iPon Hírek

Chromecast vetélytársat készített a Lenovo

Dátum | 2015. 05. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo a Pekingben megrendezett Lenovo Tech World 2015-ön több újdonságot is leleplezett, ezek között az egyik legérdekesebb megoldásnak a Lenovo Cast ígérkezik, ami egy multimédiás tartalmak megosztására szolgáló eszköz. A vállalat most először próbálkozik ilyen termékkel érvényesülni.
A Google 2013-ben indította útnak a Chromecastet, ami egy olcsó tartalommegosztó eszköz képében tetszeleg. A koncepció az elmúlt két évben sokaknak megtetszett, így már sok gyártó kínál hasonló terméket. Ezúttal például a Lenovo újított be egy casting kütyüvel.
A Lenovo Cast a Google megoldásával ellentétben nem rejtőzik majd el a TV hátoldala mögött, inkább a nappali egyik apró dísze szeretne lenni. A köralakú, fekete készülék nem követlenül kapcsolódik a televízióhoz vagy projektorhoz, hanem egy 1 méteres HDMI 1.3 kábelen keresztül. A beüzemelése mindössze három lépésből áll: be kell dugni a kábeleit a megfelelő helyekre, meg kell keresni a jelét a hozzá csatlakoztatni kívánt eszközzel, és máris indulhat a lejátszás. A nagy képernyőn megosztott tartalmak lehetnek például a nyaraláson készült képek és videók, vagy mozifilmek, de nincsenek korlátok a gyártó állítása szerint, a harmadik féltől származó alkalmazások is hozzáférhetnek, így akár játékok is élvezhetők nagyban a Lenovo Caston keresztül. A támogatott legmagasabb képfelbontása Full HD, ami vezeték nélküli eszköz lévén annyira nem meglepő.
A működésnek az az alapfeltétele, hogy az okostelefonnak vagy a táblagépnek szükséges támogatnia a DLNA vagy a Miracast technológiák valamelyikét, és legalább az Android 4.3-nak kell rajta futnia. Néhány kiválasztott Windows 8.1 és iOS rendszerű eszköz is támogatott lesz. A Lenovo a lehető legmegbízhatóbb működés érdekében kétsávos (2,4 és 5 GHz) Wi-Fi-t alkalmaz, ami 802.11 a/b/g/n szabványoknak felel meg, az antennája pedig 2x2-es elrendezésű. Végeredményben 20 méteres (maximális felbontás mellett 15 m) körben szinte bárhol lehet a telefon, még a falak sem jelentenek neki különösebb akadályt, szóval akár egy másik szobában is lehet a szóban forgó tablet vagy mobil. A szakemberek szem előtt tartották persze azt is, hogy a szerkezetnek könnyen hordozhatónak kell lennie. Bár egyértelműen nagyobb, mint mondjuk a Chromecast, még így is könnyen zsebre lehet majd tenni a 70 x 15 milliméteres méretének köszönhetően, és az 50 grammos tömegével nem jelent különösebben extra terhet.
Ezeknél a multimédiás megosztóknál az is fontos szempont, hogy az áruk alacsony legyen, így nem meglepő, hogy a Lenovo Cast mindössze 50 dollárt kóstál. A kínai vállalat tevei szerint a termék forgalmazása csak a nyár végén, augusztusban veheti kezdetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!