iPon Hírek

Chrome-plugin az Explorerhez a Google-től

Dátum | 2009. 09. 23.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

Trükkös lépéssel lepte meg a Google az MS-t és vele együtt minden IE-felhasználót is: egy "Chrome Frame" névre hallgató plugin útján lehetőséget kínál az IE-vel böngészőknek arra, hogy Chrome-ot futtassanak az IE-n belül.


Ennek a legfőbb előnye az, hogy ezáltal az IE számára is elérhetővé teszi a HTML5-öt és más hasonló nyílt forráskódú technikákat és szabványokat, amelyekkel az MS hagyományosan hadilábon áll a mai napig, és így az IE Trident motorja se tud mit kezdeni velük.

Láthatólag a Google komolyan bízik benne, hogy ezzel a lépéssel elháríthatják az egyik legnagyobb akadályt - az IE ezirányú "inkompetenciáját" - a HTML5 minél hamarabbi elterjedésének útjából, egyben előkészítve ezzel a terepet a rövidesen induló Google Wave alkalmazásuk számára is.

Ez a megoldás ugyan az egyes weboldalak fejlesztőire is ró egy kis terhet, de szerencsére tényleg csak minimálisat: mindössze egyetlen sorral (<meta equiv=”X-UA-Compatible” content=”chrome=1″>) kell bővíteniük az oldalaik fejlécét. Innentől a Chrome Frame amint rálel erre a sorra, máris izzítja a motorját, Chrome-csomagolásban tálalva fel az adott oldalt az IE-n belül, megjelenítve minden olyan tartalmat is, amit az IE nem tudna.

Élénken bíznak a Google fejlesztői abban is, hogy ez a plugin azokban az esetekben is segítséget jelenthet, amikor az ember IE-hez van "pányvázva" (pl. mert a vállalatnál/intézetnél/stb. nem nagyon hajlanak a fejlesztésre az illetékesek), mert a saját pluginek telepítésére még akkor is lehet valamennyi esély, ha a saját programok telepítését le is tiltotta az admin a helyi hálózat felhasználói számára.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. zsottya
2009.09.23. 17:26
VISSZA A HIRHEZ

nekem tetszik az ötlet kíváncsi vagyok élesben milyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DroiDMeste...
2009.09.25. 09:11
Ha tetszik próbáld ki! B)

Letölthető innét
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. valentine2
2009.09.26. 12:08
A Google Toolbarral pedig már bármelyik honlapot lehet kommentelni!
Szélessáv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!