuster, hát nem tudom, biztos én vagyok akkor eszetlen, hogy legális win7-ről áttértem linuxra.. Jobb, könnyebb, egyszerűbb (bizonyos -értelmi - szinten persze), és a hétköznapi dolgokra _használhatóbb_ mint a win. Azért mert ingyenes és így nem éri meg fejleszteniük rá, még nem jelenti azt hogy xar. Játék és MS b.ziknak persze ezt hiába magyarázod (nem rád értem).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Szaby59
2010.06.15. 13:01
mythbuster:

Egy netbook nem egyenlő a notebookkal.
Amire ez a gép képes lesz arra ez az OS tökéletesen megfelel.
Legjobb példa erre az iPhone őrület.
Maga az OS, ha nincs feltörve a készülékkel "semmit" sem tudsz csinálni, a Linuxos mivoltából pedig arra következtetek, hogy itt is lesznek rá hackek.

A hozzászólásom inkább a Windowsos véleményed felé irányult.
W7 Ultimate-re semelyik OTTHONI felhasználónak nincs szüksége, még egy Home Basic is elég az otthoni felhasználóknak, csak ugyebár jó villogni vele, hogy "figyi srácok Win 7 Últimét 64biten xy játék elfog futni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. polarx
2010.06.15. 13:27
pycur: akár a starterbe is vannak játékok.. vezérlő pultba ahol ki lehet iktatni a fenn lévő beépülő progikat na ott azt is belehet pipálni hogy láthatóak legyenek a játékok ahol alapból nem amúyg meg vindóz ápdétről lehúzható asszem..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. viktorxxx
2010.06.15. 13:35
win7-hez: a gyari licenc nem egyszer telepitheto, plane most hogy felevente ujra kell aktivalni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Chopi
2010.06.15. 14:00
Tényleg meddő vita,de azért leírom nálam mi a helyzet.
Én foglalkozom grafikával ,de sok képszerkesztő után a gimp-et választottam,böngészőnek ff-et, zene-videóra vlc-t, media centernek boxee-t, 3d renderelésre Blender-t.
Aztán rájöttem ,h ez mind linuxos alapvetően, így most van egy ubuntum amin a legtöbb értelmes dolgot csinálom, ha hardcore gamek-et akarok tolni ,akkor elindítom a win7-et, ha casual-t akkor meg bekapcsolom a wii-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. mythbuster
2010.06.15. 14:04
Steadywarp - Teljes mértékben egyetértek ezen állításoddal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. mythbuster
2010.06.15. 14:07
Az intel xar... intel i3/i7(idiot 3/idiot 7)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. mythbuster
2010.06.15. 14:13
zseko - a linuxnak is vannak pozitiv tulajdonságai, pl nem omlik olyna könnyen össze, de ez annak köszönhető, hogy nem fut rajta 10 milliárd program mint a MAC OSX-en sem! Azon kívűl a linux hasznos azok számára akik értenek hozza, és gyakorlatilag csak szerverekre lett kitalálva... De az emberek néha használják másra is, pl én használom néha WEP törésre, és live rendszerként ha merevlemez nélkül maradok... De lássuk be, hétköznapi emberek számára nem egyenértékű egy windows -al, persze az ultimate valóban nagyzolás a notebookokon, mert amúgy sem használod ki, de sokan ezt nem tudják felfogni és startból tolják fel az ultimate-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. mythbuster
2010.06.15. 14:20
Szaby59 én teljes mértékben egyet értek veled! sőt! Bár az iPhone OSX valóban egy zárt rendszer, és ahogy mondod egyesek csak törve lássák benne a lehetőségeket, de ha legálisan akarsz eljárni, akkor is ugyan olyan hasznos mint törve, csak meg kell vedd az alkalmazásokat! Nincs olyan készülék, melyre minden alkalmazás ingyen van, úgy ahogy a microsoft termékei sem! Két lehetőséged van, vagy megveszed, vagy feltöröd... Az amerikai ember tuti nem gondolkodik sokat rajta, és ha fel is töri az iPhone -ját, csak az illegális kiegészítők miatt ami a cydiában található, nem gondolkodik azon, hogy most egy navigációs szoftver hágy $, mert az neki nem pénz! De nekünk Európaiaknak, igenis sok pénz, és nem mindenki engedheti meg magának, hogy több 100$ -t nyomjon az appstore -ba!

