iPon Hírek

Clime: apró érzékelők a szobák monitorozásához

Dátum | 2014. 12. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Clime projekt elkezdéséhez a közösség támogatását kérik a fejlesztők, de a szenzorok ettől függetlenül már most is előrendelhetőek. Hogy mégis mi az a Clime szenzor? Egy lengyel cég "találmánya", amelynek lényege, hogy segítségével szinte észrevétlenül, hatékonyan lehet monitorozni az adott lakás vagy ház különböző szobáinak paramétereit, kezdve a hőmérséklettől a páratartalmon át egészen a mozgásérzékelésig. Egy-egy ilyen Clime érzékelő nagyon pici – kiterjedésben szinte alig nagyobb, mint a benne lapuló – CR20xx típusúnak tűnő – gombelem, ami egyébként másfél évnyi üzemidőt garantál. Egy-egy ilyen szenzor belsejében egy ARM M0 Cortex processzormaggal ellátott SoC, egy Bluetooth 4.0-s vezérlő, valamint modelltől függően egy vagy két különböző érzékelő is található. A Clime Bluetooth-on keresztül küldi el a különböző szenzorok adatait az okostelefonon vagy táblán futó ingyenes appnak, így ha otthon vagyunk, szemmel tarthatjuk a különböző szobák hőmérsékletét, páratartalmát, világosságát, valamint azt is, van-e mozgás az adott helyiségben. Az alábbi videó nagyjából bemutatja, mire használható a Clime.
Amennyiben Bluetooth hatótávolságon kívül vagyunk, akkor a Clime Hub segíthet a szenzorokkal való kapcsolattartásban. Ez a kis kiegészítő egy 100 MHz-es ARM Cortex-M4 processzormaggal ellátott SoC egységet tartalmaz, rendelkezik némi adattároló kapacitással, de ami a legfontosabb, a Bluetooth 4.0 LE szenzorokat 802.11 b/g hálózatra ülteti, így jelentősen megnöveli hatótávolságukat.
A Clime szenzorokkal összességében egészségesebb, biztonságosabb otthont alakíthatunk ki, ahol a páratartalom, a hőmérséklet és a megvilágítás is ideális tartományon belül helyezkedik el. Emellett mozgásérzékelésre is bevethetőek a 25 x 25 milliméteres szenzorok, ami több esetben is jól jöhet – például biztonságtechnikai célokra, babamonitorozásra, vagy éppen arra, hogy értesüljünk róla, végzett a mosógép a mosással. A Clime szenzorok könnyedén felragaszthatóak bárhová, de persze nem kötelező rögzíteni őket. Az apróságok fröccsenő víz ellen védettek, többé-kevésbé az esőt is elviselik, ám vízbe dobni nem érdemes őket.
Az újdonságok a leírás szerint iPhone 4s vagy újabb, illetve Bluetooth 4.0 LE támogatással ellátott Android eszközökkel kompatibilisek, sőt, rövidesen az okosórákkal is együttműködnek majd, ugyanis a csapat már fejleszti az ehhez szükséges appokat. Jelenleg az egyes szenzorok még csak előrendelhetőek. A csak hőmérsékletet mérő Clime 23,99 dollárba kerül, míg a másik három szenzorért darabonként 25,99 dollárt kérnek el – ezek a hőmérséklet mellett a páratartalom, a fényáram vagy a mozgás érzékelésére is képesek. A teljes csomag, amelyben háromféle Clime érzékelő mellett a Clime Hub is megtalálható, jelenleg 119,99 dolláros áron rendelhető meg.
A dolgok jelenlegi állása szerint a követező év elején indulhat meg a termékek forgalmazása, ha sikerül összekalapozni a célul kitűzött 50 000 dollárt – a célösszegből a hír írásakor már több, mint 10 000 dollár megvolt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. BruzsaPeti
2014.12.03. 15:50
Még egy dolog, ami a mobilhoz köti az embert...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. RealDreamQ
2014.12.04. 14:55
Hmmm , miért nem figyelmeztet egy hang ha 1°C változás történt ? Nem kellene azt felkapkodni olyan sűrűn .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!