iPon Hírek

Cloud Imperium Games: Minden rendben van a Star Marine-nal!

Dátum | 2015. 07. 15.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

Újabb fórumbejegyzést tett közzé Ben Lesnick, a Cloud Imperium Games közösségi igazgatója. Az apropó ezúttal a Star Citizen FPS-moduljának, a Star Marine-nak csúszása volt. A szakember szerint pár hatásvadász mondat komoly károkat okozhat a játéknak, ezért nem árt tisztázni a fogalmakat. Lesnick mindenek előtt határozottan leszögezte, hogy a Star Marine nem lett „bizonytalan időre elhalasztva”, ahogy azt a sajtó java része megírta, csak még nem döntötték el, hogy mikor is jelenjen meg. Szerinte ez nem csak holmi játék a szavakkal, hanem valódi és lényeges különbség, mert a „bizonytalan időre való elhalasztás” könnyen azt a képzetet keltheti az érdeklődőkben, hogy a CIG egyszer és mindenkorra leállt a fejlesztéssel.
Lesnick ezen kívül azt is kikérte magának, hogy bárki is „űr-CoD-ként” hivatkozzon a stúdió alkotására, mert szerinte ez degradáló és sokan azt hihetik, hogy nem egy, a játék szerves részét képező funkcióról van szó, hanem egy a trendek miatt kényszerből beletett, kétes nívójú függelékről. Bár a közösségi igazgató nyilatkozata első olvasásra könnyedén okoskodásnak, vagy a szavakon való felesleges lovagolásnak tűnhet, ha alaposabban megvizsgáljuk a helyzetet, rájöhetünk, hogy jó okkal igyekszik minél pontosabban fogalmazni. A Star Citizen ugyanis a közösségi finanszírozás ereje nélkül sehol sem lenne, és ha a felületesen tájékozódó rajongók téves információk alapján megvonják tőle a bizalmukat, akkor könnyedén megeshet, hogy soha nem készül el a végleges verzió.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

24. wishformor...
2015.07.15. 11:01
Miert lenne degradalo az ur CoD? a cod PI az egyik legjobban fogyo legtobbet jatszott jatek console-on es PC-n. Inkabb buszkenek nellene lenni ra hogy egy ilyen sikeres jatekhoz hasonlitjak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. slayer007
2015.07.15. 12:41
Azért, mert a 12-16 éves vérpistikéken kívül mindenki tudja, hogy a CoD egy kalap trágya, és megegyezik kb az évente újuló fifával, amiben semmi sem lesz másabb, mint az előző részben. Ja de, egy 1-2 órás campaign-nel.
Soha sem értettem, hogy miért fogy ennyire a CoD... Szerintem ő is úgy gondolkodik, hogy egy játékba tartalmat is kell tenni, ezért degradáló számára egy 0-hoz közelítő tartalmat kínáló CoD.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Tyrel
2015.07.15. 12:44
Azért mert a CoD egy arcade shooter, a Space Marine pedig a játékéményt még nem rontó, lehető legnagyobb realizmusra törekszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. wishformor... slaye...
2015.07.15. 14:07
De hat az embereknek nincs szuksege ilyen bonyolult jatekokra mint ez. ezt bizonyitja a CoD is, ezert dont rekordokat a bevetel. Akkor lenne ez a jatek is jo ha orulnek neki az emberek es megveszik, ergo a CoD hoz hasonlitani jo dolog.

@Tyrel
Realizmus lezerpuskaval humanoid robotokra lovoldozni. A screenshot is csupa realizmusrol a rulkodik... Soha nem ertettem, hogy es Sci-fi-t hogy lehet keverni a relitassal, de te majd elmeseled nekunk a kov HSZ-edbe remelem.

Egy Arma3- al vagy anno America's Army-val talalkoztal mar, akar egy gameplay vid erejeig?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. martinair wishf...
2015.07.15. 14:23
"De hat az embereknek nincs szuksege ilyen bonyolult jatekokra mint ez. ezt bizonyitja a CoD is, ezert dont rekordokat a bevetel"

.... Azért lett a kickstarteres kezdeményezésből mára a legnagyobb költségvetésű, közösség által finanszírozott projekt? Mert nincs rá igény ugye?