Ami meg az iPhone őrületet illeti, szerintem ha nem látnák az emberek benne a lehetőséget, akkor nem lenne az Apple most ott ahol van!

A Windows 7 Ultimate -t meg igenis ki lehet használni, de nem netbookal és nem notebookal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. spuros
2010.06.15. 14:22
Így van.. Egyébként amikor vettem a Win 7-et akkor egy percig nem gondolkodtam, hogy melyiket válasszam.. A pénztárca kímélő Home Pr. bőven elég.. Így csak 20ezer dolog fut egyszerre és nem 200ezer.

Az Ultimate-et kilehet használni.. De egy átlagos user nem fogja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mythbuster
2010.06.15. 14:25
spuros - igen, ebből a szempontból hasznos de nem lenne jó ha azt a notebookot freeDOS-al kapnád 30 ezerrel olcsóbban, oszt azt raksz rá amit akarsz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Szaby59
2010.06.15. 14:46
"A Windows 7 Ultimate -t meg igenis ki lehet használni, de nem netbookal és nem notebookal..."

Otthoni felhasználó, miben használja ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. spuros
2010.06.15. 14:47
Ha ezt nézzük jogos..

Meg az is, h linuxosan igenis legyen olcsóbb egy gép..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Insignia
2010.06.15. 14:52
mythbuster lehet neked újat mondok de egyesek vesznek legálisan is oprendszert.... én speciel nem szivesen szopnék azzal hogy éppen kijött egy új frissítés ami után beszól az oprendszer hogy bocs szoftverhamisítás áldozata lettél... én elvagyok a legális verzióval is...
plusz mondod hogy akkor 30ezres ár differencia... de ebbe sokszor külön programok is vannak, nekem például adtak windvd-t asszem meg volt vmi backupos program... illetve ezért a 30ezres felárért megvan minden drivered azonnal és nem kell vele szopnod hogy össze szedd ami éppen nincs meg... vagy vannak ilyen szép funkciók mostanában mint hogy a d2d oprendszer újra rakás ami pár kattintásal újra rakja egy rejtett partícióról az oprendszert... utólag nemigazán láttam hogy ezt bárhogyan is meglehetne csinálni... biztos van rá mód de az megint csak macera.. ezért van a win7-es notim backup partícióján vista
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. mythbuster
2010.06.15. 15:01
Insignia - ha letükrözöd a merevlemezt, a microsoft rájön, hogy két helyen hazsnálod a licenszet... gyakorlatilag megveszed a rendszert, és fél évente be kell írd a termékkulcsot!

Ha letöltöd a rendszert torrentről, akkor egy évben egyszer előfordul, hogy észreveszik, és valóban egy frissítéssel nyomott hangulatot teremtenek a családi körben Felméssz egy torrent oldalra, letöltessz egy új crack-et, majd aktiválod a licenszet a microsoft oldalán, és hoppá! többet nem tudják kiütni ja és még mindig ingyen van! Bár feltételezem, újgazdag csorró vagy, és a perselybe is windows 7 dvd-ket raksz...

Nekem egy iPhone 3GS -em van, azt is használtan vettem 90 ezerbe...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. dzjaulah
2010.06.15. 15:50
Ha már így meg lett említve a win 7... Van, eredeti, és egyre inkább kezd elegem lenni belőle. De nem baj... készülök a linux-ra átállásra.

Indoklás: Eddigi 4 hónap alatt legalább 11 alkalommal töltöttem több mint 2órát a gép előtt azzal, hogy elindítsak egy-egy programot, és a felénél föladtam.

Legutóbbi esetben egy egyszerű dolgot hiúsított meg: webcam-om nem tetszett neki, nem tetszett neki úgy se, hogy külön drivert kerestem az egyébként plug-and-play ezközhöz. Igaz, nem volt kifejezetten win7-es driver hozzá, de ezzel nincs egyedül, sok dologhoz nincs még, vagy inkább sose. De új op rendszer új perifériát is vegyek? De ha megfelel a régebbi, megszokott?

