iPon Hírek

ChromeBook az Acertől és a Samsungtól

Dátum | 2011. 05. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A korábbi várakozásoknak megfelelően a tegnapi nap folyamán végre lerántották a leplet az első Chrome OS alapú noteszgépről, pontosabban noteszgépekről, ugyanis nem csak a Samsung várva várt terméke, hanem az Acer ChromeBookja is debütált.


Az Acer újdonsága 11,6 hüvelykes képátlójú, 1366 x 768 pixeles natív felbontás mellett üzemelő kijelzővel kerül forgalomba. A ChromeBook kétmagos, 1,66 GHz-en ketyegő Atom processzort tartalmaz, DDR3-as rendszermemóriával érkezik és 16 GB-nyi SSD tárhellyel is fel lesz szerelve. Az 1,34 Kg-os konfiguráció 802.11n típusú WiFi adapterrel, HDMI videó kimenettel és 1,3 megapixeles webkamerával is el lesz látva, egyetlen akkumulátortöltéssel pedig hat órán át üzemel majd.


A Samsung ChromeBook konfigurációja ugyanúgy kétmagos, 1,66 GHz-es Intel Atom processzorral kerül forgalomba, mint az Acer terméke, ám kijelző méret tekintetében már lesz köztük különbség. A Samsung ChromeBookja 12,1 hüvelykes képátlójú megjelenítővel érkezik, amely 1280 x 800 pixeles natív felbontást kínál. A 16 GB-os SSD meghajtó itt is a kínálat részét képezi, de rajta kívül még HD webkamera, négy az egyben memóriakártya-olvasó, két USB 2.0-s port és mini-VGA port is jelen lesz a rendszerben. Ez a noteszgép már 1,5 Kg-os súllyal érkezik és akkumulátora egyetlen töltéssel 8,5 órán át üzemelteti majd a rendszert.

Érdekesség, hogy mindkét új konfiguráció esetében MacBook-okra jellemző, gombmentes érintőpadot használtak a gyártók. A konfigurációk már mindketten jelen vannak az Amazon kínálatában, méghozzá WiFi-s és 3G-s változatban egyaránt. A lenti videó szerint azok, akik 3G változatban veszik meg a termékeket - az Amerikai Egyesült Államokban - 100 MB-nyi ingyenes adatforgalmat is lebonyolíthatnak a Verizon-nak köszönhetően.
 


A két új termék közül az Acer megoldása 349 dollárba, míg a Samsung konfigurációja alap esetben 429 dollárba fog kerülni, de a 3G-s változatért már 499 dollárt kérnek majd. A Google ezzel együtt havidíjas szolgáltatás keretén belül is elérhetővé teszi a termékeket, de csak diákok és üzleti felhasználók részére. Az említett két réteg sorrendben 28 dolláros és 20 dolláros havidíjért cserébe juthat majd hozzá a kiszemelt ChromeBookhoz, ha aláírja a hároméves időtartamú előfizetői szerződést.

Forrás: Engadget.
A szerződés megkötéséhez legalább 10 ChromeBook-ot kell vásárolni, hogy a fenti díjak érvénybe lépjenek, de ez iskolák, illetve cégek esetén aligha lesz probléma. A szolgáltatás keretein belül felhő alapú adminisztrációra és felhasználó-menedzsmentre, valamint az eszközök, az alkalmazások és a házirendek menedzselésére is lehetőség nyílik. Ezzel együtt terméktámogatás, eszköz-garancia és eszköz csere is jár a szolgáltatáshoz csak úgy, mint rendszeres hardverfrissítés is. Utóbbi üdvözlendő, hisz három év hosszú idő.

A ChromeBook konfigurációk június 15-től kezdve lesznek előrendelhetőek. A termékek a következő hónap folyamán az Amerikai Egyesült Államokban, az Egyesült királyságban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában, Spanyolországban és Olaszországban jelenhetnek meg. 
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. lajthabala...
2011.05.12. 13:12
Nem győzött meg, főleg azok után, hogy hallottam a Google Talks előadást a Google adat-tárházakról. Renben van, hogy minden tartalmat online szeretne látni a Google. De ki fogja kifizetni a villanyszámlát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ITEM00
2011.05.12. 13:29
Akik a reklámokért fizetnek,sőt tovább megyek,a google saját maga is energia szolgáltató akar lenni,szóval nem lesz is azzal semmi gond,szépen megtermelik majd a szükséges energiát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2011.05.12. 13:38
A reklámokért igazából te fizetsz, mert benne van a termék árában. Ha választhatnál, hogy reklámozzák-e a kedvenc fogkrémedet, vagy adják fele annyiért, szerintem nem haboznál.

És attól még, hogy a Google energia-szolgáltató, nem lesz több erőmű a földön, csak néhány Google tulajdonba kerül. "Look at the big picture". Összességében nőni fog a világ energia-függése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2011.05.12. 15:51
Kezzelfoghato szinten letezo dolgok kozott EZ egy nagyon nagy elorelepes.

Szetvalasztottak az emberi testtel kommunikalo hardver kerdeset es biztonsagat, az egyes eberek reszere fontos sajat fajlok tarolasatol es biztonsagatol.

Ezzel tobb dolog sokkal konyebb lesz.

Valaki atugrik egy baratjahoz, ... nem kell laptopot cipelni, ... a barat ChromeBook-jan PONTOSAN UGYANUGY jelenik meg minden sajat cucca, mintha a sajat laptopjat magaval cipelte volna.

Suliban diaknak be kell mutatnia az osztaly elott az otthoni munkajat. ... nem parazik otthon, hogy amit otthon lat, az hogy fog mukodni majd a suliban. ... hanem mindent siman ugyanugy, es raadasul cipekedni sem kell, hanem az osztalyteremben levo egyik ChromeBook-ot atmenetileg hasznalatba veszi es kesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2011.05.12. 16:42
Én azon sem csodálkoznék, ha 2 év múlva föllőnének 10 zöld műholdat amin legelnek a szoftverhibás zöld tehenek, és ingyenessé tennék a ChromeUserek számára az internettet ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lajthabala...
2011.05.12. 21:20
Prohelp

Tényleg kényelmessé teszik az életet, de mint említettem, nem költségek nélkül.

E mellett a valóság a következő lesz: munkára nem fogják a Chrome Bookot használni, elég ránézni a Google Docs-ra, hogy miért nem. Mindenki internetezn fog rajta, és ha a Google engedi, akkor Facebookolni. Ehhez igazán nem kell a saját session, egy felhasználónevet csak meg tud jegyezni szegény user.

A valóságban mindenki mindig magánál tartja majd a saját Chrome-ját, mert neki is kell, és ezért sosem fog találni egy szabad Chromebookot. És egyébként is, a 16GB-os háttértár valószínüleg lokális cache, amit ha nem titkosítanak, akkor hamar kitudódhat, hogy milyen pornófilmet nézett (esetleg forgatott) a felhasználó előző nap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!