Nem ástam bele magam még a StarCitizen fps moduljába, egy screenshot alapján meg nem hoznék ilyen döntést, hogy reális-e vagy sem.
DE: szerintem a "lézerpuska/humanoid robot" inkább a témájára/stílusára utal, mintsem a realizmusára.

Mert én úgy látom, hogy témától/stílustól (akció, kaland, sci-fi, fantasy...) függetlenül lehet valami reális - mert itt szerintem a "reális" minőségi szempont.

Ergo nem hinném, hogy csak a jelen valóságot mind témában, mind stílusban tökéletesen reprezentáló alkotás nevezhető reálisnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Tyrel
2015.07.15. 14:31
martinair már leírta a lényeget, a realisztikus nem azt jelenti hogy kizárólag valóságban létező elemek vannak benne, hanem azt hogy pl. nem gyógyulsz meg 3 lőtt sebből azért mert 5 másodpercet guggoltál egy olajoshordó mögött.

A CoD meg nem bizonyít semmit, konkrétan egyetlen olyan gamer ismerősöm sincsen aki még mindig játszana vele - persze hozzátartozik hogy mind elmúltak már 25 évesek... az hogy neked nincs igényed a komoly játékokra messze nem jelenti azt hogy senki másnak sincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. noPublicFG
2015.07.15. 14:34
Szerintem sem érdemes összekeverni a kettőt, viszont az tény, hogy erre a játékra egy perc időm nem lesz. Gondolom rajtam kívül még vannak így egy páran. Szóval marad a COD és BF4 mint heti egy órás szórakozás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Bzsolt wishf...
2015.07.15. 15:20
Javasolhatok egy remek cikket a témában, pont most jelent meg iPon-on
http://ipon.hu/jatekok/muveszeti_iranyzatok_videojatekokban/2560/
A játék attól még lehet realisztikus, hogy lézerpuskák vannak benne

Teljes mértékben egyetértek a magyarázatukon, igenis félrevezető tud lenni egy-egy ilyen mondat, és ahogy mostanában hisztiznek a vásárlók mindenen, komoly következményei is lehetnek. (pl tömeges visszamondás...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. wishformor... marti...
2015.07.15. 16:41
Tisztaban vagy a REAL szo jelentesevel? mer sztem nem...
A sci-fi az sci-fi
a real az real (az unreal meg a tournament!)
a fantasy meg fantasy
ne keverjuk mar, ettol meg teljesen fuggetlen hogy hogy sebzodsz vagy nem, hogyan mondad mar meg hogy a lezertol hogy sebzodsz valosagosan?

@Tyrel
A CoD konkretan mindent bizonyit a sikeresseggel kapcsolaban, minden ami a sikeresseg szo mogott van es a gazdasagi / erzelmi / vasarloi tudatot egyarant.
Fuggetlenul attol, hogy neked vagy nekem tetszik-e, teged es a haverjaidat leszarjak ebben a kerdesben, pont ugyanabban az ivben ahogy engem.
+ egy szoval nem mondtam hogy nincs igenyem bonyolult jatekokra (Eve Online)... ezt nemtom honnan szedted, de mellefantazialni felesleges

Ne nekem magyarazd meg hogy mi sikeres es mi nem, hanem a kiadoknak meg a vasarloknak akik azert penzt adnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. wishformor... Bzsol...
2015.07.15. 16:53
Altalad linkelt cikkbol idezet.
Realizmus-
"Ez jelentheti az élethű vizuális ábrázolást, a hiteles lélektani folyamatokat, egy-egy korszak pontos leképezését."
Ez hogy jon ossze a Sci-fi-vel??? tudod a jovben jatszodik, es olyan ahogy elkepzeljuk, magyarul meg akkor sem lehet realis, ha a leheto legpontosabban probaljuk megbecsulni, ugyanis a realitast a multbeli / jelenbeli tenyek hatarozzak meg.
Mar eleve a definicio ahogy hozzaalsz az rossz. Legalabb olyat linkeltel volna ami nem ellened beszel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balucsek
2015.07.15. 19:15
wishformore: az űr CoD-ot remélem is, hogy kikérik maguknak. A kickstarteren illetve a saját weblapjukon egy komplex, végletekig kidolgozott játékra gyűjtöttek pénzt. Ha csinálnának most belőle egy CoD szintű akármit a hitelességükön kívül a legtöbb támogatót is elvesztenék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.07.15. 22:04
Itt arról van szó, hogy a Star Marine inkább egy ARMA vagy egy Counter Strike irányba készül, tehát nincs ész nélküli rohangálás, hanem taktika, fegyverek és eszközök megválasztása és megfontoltság kell majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Bzsolt wishf...
2015.07.15. 23:46
Bizonyos mondatok kiragadása a szövegkörnyezetből félrevezető lehet... olvasd végig,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Szefmester Bzsol...
2015.07.16. 00:18
Nem fogja... számára nem realisztikus az amiben egy cseppnyi fikció is van. Pl egy jelenkorban játszódó film sem lehet neki realisztikus, hiszen fikcionális karakterek szerepelnek bennük, és soha el nem hangzott mondatokat mondanak.. ez biza mind mind fikció.