Szóval röviden: Az win7 egy rakás xar, ahogy az összes eddigi win is az volt. Otthoni felhasználó inkább ne használja ki
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. spuros
2010.06.15. 16:05
Én az 1998(!!!)-as Carmageddonnal gond nélkül játszom.. 2004-es noname webcam gond nélkül üzemel..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Fzoltan
2010.06.15. 16:07
Hát érdekes. Én is FreeDOS-os laptopot vettem (6 éve...) és most is azt vennék, mivel van eredeti Win7 Enterpriseom. Viszont, ha valaki körbenéz: alig látni oprendszer nélküli (ide sorolom a Windowson kívüli ÖSSZES) gépet. Linuxot meg használjon, aki rászorul. Nekem (mint ahogy a felhasználók 99%-ának) kedvem nincs megtanulni egy új oprendszert használni, a windows tökéletesen elég, amire használom, és a híresztelésekkel ellentétben bőven stabil: még egyszer sem indult újra. A másik, 10 éves gépemen meg szintén eredeti WinXP van, már jó néhány éves telepítés, és csak az utóbbi időkben kezdett néha-néha megfagyni a legkülönbözőbb helyzetben (én memóriahibára gyanakszom, volt már ilyen...).
Mi kell, hogy normálisan menjen a windows? normális felhasználó (!!!), karbantartás, normális gép (hardverhibák miatt azért ne a windowst okoljuk...).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. mythbuster
2010.06.15. 16:11
dzjaulah - így a problémáidat tanulmányozva a következő javaslatokat tudom biztosítani:
- a programokat a .exe kiterjesztésű álományokkal kell futtatni...
- windows 7 alatt ne használj 16 vagy 8 bittre írt programokat mert nem fognak működni
- a driverekhez használd a gyártó oldalát vagy a windows updatet! jelenleg nem tudok olyan hardverről melyhez ne lenne windows támogatás...
- a windows 7 nem szar, csak tudni kell használni!

- a noname vagy delux(nem deluxe) webcam -hez meg itt találsz drivrt: http://www.vimicro.com/english/product/pc003.htm

Ja, és szerintem is állj át linuxra az való neked, ahoz szerintem sem kellenek driverek, mert mindent felismer, és minden alapból megy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. viktorxxx
2010.06.15. 16:21
Fzoltan-nal ertek egyet, normalis windows-hoz normalis felhasznalo kell

milyen jo win7 reklam lett ChormeOS cikk reven...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Zack( ro)
2010.06.15. 21:16
1: INTEL jobb(Q9550)
2: mythbuster vagy akarki, van 1 Kworld TV878 TV kartyam de a 7 ultimate nem tamogassa.
Lentem irtatok hogy nem tudtok olyan hardware-t amit a win nem tamogat. Tessek 1 pl: ehez nem kapok semifele drivert W7 x64-hez csak XP x32 van.
Ha talaltok legyszi szoljatok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. mythbuster
2010.06.15. 21:26
Zack az AMD jobb Mielőtt egy hardvert választassz érdemes megnézni, hogy a gyártó mennyire támogatja a terméket... Ha látod, hogy kőkorszaki driverek -el próbálja piacra tolni, akkor ne vedd meg mert csak a baj van vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Zack( ro)
2010.06.15. 21:28
4 eve vettem az elso gepemmel s most 7-en akarok tv-t nezni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. pycur
2010.06.15. 22:48
Zack( ro): nem kényszerít senki a win7re, főleg hogy az már olyan elavult hogy látod a tvkártyád se támogatja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. zseko mythb...
2010.06.15. 23:38
mythbuster, akkor most én nem hétköznapi ember vagyok? Egyáltalán, kit nevezünk hétköznapi embernek? A hardcore gamer-t, aki ész nélkül vásárolja meg a mindig legújabb/legjobb hardvereket hogy a játék jobban fusson mint a szomszéd vérpistikének? Én szememben a \'hétköznapi ember\' az filmet/zenét tölt és néz a gépén, msn, skype, esetleg néha chat, email, internetböngészés, cd és/vagy dvd írás, szövegszerkesztés/táblázatkezelés, képnézegetés. Erre mindre tökéletesen megfelel, sőt, telepítés után már minden azonnal használható is (skype kivételével), szemben a winnel, ahol még kismillió dolgot kell telepíteni hogy egyáltalán használható legyen valamire. Nem beszélve a mindehhez tartozó gépigényről, ahol aztán mindenről beszélhetünk csak arról nem hogy jobb a windows. Csak egy példa: win7_professional_x64 telepítve 12GB (gyári, nem mókolt sz.r - ez van meg nekem eredetiben), Ubuntu_10.04_x64 4,5GB. És linuxnál ebben már benne vannak az előbb említett dolgok! Win alatt pedig még telepíthetsz hozzá másik 2-5GB-ot hogy használhasd is kényelmesen.

