iPon Hírek

ChronoZoom ‒ 14 milliárd év egy képernyőn

Dátum | 2012. 03. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Microsoft, a Moszkvai Egyetem és a Berkeley gondozásában megkezdte működését a ChronoZoom nevű projekt, amely a készítők megfogalmazása szerint nem más, mint az idő dinamikus atlasza, amely virtuális utazásra invitálja a világmindenség története iránt érdeklődőket.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy időszalagon az ősrobbanás korától napjainkig haladhatunk egy csúszka segítségével, kiválasztva a minket leginkább érdeklő kort. Minden nagyobb időszakhoz multimédiás tartalmak kapcsolódnak színes párbeszédablakokban. Áttekinthetjük a világegyetem kezdeteit, az első csillagok létrejöttét, az élet születését, a mezőgazdaság kialakulását vagy éppen a modern világ jellegzetességeit.

A HTML5 nyelvre építkező kezelőfelület grafikusan jeleníti meg az időszakokat, és ezek hosszának megfelelő méretű téglalapok képviselik az egyes korokat. A „szalag” első 80 százalékát ennek megfelelően kizárólag a kozmosz története foglalja el, ezt követően kezdődik a Naprendszer és a Föld időszaka, hogy ennek bal felső sarkában látható az élet kialakulásának és történetének „doboza”, amelyre ráközelítve láthatjuk az aprócska kis területet, amely már az emberi élettel foglalkozik, és egy ezen belüli még kisebb terület koncentrál az emberi történelemre.


Az egyes témákról a videós tartalmakon kívül hanganyagokból, cikkekből és bibliográfiákból is tájékozódhatunk. A szalag egyelőre meglehetősen hiányos, de az alkotók szándéka szerint a ChronoZoom egy nyitott közösségi projekt lesz, amelynek célja a történelem korszakainak vizuális megjelenítése. Az ötlet a történelemóráról mindannyiunk által ismert papír időszalagokon alapul, ennek dinamikus, mindenféle adatokkal bővíthető változatát igyekeznek létrehozni a készítők.

Az oktatási segédanyagként való használaton kívül a készítők nagyobb álmokat is dédelgetnek. Azt remélik, hogy a tudományos közösség is vevő lesz az ötletre, és segít kiegészíteni az egyelőre terjedelmes lyukakat. A felület elviekben a végtelenségig bővíthető, így az elképzelések szerint a jövő ChronoZoomja egy óriási, folyamatosan növekvő adatbázis lesz, amelyre folyamatosan új publikációk, képi és hanganyagok kerülnek fel, létrehozva így az mindenség történelmének lehető legteljesebb és legszínvonalasabb atlaszát. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Sytyx
2012.03.20. 14:39
Az ötlet jó, csak sajnos nem lehet igaz az a történelmi vonal. Az ősrobbanás eleve nem bizonyított. Az emberi történelem pedig tele van konfliktusokkal. Kinek a szemszögéből nézik majd? Saját történelmünket mi magyarok se tudjuk a teljes igazsággal tanítani. A múlt soha nem lesz tiszta.
Ki fogja ellenőrizni az adatok hitelességét? Bármilyen szép gondolat is, a politika el fogja ferdíteni a történelmi hitelességet, így számomra teljesen felesleges. Maximum egy nagy történelmi gyűjteménynek jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. atti2010
2012.03.20. 14:58
Sytyx Meg rengeteg dologról nincs pontos leírás a múltból csak ásatásokra és rajzokra alapoznak vagy még arra se így a fantáziára hagyatkoznak és számtalanszor kiderült hogy voltak dolgok amik teljesen máshogy történtek, a szándékos ferdítésekéről meg ne is beszeljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller
2012.03.20. 15:33
Még jó hogy nem bizonyított, soha nem is lesz. Attól még elég stabil lábakon áll. A tudósok szinte mindegyike egyetért az elmélettel, mert több, egymástól különböző gondolatmenet során is az Ősrobbanásnál lyukadunk ki, pl a robanás által hátrahagyott zaj, az hogy nő a galaxisok közti távolság, különböző számítások a robbanás alatt létrejött anyagok arányáról stb stb. Ezek mind a Bing Bang Theory-t igazolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Vendég-Ven... Sytyx
2012.03.20. 15:41
"csak sajnos nem lehet igaz az a történelmi vonal. Az ősrobbanás eleve nem bizonyított."

Az ősrobbanás és az azt követő infláció elmélete írja le és magyarázza meg legjobban a mai univerzumot. Ha esetleg lesz pontosabb elmélet, ami ráadásul beváló jóslatokat is tesz, akkor majd leváltják a mostanit.

Mellesleg senki nem állítja, hogy az ősrobbanás és a kozmikus infláció elmélete helyes. (Mindegyiken igen sokat finomítottak menet közben, hozzáigazítva őket a megfigyelésekhez, ami nem feltétlenül jó dolog, mert a tudományosság szempontjából többet számít egy elmélet prediktív képessége.*) Munkahipotézisként alkalmazzák, amíg jobb nem akad.

* Pl. Einstein elméletét a publikálása idején semmiféle megfigyelés nem támasztotta alá. Csak utólag sikerült megfigyelni az elmélet által megjósolt jelenségeket (pl. a frame dragging jelenségét csak pár éve), s e megfigyelések a hibahatáron belül mind az elméletet igazolták. Ez sokkal hatékonyabb (de persze nem 100%-os) igazolása egy elméletnek, mint ha azt folyton a megfigyelésekhez igazítják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.03.20. 18:15
Vendég-Vendög: és ha még figyelembe veszed azt is, hogy senki sem fog fel ugyanúgy egy igazságot sem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dongo84
2012.03.20. 22:00
Magyarán újra feltalálják az Usborne enciklopédiát?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!