Az hogy realisztikus egy játék, azt jelenti hogy hihető az a világkép amit eléd tár. Mindegy hogy varázslók lőcsölnek rád bizsukat megbájolva, vagy egy ITER erejű reaktor van a telefonodban, a lényeg hogy úgy adja el neked a játék a világot, hogy elhiszed hogy működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. martinair wishf...
2015.07.16. 08:51
Érdekes a véleményed

Elárulnád, hogy ez alapján akkor melyik játékot tartod realisztikusnak? - Csak egyet mondj.
Vagy akkor szerinted nem létezik olyan, hogy realisztikus (stílusú/megjelenésű) játék???

- nem biztos, hogy mindenki rosszul értelmezi rajtad kívül a "realisztikus" fogalom jelentését.... Esetleg érdemes lenne átgondolni, hogy véletlenül nem Te értelmezted-e rosszul...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. slayer007 wishf...
2015.07.16. 10:28
A legjobban az bizonyítja ennek az ellentétét, hogy kickstarteren mekkorát aratott.
A kickstarteren a tényleges igény mérhető fel, ha valami ott ennyire sikeres, akkor arra bizony van igény.
Amit a kiadók ennyire eladnak (CoD), azt viszont készen a pofánk elé tárják, és mivel nem készítenek igényes játékokat már (1-2 kivétellel), ezért a gyatra választék következtében az ilyen szennyek is fogynak mint a CoD.
Ha a Star Citizen olyan jó lesz, amilyenre a mércét felrakták a támogaták és a fejlesztők, és az lenne az általános a játékiparban, akkor a CoD a steamen csak 90%-os bundle akcióban lenne eladva.

Azonban mindaddig, amíg a pénzes kiadók csak a szarokat tolják a nép elé, és nincs erre komoly ellenpélda, ami feltenné a mércét, addig ez így is marad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. wishformor... marti...
2015.07.16. 11:14
Egyik sem az, definicio szerint, az hogy valakinek a mertekrendje szerint viszont mennyire kozeliti meg a realitast, az teljesen mas kerdes. es egyeni preferencia, amin nem erdemes vitatkozni.

@Szefos
"Nem fogja... számára nem realisztikus az amiben egy cseppnyi fikció is van"
nem is fogom, miert tennem? itt az idezett allitasod el is mond mindent, amibe fikcio van az nem realisztikus. Vaszleg te nem erted sajat magad.

@slayer
az elso HSz-embe csak azert kotottetek bele mert olyanok vagyok mint a Guardians of the Galaxy-bol a Drax? vagy direkt jatszatok a hulyet?
En egy percig sem vontam ketsegbe a sikeresseget ennek a jateknak. Viszont a CoD sikeressege az elvitathatalan, fuggetlenul attol hogy en sem szeretem mert olyan mint a faszeg. Sajnos a sikert ma nem a kemeny mag velemenye hatarozza meg, mert azt a kutyat nem erdekli, ami pedig a CI korul forog az a kemeny magnak koszonheto, ez is teny. Viszont olvassatok forumokat a jatekkal kapcs kulfoldrolis, annyira felhigult a hypetrain miatt, hogy valoszinuleg soha nem lesz belole az aminek igertek az elejen. Tul szeles lett a horizont, es mar nema kemenymag van tobbsegben. Innentol kezdve meg a CoD tapasztalatait komolyan venni butasag. mivel az emberek tomegenek nem kell bonyolult es osszetett jatek. Foleg akkor nem, ha ez egy sokkal complexebb jateknak csak egy modulja lesz. Ezekhez merten ertettem azt, hogy igen valahol ez inklabb bok kellene legyen mint szitok. De majd az ido eldonti hogy mi sul ki belole.