Még egy dolog: gyakorlatilag amit eddig bele vagy rádugtam, az ment.. állítgatás, telepítés nélkül, legyen szó nyomtatóról, szkennerről, webkamera, kártyaolvasó, fényképezőgép, külső hdd ház. Sőt... a kártyaolvasó nem működik windows alatt (Gembird usb2.0 all-in-1 Card Reader) számtech boltban sem ment ahol vették (kicserélték, ugyanaz, aztán kaptam meg én), linux alatt vígan megy. Külső hdd ház szintúgy, az első amit sikerült megvennem az hibás volt, először szidtam a linuxot hogy csak 900KB-al másol, de ám a windows fel se ismerte.

De nem egy hét átszokni rá Nekem közel egy év volt, pedig fogékony vagyok mindenre ami \'nem normális\' Igaz én a dos-t is sajnáltam anno lecserélni windows-ra...

Szóval szerintem ha a hétköznapi embereket nézzük, igenis jobb a windows-nál számukra, így legalább nem fertőznék sz.rrá a gépüket állandó jelleggel vírussal és barátaival, és nem zaklatnák hetente-havonta a \'nem hétköznapi\' embert újratelepítési mizériákkal. Amit egyébként sem értek, mert nekem az elmúlt 10 évben kétszer volt vírusom; akkor is szándékosan indítottam el, hagy legyen már egy kis izgalom a víruskergetőnek is és egyébként is újra kellett már tennem a rendszert, így gondoltam megnézem.

Egyébként én is azt mondom a win7 nem lett rossz, sőt, elég jó lett, ám már nem mondanák le a linuxos kényelemről egy windows-ért sem De a hardvert meg kell nézni hozzá, némely ati kártyával csak szop.s van nem működő rendszer...

Ez kicsit hosszú lett..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. pycur
2010.06.16. 00:13
Mondanátok egy jó linuxot? Mert én ma unalmamba az ubuntu oldaláról letöltöttem egy 1cds kubuntut. Hát az egy GUI a bioshoz internetező progival semmi több. Noha a telepítő magyar volt az oprendszer mégis angol maradt. Erősen áradozott hogy igyekeznek minél jobbra csinálni, fel van készítve minden internetről cdről vagy dvdről származó tartalom lejátszására stb...
Ehez képest egy sima xvid avival nem tudott mit kezdeni a dragon player ami hozzá van társítva.
A zene lejátszója szintén nem tudott mit kezdeni az mp3al, 80p mix kb 3-4 mp alatt végigpörgette és annyi hang nélkül. De indító hang meg kilépő hang volt.
Asztali ikonok sehol, csinálni se lehet, beállítás mégkevesebb.
Hát kb 5 percet élt aztán visszatettem az eddigi winyót
Azt hittem má legalább van benne egy Mplayer vagy VLC meg egy winamp klón az XMMS de semmi.
Lehet h a cd verzió miatt.
De lényeg hogy mondjatok egy jót ami azért használatban hasonlítható a winhez és letesztelem.(pl az asztali ikonok...)

