iPon Hírek

CodeM vs. használt játékok

Dátum | 2010. 11. 17.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

A többek között az F1 2010-et is készítő Codemasters is úgy gondolta, hogy ideje drasztikus lépéseket tenni a másodkézből való kereskedelem ellen. Az ötletük az, hogy a boltban csak fél játékot árulnak, a másik felét letölthető tartalomként bocsátják a rendelkezésünkre. Rod Cousens vezérigazgató szerint ez nem csak a használt játékoknak, de még a kalózkodásnak is betenne.

"Nem elképzelhetetlen, hogy kiadjunk egy Formula 1 játékot ami nincs teljesen kész, talán csak 6 pályát tartalmaz" - nyilatkozta a GameIndustry.biz-nek. "Ezt követően meg kell majd venni a pályákat, úgy ahogy a világbajnoki sorozat halad előre. Mikor Abu Dzabiba értek, meg kell venni a pályát és az autókon történő változtatásokat."

Ezen tervek hallatán több mint valószínű, hogy sok kiskereskedő ellenállna a kiadó akaratának. "Azt kell kitalálnunk, hogy hogyan tudnák együtt dolgozni ennek a megvalósításán." - folytatta Cousens. "Ha egy kereskedő elutasítóan áll hozzá és azt mondja, hogy ha online megyünk, akkor ő nem árulja a dobozos játékot, a kiadó meg úgy reagál erre, hogy közli, hogy majd megjelenés után kirakja a DLC-ket és ebből a kereskedő nem veheti ki a részét... az nevetséges.

A megoldás az, ha elmegyünk oda, ahol árulják a dobozokat. Nem elképzelhetetlen az, hogy egy bizonyos ponton azt mondjuk nekik, hogy adják ingyen a játékot és aztán adunk nekik részesedést az ezt követő DLC letöltésekből."

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. axe
2010.11.17. 11:24
szó sincs kalózkodás megállításáról, csak hogy több pénzt tudjanak kisajtolni az emberekből...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. csicsoblad...
2010.11.17. 11:38
És ez miben tenne be a kalózkodásnak? Szerintem ugyanúgy beszereznék a többi autót, és pályát. Offline játéknál nem tudják megoldani, a +pálya csak + pár fájl, ha 1 valaki megveszi az adott pályát, összeveti a alapverzióval, és a különbséget felteszi a netre. Egyedül a Codemasters nyerne ezen, mivel több pénzt kérhetne érte, mint egyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Zotya
2010.11.17. 11:45
Ez sokkal inkább azoknak tenne be, akik meg szeretnék venni a játékot. Már így is elég sok embernek nem tetszik a dlc rendszer, mivel gyakorlatilag az is azt jelenti, hogy nincs kész a játék és utólag foltozzák be, de ez az ötlet ennek a továbbgondolása, fokozása, semmi jóra nem vezet. Összességében valószínűleg warezfokozó lenne ez a lépés, ha meglépnék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. hunsyrus
2010.11.17. 11:48
Hát ez elég gáz, hogy év elején nem mehetnék a brazil pályán, csak mert nem tart ott a VB...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. axe
2010.11.17. 12:02
nem esik le a fejlesztőknek és a kiadóknak, hogy normálisan kellene összehozni a játékot meg optimalizálni és 4-5000.--ért eladni (a teljesen kész) játékot és lehet hogy nem 2x annyian hanem 5x annyian vennék meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Terror
2010.11.17. 12:04
Gátat szabnak a másodkézből történő értékesítésnek, ösztönzik a kalózverziók beszerzését.

