iPon Hírek

Chromecast - Plug and Cast

Dátum | 2013. 07. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google amellett, hogy leleplezte a következő Androidot, a Jelly Bean 4.3-at, valamint az őt kísérő, új Nexus 7 tabletet, rajthoz állított még egy érdekes apró hardvert is. A Chromecast névre keresztelt újdonság az internetes tartalmak felé nyitja meg a kapukat a nappaliból, függetlenül attól, hogy mire képes eredetileg a televíziónk. Remélhetőleg ezúttal több sikerre számíthatnak, mint a Nexus Q esetében - a recept mindenképpen jobb.

Ez a HDMI csatlakozófelületet használó eszköz hasonlóan működik azokhoz az androidos set-top-boxokhoz, amelyek már meglehetősen nagy példányszámban árasztották el a piacot az elmúlt időszakban. A mostani alanyunk viszont különösen nagy figyelmet kaphat két nagyon nyomós okból. Az egyik, hogy egy rendkívül alacsony áron kínált kütyüről van szó, a másik pedig, hogy a Google maga áll mögötte, és nem egy távol-keleti feltörekvő kisvállalat új termékéről van szó.

A Chromecast nem nagyobb, mint egy hétköznapi pendrive, de ez a legegyszerűbb módja annak, hogy az online TV-nézés örömeit élvezhessük egy erre egyébként alkalmatlan tévékészüléken – és erre a Google is felhívja a figyelmünket. Az eszköz persze igényel plusz tápellátást, ám beéri azzal, amit egy egyszerű USB csatlakozón keresztül kap, így a televíziónk maga is meg tudja hajtani, ha van rajta ilyen felület. Operációs rendszer tekintetében a Chrome OS teszi üdvözletét, de ezúttal egy igencsak megcsonkított formában. Lényegében a Chromecast csak az alapfunkciók elérésére való, de néhány extrával azért megtoldották. A YouTube és a Netflix nézése, valamint a Play Music és a Pandora hallgatása mellett lehetőségünk van például böngészni a neten, elolvasni a legfrissebb üzeneteinket és megosztási opciót is kapunk, így a közösségi ügyeink rendezésére is alkalmas. Továbbá a Google Play-ről még több extra is elérhető lesz hamarosan, mivel egy saját, nyilvános SDK-t is készített hozzá a Google.

A keresőóriás legújabb multimédiás játékszerének beállítása is pofonegyszerűen megy. A legtöbb esetben csak egyszerűen be kell dugni a kb. 5 centis apróságot a HDTV-nk egyik üresen álló HDMI aljzatába és biztosítani kell neki a stabil internetkapcsolatot Wi-Fi-n keresztül. Ezt követően a Chromecast önállóan elvégzi a konfigurálást, és pillanatok alatt használatra kész állapotba jön. A vezérléshez szinte bármilyen WLAN-os eszköz megfelel. Szerencsére nem korlátozódnak az Android tulajdonosokra: támogatott minden, amin Android 2.3, iOS 6.0, Chrome OS vagy akár maga a Chrome böngésző fut, így a Mac-ek és a Windowsos eszközök is. A tartalmak megosztására egy, a felhasználói felületen előbukkanó Chromecast gomb ad majd lehetőséget ezeken. Egyszerre több gépről is ugráltathatjuk a kütyüt, ilyenkor a különböző megosztott dolgok egy lejátszási listában állnak össze a hozzáadás időrendjében.

A Google Chromecast médialejátszó az Egyesült Államokban már megvásárolható, és remélhetőleg rövidesen más régiókat is "megfertőznek" vele. A HDMI-Stick ára mindössze 35 dollár, ami ugyan nettó, de még magasabb áfát szedő helyeken is 10 ezer forint körül megállna ilyenformán. A kiegészítő a Google Play Store-ból rendelhető meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. patrik2991
2013.07.25. 16:13
Szóval semmivel sem több, mint egy kínai "set-top-box stick" csak ezen android helyett chrome fut, árban is kb. megegyeznek. A leírás alapján viszont butábbnak tűnik, mint egy androidos kütyü.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. elnokur
2013.07.25. 17:04
e-bay-en 15 755,12 Ft + 4 476,7 Ft (Szállítás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. HUFEUR
2013.07.25. 18:31
35 dollár, és még jár hozzá 3 hónap Netflix előfizetés, ami 24 dollár, szóval ha azt nézzük akkor csak 11 dollárba kerül maga a kis cucc.
És én inkább vennék egy ilyet, mint egy kínai Androidos USB sticket, mert tv-n nem akarok böngészni meg Angry Birds-özni, hanem csak a Youtube-ot meg videókat kivetíteni, arra meg ez tökéletesen elég, ráadásul akármiről vezérelhető.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani
2013.07.25. 19:43
patrik2991

Semmivel sem több, inkább kevesebb lényegében.

HUFEUR

Nézőpont kérdése, de a telefon árából sem vonod le az előretelepített appok és szolgáltatások értékét. Inkább csak van ilyen ajándék és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. msfeco
2013.07.25. 20:00
Vajon Magyarországon mikortól lehet hivatalosan kapni és mennyiért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. HUFEUR
2013.07.26. 02:35
DemonDani:

Jogos, de azért mindenképp hatalmas plusz az a 3 hónap Netflix előfizetés.

msfeco:

Hogy mikortól lehet majd kapni azt senki sem tudja megmondani, illetve hogy egyáltalán kapható lesz-e hivatalosan. Az ára, ahogy a cikk is írja 10 ezer forint magasságában lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. HUFEUR
2013.07.26. 02:50
Közbe az ajándék Netflix előfizetést már le is lőtték, szóval már egyáltalán nem is kell figyelembe venni azt (mondjunk nálunk Netflix úgy sem lesz elérhető soha, szóval amúgy sem volt valami lényeges).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Phoenixy
2013.07.26. 22:17
Egyébként nem csak youtube-ot lehet nézni. Hanem az egész desktopot. Csak ezt Google nem is említette.
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ShadowClaw
2013.07.29. 09:11
Valószínűleg én vagyok földhöz ragadt, de a tévét valahogy filmnézésen, zenehallgatáson és esetleg játékon kívül nem igazán szoktam másra használni. A többi okos fícsörre ott van a többi okos kütyü, ami nekem sokkal kényelmesebb ezekre a célokra. Ilyen szempontból viszont ez is csak egy n+1-edik ugyanolyan kütyü. Azért kíváncsi vagyok milyen appokat készítenek majd hozzá.

Netflix azért minimális ráfordítással elérhető: unblock-us
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Solisar
2013.07.29. 11:01
Ezt amúgy a settopbox HDMI-jébe is be lehet dugni, vagy az csak outputként szolgál? Régi tévém van (no HDMI), és ha ezzel működne, az nagyon jó lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. msfeco HUFEU...
2013.08.24. 11:23
Azóta már be is szereztem egyet e-bay-ről! Nekem nagyon bejön! Szerintem lesz jövője!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!