A hozzászólásokhoz:
A win csak azért annyira üres mert nagyon sok féle progi van a világon, mindent nem integrálhatnak, nameg az idő múlásával a progikat frissítik is. De a legfőbb indok a zsebvédelem. Pl előbb láttam a hírt egy oldalon h betiltották a windózt kínában mert tettek bele egy kínai betütipust amit nem licenszeltek külön erre a kiadásra is. De nem tudom mit sír a szájuk, 90% feletti a szoftverkalózkodás náluk
Amúgy meg csak egy kis gyakorlás kell, géphasználat, megismerni, összeszedni a kedvenc progikat és máris használható a friss win. Nagy részüket telepiteni se kell csak 1x amig az installer kibontja.
A winnel még az az egyetlen nagy baj van hogy Új winhez Új gépet kell venni.
Hiába állítják hogy gyorsabb mint az előző. Ez igaz lehet de nem ugyanazon a gépen. Tegyenek már rá az M$ mérnökei egy 4-6 éves vasra új wint és utána állítsák ezt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Steadywarp
2010.06.16. 01:49
Mit látok? Mikroprocesszor? Akkor lehet tuningolni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Steadywarp
2010.06.16. 01:50
Nem dohányzom tehát max másnak fogom!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zseko
2010.06.16. 02:31
Mikrobi: "Zseko, ez legfeljebb nálad igaz. Amikor feltelepítem a gépre, már első használatkor működik minden."

Igen? Mutassál már nekem olyan gyári xp-t (mivel azért még ezt használják a legtöbb helyen, bár a win7 már jön fel erősen) ahol telepítés után van avi lejátszás. Van normális képszerkesztés (paint, wtf?). Szövegszerkesztő, táblázatkezelő, (office csomag), normális böngésző, pdf olvasó, normális dvd író program (nem az a win-be integrált hányadék - már bocs, de az tényleg az), normális videólejátszó/zenelejátszó program (mert a WMP minden de nem az). Hogy csak a nagyját említsem. Ezt mind megkapod szűz telepítésnél? Még win7-nél se nagyon (avit azért úgy emlékszem már igen), nemhogy xp-nél. Office-t pedig tuti hogy nem kapsz telepítéskor. A WMP egy codec-et se képes megtalálni (nálam legalábbis egyszer se jött össze neki). Mégegyszer mondom gyári! lemez, nem buherált. A másik dolog pedig, hogy kedves új win7-nél ha rosszul partícionálsz, megszívtad. Én legalábbis nem találtam visszavonás gombot... Azonnal törölte a partíciót.

Ettől függetlenül jó rendszernek tartom! Vistánál mindenképpen jobb, és méltó utóda az xp-nek.

pycur, 5 perc után döntöd el egy alapjaiban más rendszerről hogy jó-e? lol. Kubuntu is jó csak nehézkesebb elsőre, és én az ubuntut és a gnome-ot jobban szeretem, és kezdőnek is jobb, bár pár beállítást igencsak elrejt. Ha live-ként futtattad akkor ne várd el hogy magyar legyen, azért egy cd-re nem fér rá az összes támogatott nyelv teljes egészében De telepítéskor leszedi a magyar nyelvi fájlokat, és szinte 100%-ban magyar lesz.

Mivel az avi és még jó pár dolog nem ingyenes licenszű így persze hogy nem játszhatta le, és ha live cd volt az se segített neki ugyanis alapesetben csak a teljesen szabad szoftvereket éri el. Át kell állítani az ubuntu szoftverközpontban hogy mindent lásson, utánna már letölti a codeceket és megy minden. Vagy csak terminálba egy sor parancs, és flash-től kezdve minden lesz. Ám feltelepítve az igazi, cd-ről futtatva vagy virtuális gépben nem.

Amit nagyon hiányoltam mindig is a win-ből az egy olyan ablak mint az ubuntu szoftverközpont, vagy a bármelyik ablakon bekapcsolható 'mindig felül' opció.