Good job!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kihaennem
2010.11.17. 12:28
törvény:
amit megvettél annak te vagy a tulajdonosa, igy szabadon értékesítheted ha ugy tartja kedved.
A durva hogy ez amit akarnak nem akadályoz meg ebben senkit, csak egyszeruen nem lesz értelme. Bár eladom az alap gamé-t a többit meg lekareszolják azok akiknek nincs rá pénzuk...
Ezt nem lehet megoldani!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Svindler
2010.11.17. 12:28
axe: ez az 5x be kell látnod, hogy hasraütés, és ahogy csökkented az árat (pl a felére) nem azzal arányosan csökken a haszon, hanem sokkal drasztikusabban, mert a fix költségek maradnak, és valahogy a fejlesztési idővel is el kell számolni. Vegyél pl egy Red Dead Redemption-t a maga 100 millájával és számold ki hány játékot kell eladni csak a nullszaldóhoz (már összejött nekik, szal nem sajnálom őket, de azért érdemes belegondolni).

Zotya: szerintem kár a DLC-ket mint ultimate gonoszt beállítani. Vannak játékok, amikre igaz amit írsz sajnos, és tényleg olyan érzése van az embernek, hogy egy félkész valamit toltak az orra elé, de szerencsére ezek ritkák. Sok esetben a DLC csak valami kis extra ha pluszra vágysz (pl plusz ruhák a kariknak, simán lehet élni nélküle) vagy egy komolyabb tartalom, ami nem a játék fősztorijához csatlakozik közvetlenül (pl. Enslaved első DLC, vagy DAO néhány DLC-je)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. vargasando...
2010.11.17. 12:34
Én ezt annyira nem értem.
Vagyis én ezt úgy képzelem el hogy megveszed az alapjátékot pl: 3000Ft-ért
Majd a a maradék 13 pályát 1000Ft-ért darabját. (habár nem tudom mennyi volt megjelenéskor
De ha te megveszed a pályát netről akkor a CodeM-nek biztosítania kell az elérést hogy azt bármikor le tudd tölteni; nem???
(Egy esetleges rendszer újrapakolás bármikor történhet )
És hogy ezt biztosítják gondolom kapsz egy kódot amivel elérheted a pályákat
Nos ha meg a kód akkor az alapjátékkal együtt eladod. Akinek eladtad az meg letöltögeti a pályákat a kóddal

Legalább is én így képzelem el ezt a módszert.
Vagy ha valaki érti elmagyarázza ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gebana
2010.11.17. 13:02
kalózkodásnak már hogy tenne be? úgyis megoldanák, megint csak azokat szivatják, aki meg akarja venni.
ha a használtjátékkereskedelem szúrja a csőrüket, vegyék vissza mondjuk az alapár 70%-áért a már felesleges játékokat és adják el az eredeti ár 80%-áért.
és akkor máris kereskednek. idióta. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csaber Svind...
2010.11.17. 13:09
Azért van benne valami amit írt axe a múltkor vásárolgattam mit látok Crysis 1990 Ft mellette nem sokkal (elég nagy rakás) Crysis Maximum Editon (EA Classics) 999 Ft másnapra 1 db nem volt a helyi "tecsoba" volt ez

Remélem az akinek ez a hülyeség az agyából kiesett vesz majd egy olyan autot aminek a teljes árát kifizeti de elképzelhető hogy csak 2 ülést kap az 5 helyett na meg a klima sem működik hangszórók csak az egyik oldalon lesznek de úgy a gyártástól számított~ 1.5 év után megkapod a maradékot is csak hogy addig nehogy eladd használtként
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. csigabigaf
2010.11.17. 13:36
"Az ötletük az, hogy a boltban csak fél játékot árulnak"

Ez az ő ötletük? Most?
Már bocs én vagy 2 éve úgyérzem hogy minden cég alkalmazza ezt a taktikát.

