iPon Hírek

Citromos habcsók pite után kapta nevét az Android L

Dátum | 2014. 08. 26.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google már a kezdetek óta belső kódneveket is ad a fejlesztés alatt álló Android kiadásoknak. Különböző édességekről nevezi el az egyes főverziókat a keresőóriás, és úgy fest, hogy ezt a tradíciót legfeljebb akkor fogják feladni, ha kifogynak az angol ábécé minden egyes betűjéből.
Ebből tudhatjuk azt, hogy első nagyközönség számára is elérhető Android verzió valójában már a harmadik kiadás volt, ugyanis a C, mint Cupcake fedőnév alatt futott be az 1.5-ös számmal ellátva. Az elmúlt évek során „futólag” megismerkedhettünk a Donut, az Eclair és a Froyo (Frozen Yoghurt) nevével is, a Gingerbread pedig alighanem még sok évre bevéste magát a köztudatba, az Android 2.3-as kiadásaként ugyanis sokáig piacvezető szerepet töltött be. Ezt követte az eddigi legsikertelenebb Android variáns, a 3.0-s Honeycomb, mely eredetileg kizárólag táblagépeket vett célba. Hamar rájött a Google, hogy ez bizony tévút, és az Android 4.0-hoz érkezve ismét összeterelték a tableteket és a mobilokat. Ez a rendszer mostanáig a leghosszabb név tulajdonosa, így az Ice Cream Sandwich legtöbbször ICS-ként rövidítve hangzott el. Ezt a Jelly Bean követte, ami a leghosszabb élettartamú lett és nem véletlenül, három Androidod is tartozott alá. A Jelly Bean égisze alatt futott be az Android 4.1, a 4.2 és még a 4.3 is. Majd jött az Android 4.4 a KitKat köntösében, amely elsőként nem egy átlagos édesség nevét kapta, hanem konkrét márkanévvel lett megbélyegezve.
És mi a helyzet az Android L-lel? Az Ice Cream Sandwich esetében direkt kiemeltük, hogy legtöbbször ICS-re rövidítve hangzott el a kódneve, mivel hasonló lesz a helyzet ezúttal is. Az eddig még csak Android L-ként emlegetett kiadást Lemon Meringue Pie (magyarul citromos habcsók pite) fedőnév alatt fejlesztették,és mivel ez is olyan hosszú név, mint az Ice Cream Sandwich, így valószínűleg a legtöbb helyen az LMP rövidítéssel fogunk találkozni. A Lemon Meringue Pie egyelőre hivatalos megerősítést nem nyert, ám magával az LMP rövidítéssel már több forrásban is találkozni lehet. Többször felbukkan az AOSP leírásában, a Nexusokra szabott Android SDK-ban, és már Wi-Fi tanúsítványi dokumentumokban is nyoma van – hozta nyilvánosságra az Android Police.
Végezetül azt azért meg kell említeni, hogy az aktuális Android variánsnál is érdekes fordulatot vett az utolsó pillanatban az elnevetés kérdése, így nem vethetjük el annak az esélyét sem, hogy a Google az utolsó pillanatban ismételten egy hasonló lépést tegyen. Tudniillik a KitKat sokáig Key Lime Pie-ként élt a köztudatban, amit szigorúan titkos tárgyalások során változtattak meg egy Nestlével kötött megállapodást követően.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. Sr4c
2014.08.26. 16:02
Creampie !!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Szefmester Sr4c
2014.08.26. 16:35
Remélem hogy nem... mondjuk valami nyalókáról elnevezni még furább poénokat eredményezhetne.
Remélem hogy ezt a verziót a gyártók a régebbi készülékekre is ki fogja adni, és nem kell valami ősszekókányolt főzöttROMként felerőszakolni a telefonra hogy aztán gyorsabb legyen mint az elődjével.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. asdsa Szefm...
2014.08.26. 16:43
Csak azokra a telókra várnám, amik idén már alapból Kit-Kattel jöttek ki, esetleg amiket már frissítettek KK-re.

Jó név szerintem, úgysem volt még rendes (krémes) sütemény a kínálatban. Főzött romok világában lehet, hogy LMP helyett megmarad Android L-nek.
(Apropó LMP, következő verzió M-mel fog kezdődni, ha értsz' - dupla bomba lenne itthon)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. czky78 Sr4c
2014.08.26. 17:36
Nekem is ez ugrott be elsőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ByrDer
2014.08.26. 18:17
Wow... az L betűig kellett várni mire leesett hogy ABC sorrendben jönnek ezek a fantázianevek.

Mondjuk eddig még nem láttam sorba rakva őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DogTheDog
2014.08.26. 19:51
Sajnos a Meringue az nem habcsok meg veletlenul sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. DemonDani DogTh...
2014.08.26. 20:07
Szerencsére magyarul biztosan ez az édesség neve. De még a Google is a habcsókot adja be rá. Mégis mi, ha szerinted nem az? Tényleg érdekelne, mert minden szerint az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThompsoN DogTh...
2014.08.26. 20:08
Márpedig de.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peti198706... Thomp...
2014.08.26. 20:59
Hát nem! Mert az (Mé-rin-gue) Pirított-Cukor-hab!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog Demon...
2014.08.26. 21:00
Mas a receptje is.Amit otthon habcsokkent ismersz,az inkabb a Pavlova.Persze lehet,hogy valtozott a habcsok az elmult 12 evben,de arrol en sajna mar nem tudok.
A merangue kap kukorica lisztet,amitol puha es kisse kremes marad a belseje.Ezzel szemben ott a habcsok,amibol ez kimarad,igy az kb csontszaraz.
Ha most arra akarsz megkerni,hogy akkor ezt minek is lehetne hivni,gozom sincs.Kisse felkeszuletlen voltam az erdeklodesre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThompsoN peti1...
2014.08.26. 21:00
Akkor bizonyosan a szótár hazudott nekem, mert direkt megkerestem, mielőtt írtam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog Thomp...
2014.08.26. 21:07
Nem kell mindent leforditani,ez a titka.Mondjuk,amig nem cukraszok beszelgetnek egymas kozott,addig ennek semmi jelentosege nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tk36
2014.08.26. 21:46
"elnevetés kérdése" - költői elírás?
Majd ha kijön a végleges, kíváncsi vagyok mennyire váltja meg a világot az új Android variáns.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. SnowCat
2014.08.27. 14:15
Első dolog ami eszembe jutott az új névről: http://youtu.be/fr9nYbSfYxM
(Az eredetit amiből az intro van nem linkelem be érthető okokból )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!