De nem akarok senkit sem meggyőzni csak én sem szeretem ha konkrét háttér nélkül mond vlaki véleményt valamiről. Azért egy linuxot megszokni, főleg kemény windowsos háttérrel nem egy egyszerű dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pycur
2010.06.16. 06:02
zseko: csak gondoltam mivel 2010. márciusi kiadás és ingyenes program fel van töltve pár ilyennel. Ugyanúgy mint a win7 mert az tud ilyet. De még mindig nem mondtatok pontos linux tipust.
Kipróbáltam ezt: http://www.ylmf.org/en/
Na egy ilyesmire vágytam alapból, nem fontos a kék xp skin de csak barátságosabb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zack( ro)
2010.06.16. 12:02
1:En sem szeretem azokat az embereket akik csak ra neznek a linux nevre s mar is mondjak "Ezt soha nem probalom ki!".
2:En probaltam a(z) UBUNTU-t es a(z) OpenSuSE-t is, az ubuntu jobban tetszet foleg a COMPIZ, na ez az ami minden WIN-nek feladja a lecket a COMPIZ s a nagy tesoja a COMPIZ FUSION
3:A linux hardware tamogatasahoz nem ertek mert soha semi drivert nem tettem fel linuxra hang is net is minden volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Zack( ro)
2010.06.16. 12:06
A hatrany az hogy nem tamogassa a "nagyobb" programokat:
MS Visual studio 2010
Pinnacle Studio 14
Adobe CS5
Ulead Photoimpact X4
Daemon-Tools

Ezekert hasznalok (kinlodok) a winnel maskent csak linux hasznalnek mert nagyon tetszik a compiz s nekem nem volt nagy dolog at alni mondom ezt ugy hogy 3 evig csak xp-nek eltem, egyik nap feltettem s rogton minden meg volt.
Igaz volt olyan hogy egyik nap 8x raktam ujra de ugy sem mondtom hogy Huje linux mert mindig en "babraltam meg".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zseko pycur
2010.06.16. 23:19
pycur, pontos linux típusnak: Ubuntu. Ez az alap, és szerintem a leghasználhatóbb ismerkedésre. Ebből jött ki aztán a kubuntu, xubuntu, edubuntu... most a 10.04-nél tart. Az ubuntu.com oldalról tölthető le. A distrowatch.org oldalon pedig még találsz pár százat.. de ám van aminek én sem mernék nekimenni, pl. gentoo. Ha nem megy egy gépen az igen kevés esetben a linux hibája, inkább a hardvergyártóké akik nem fejlesztenek alá, és nem is nagyon segítik a fejlesztést. Nekem pedig már herótom van a kék színből, jópár évig azt bámultam

Mikrobi, nem is vitatom hogy jó lett a win7. Elsők között voltam akik az alfát (vagy bétát, már nem tudom) tavaly februárban feltették, amihez adtak 1 évig használható kódot is ugye. Ekkor már mellette fent volt a linux, de csak nézegettem. Amint elérhetővé vált hivatalosan is a win7, rögtön meg is szereztem (legálisan persze) és ment föl a gépre. Meg is lennék vele elégedve, de... hát nem tudom, minél többet használom a linuxot annál kevésbé vágyok vissza win alá, pedig több mint 10 évig az volt a gépemen. November óta csak linuxom van, win az virtualboxban fut ha kell. Azért egy külön hdd-n van egy xp, ha olyan kell néha amit még nem tudok megoldani linux alatt.
Pár óra, nap alatt nem lehet igazán ráérezni, nekem is hónapok kellettek hozzá. Meg rengeteg türelem

Zack(ro), Daemon-Tools helyett ott van a Furious ISO Mount pl. A többi progit annyira nem ismerem, a PS CS2-t hiányolom kicsit, de megy elvileg wine-al, és a GIMP sem rossz, csak sikerüljön áttennem angolra, mert a magyarban alig találok meg valamit , egyébként meg virtualbox-ban xp, és abban fut -majdnem- minden

És hogy azért a cikkről is beszéljünk már , érdekel milyen lesz majd ez a rendszer. Néha nekem is elég lenne csak annyi, hogy bekapcsolom a gépet és rögtön tudok netezni, a többi felesleges netezésen kívüli dolog meg be se töltődne. És a legtökéletesebb hozzá, amit be szeretnék szerezni: fit-pc2.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zack( ro)
2010.06.17. 14:20
Mikrobi: igaz az en ASUS P5QL-E is tud csak en kikapcsoltam mert nem latom ertelmet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!