@martinair
en szemely szerint egyik jatekot sem tartom realisnak, pont ezert jatek a jatek, ha realisztikus elmenyt akarok akkor kimegyek airsoft puskaval lovoldozni a haverokra, ha viszont a virtualis terben kellen megjelolni valamit. akkor azt mondanam, hogy talan az ARMA sorozatok vannak a legkozelebb a valosaghoz a jelenlegi palettan (FPS teren persze, van meg jopar szimulator is nyilvan).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kekegsm wishf...
2015.07.16. 12:19
Az embereknek szükségük van ilyen játékokra. Ne keverjük az embereket és a vérpistikéket, más faj...

Realizmus: egyetlen játék sem teljesen realisztikus. Nem tudsz olyat mondani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. wishformor... kekeg...
2015.07.16. 12:46
sikeresseg szempontjabol nincs olyan hogy verpisti. olyan van aki kifeizette a 60 Euro-t es olyan aki nem, ennyike, a tobbi nem szamit.

2. Nem allitottam semmi ilyesmit nemtom te mit olvasol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kekegsm wishf...
2015.07.16. 13:08
Tudod, ha valaki egy nőt lekurváz, azon a nő megsértődik. Pedig a kurvákért is kifizetik a 60 eurót...

Te kötekedtél itt, hogy mi a realisztikus és mi nem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. wishformor... kekeg...
2015.07.16. 14:13
Ha egy no kurvanak megy, ne csodalkozzon ha megb**ak / lekurvazzak.
En csak elmondtam a velemenyemet, sztem egy screenshot egy lezerfegyverrol nem lehet nagyon kozel a valosaghoz, ennyi az egesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kekegsm wishf...
2015.07.16. 14:33
1. Ezt a kurvázós dolgot nemigen olvastad el, vagy nem érted, amit írtam.

2. Bármiről készítesz screenshot-ot, nem lehet nagyon közel a valósághoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. wishformor... kekeg...
2015.07.16. 14:43
En a kurvazos dolgot ugy latom, hogy ok maguk vertek fel az arat, az egekbe, mondhattak volna h nem kell tobb mer tul sok lesz, de nem, azota is kaszaljak befele a penzt, es toljak a stretch goalokat kifele esz nelkul. Erre kesik jo ideje az egyik modul (mert mar olyan jo jatek lesz hogy egyszerre tobb jatek, mer a modul az fasza) es valaki a CoD-hoz hasonlitja, A problema ott van hogy jon a vicsorgas mentegetozes, es sertodes, nah ez az ami nekem nem tetszik. hugyfos szerintem is a CoD ugy ahogy van az MW2-ota, de akinek tudod nem inge az nem veszi magara, felek hogy ezek utan van annak valosag alapja hogy meg olyan sem lesz mint egy random yearly CoD, mivel ugye meg van masik 8 jatek a jatekban amit majd le kell fejleszteni.

Hidd el en orulnek itt az egyik legjobban annak ha vegre lehetne valtani az Eve Online-rol mert egyre kevesebben jatszanak vele, esteneknt 16-18k player. Most par ujdonsag miatt felment megint, de folyamatosan honaprol honapra csokken az aktiv jatekos bazis. Egy 150 fos nemzetkozi top WHalliance-ban nem tudunk kiallitani egy 30 hajobol allo fleetet a harmadik hete...

Szoval nekem csak nem tetszik ez a szinjatek, meg oda viszsa beszologatas ugy, hogy gyakorlatilag semmit nem tettek meg le az asztalra, csak a hapogas megy, es az emberek kezdenek turelmetlenek lenni. A Cod rol legalabb tudod, hogy jonni fog novemberben, ha akarod ha nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dragonlord...
2015.07.16. 23:29
CODok csak a 4ig voltak jók.
lehet újra előveszem....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!