iPon Hírek

Chromecast ellenfelet kínál már a Mozilla is

Dátum | 2014. 10. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A jelek szerint sokan látnak fantáziát abban, hogy riválist készítsenek a Google Chromcast-jének, ami többek között arra jó, hogy a HDMI videó bemenettel ellátott megjelenítőkre bármilyen WiFi-képes eszközről tartalmakat továbbítsunk. A Microsoft nemrégiben bemutatta saját megoldását a témában, ami korlátozottabb felhasználást tesz lehetővé, mint a Google megoldása, hiszen Miracast támogatáshoz kötött a működése – no meg jóval drágább is, mint a Chromecast.
A Mozilla a jelek szerint teljesen más úton indult el, mikor szakemberei megtervezték a Matchstick névre hallgató HDMI adaptert, ugyanis az újdonság egy jobb és nyíltabb megoldás a HDMI stickek piacán, mint a Chromecast. További előny, hogy a Matchstick ára mind a Google Chromecast-hez, mind pedig a Microsoft Wireless Display Adapterhez képest sokkal kedvezőbb, hiszen a termékért csak 25 dollárt kérnek el. Az új eszköz WiFi kapcsolaton keresztül kapcsolódik a különböző konfigurációkhoz, ahogy a Chromecast is.
A Matchstick fejlesztőcsapat a Chromecast-et anno ígéretes terméknek tartotta, de csalódottak voltak limitáltsága miatt, így elkészítették saját megoldásukat, amely Firefox OS-t futtat, nyílt fejlesztői szoftverkörnyezet jár hozzá, és gyorsabb rendszerprocesszort, valamint több rendszermemóriát is tartalmaz. A Kickstarteren található oldal szerint a nyílt HDMI stick ezzel együtt sokkal jobb videó-lejátszási gyorsítótárat kínál, sőt, egyedi overlay-ek alkalmazását is lehetővé teszi az élő videókon vagy éppen a streameken.
A Matchstick már teljesen működőképes állapotban van, gyártásának felfuttatása pedig a következő egy-két hónapban várható. A fejlesztőcsapat reménykedik benne, hogy a kész termék még karácsony előtt elérhetővé válik kereskedelmi forgalomban, igaz, a nagyon szűk időkeret miatt inkább 2015 első néhány hónapjában várható, hogy szélesebb körben is elérhető lesz.
Az okostelefonos app.
Induláskor a Matchstick több kész alkalmazást is kínál, amelyek között a Netflix, az HBO Go, a Pandora, az ESPN, és az ABC app egyaránt jelen lesz, de ezeken kívül egyéb appok közül is lehet majd válogatni. Az biztos, hogy a fejlesztőktől minél több alkalmazást kér a csapat, sőt, a siker érdekében egy fejlesztői oldalt is elindítottak, amelyen minden megtalálható ahhoz, hogy a Matchstick-hez appokat lehessen készíteni. Azok a fejlesztők, akik komolyan gondolják a munkát, ingyenes Matchstick-et is igényelhetnek. További jó hír, hogy a meglévő Chromecast appok átültetése Firefox OS-re nem tart tovább egy óránál.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. patrik2991
2014.10.02. 17:33
Valaki kérem magyarázza el nekem, hogy ez és a ChromeCast miért jobb, mint egy androidos hdmi stick? (Komolyan kérdezem.) Köszi!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. LechooEdy
2014.10.02. 17:43
Gyufaszál. Ezen jót mosolyogtam.
Nem biztos, hogy jobb, csupán másik alternatíva lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gombabacsi
2014.10.02. 17:52
patrik2991, az android stick marha jó dolog, nem értem miért nem túl divatos. nekem is van egy.
az ilyeneknek meg az az értelme hogy azt látod a tévén, ami a saját mobilodon vagy tableteden van, tehát nem egy másik eszköz, nem kell külön appokat telepíteni rá stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. realman
2014.10.02. 19:23
Ezzel megy a játék is a képernyőre a chromecast nem???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.10.02. 19:48
Az is erdekelne,hogy a Miracast az miert is limitaltabb,mint az igen limitalt Chromecast?
Az addig ok,hogy kevesebb eszkozon van tamogatva,viszont a Miracast mindent megjelenit a kepernyon a PC-rol,mig a tobbi messze nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gombabacsi
2014.10.03. 01:06
felfedeztem, hogy android sticket itt a szórakoztatás/médialejátszó részen lehet találni...
hát elég nehéz volt megtalálni... kereső se segített
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.10.03. 09:26
Chromecast olcsó, és egy faék egyszerű TV okosító streaming node, én azért választottam az android stick helyett, mert van android telefonom, meg egy Asus Oplay médialejátszóm.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. nemlehet DogTh...
2014.10.03. 10:07
Annyival kevesebb eszközön van támogatva, hogy még nyugaton se nagyon tudnak róla. 2013-ban alig több mint 100 támogatott eszköz volt (fogadó és adó együtt!!!). Ráadásul borzasztó nagy az input lagg rajta. Ahhoz képest hogy ennyire "exclusive" elég szarul működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!