Bár a legtöbb inkább a kiadás után 1 évvel adja ki a másik felét a játéknak, új név alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Svindler
2010.11.17. 14:30
vargasandor: ezek általában acchoz kötöttek, nem egy kódhoz, így nem tudod átruházni másra, csak ha odaadod az egész accountodat, amin viszont lehet, hogy több játék is lóg, mert kezeli az achievementjeidet, a DLC-idet, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nedcoleman
2010.11.17. 14:31
Én megértem a CodeM-et. Maximálisan egyet kell, hogy értsek azzal, hogy a pcre kiadott játékokat az ember vegye meg méregdrágán és ne tudja továbbadni miután esetleg már nem kell. Sőt, ha már egyszer volt pofád megvenni eredetiben még esetleg szopsz egy picit mellé. Tökéletes nézet. Leborulok St. Rod Cousens előtt. S megkérdezném tőle ha megadatna, hogy már a szülei is a Delta Kvadránsból jöttek vagy csak őt dobták át egy féreglyukon?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Amenophis
2010.11.17. 16:01
kihaennem - 2010-11-17 12:28:10

Sajnos ebben a formában itt nincs igazad. Amikor te egy játékot megveszel, akkor egy szellemi termék licenszjogait veszed meg. Ami felhatalmaz TÉGED, hogy a pénzedért cserébe használhasd azt - játssz vele. Az nincs benne, hogy ha megunod, akkor te továbbértékesítheted.
Viszont ez teljesen hülyeség, mert ilyen alapon a könyvekért és a filmekért is lehetne ugyanígy másodhisztit csinálni. Szerintem sokkal jobb lenne mindenkinek, ha ezek bekussolnának, és nem tennének keresztbe az egész piacnak ezzel a baromsággal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. vargasando... Svind...
2010.11.17. 21:48
Svindler:
Így ,már értem a dolgot

Habár én játékot csak megjelenés után 1-2 évvel szoktam venni mert akkor már elfogadható az ára szerintem. De abból is csak ami megérdemli
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csigabigaf
2010.11.18. 15:12
Amenophis: A cégek már rég nem látnak a saját kapzsiságuktól, a használt játékod eladásábol kapott pénz szerinted hova megy? A következő játékukba.
A pénz így is úgy is a zsebükbe jut, az ő problémájuk az hogy nem közvetlenül, hogy az akcióban volt valaki akinek nem a pénzének a 100% át vették el, hanem csak az X%-át.

Részemröl bármelyik cég aki ilyet csinál takarodjon a p*csába, csináljon egy olyan rohadt játékot amit MEG AKAROK TARTANI. Ha nem tud akkor meg menjen tönkre, remélhetőleg elsőnek a kiadója azután a fejlesztőcsapat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. funkyman
2010.11.18. 16:53
Egyre nagyobb marhaságokat találnak ki ezek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Georg17
2010.11.18. 23:17
Ha többi Forma-1 is ilyen lesz mint ez az első eresztés, akkor engem speciel nem is érdekel milyen módon lehet majd megvásárolni. Inkább azon gondolkodnának el, hogy nem-e az a baj a játékkal, hogy meg sem veszik? S ezért nincs nagy eladás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csigabigaf
2010.11.19. 14:16
A kalózokra meg használtjátékokra fogni mindig könnyebb mint bevallani hogy 3 hónapig fejlesztették a játékot, béta fázist kihagyták és ment a polcokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pelikan86
2010.11.19. 21:31
Nem értem ezt a másodkézből dolgot...
Angliában (Érdekes nem itthon) vannak boltok ahol árulnak új és használt játékokat is. Bemész beadod a régi játékod (akár hibás,akár nem) és levásárolhatod egy újra.
Akkor ez most illegális lenne? vagy nem? mert hogy ugye szellemi termék?! vagy most mivan?

A fél játékról meg annyit, ha kifizetek érte több ezer forintot, esetleg ha olyan a minősége végig is játszom...
De mivan akkor ha leveszem a polcról 5év múlva???
telepítem a játékot azt vagy emlékszem az accountra vagy nem?!
de ha emlékszem akkor is játékindítás menete a következő lenne:
1. telepít alapjáték
2. telepít 30patch - jóesetben kevesebb
3. telepít a játék másik fele
4. lehet játszani

Hááát tudjáátok mit akkor inkább nem veszem meg mert letöltöm amikor megjelik, meg 5 év múlva is! (Úgy is gyorsabban leszedem patchalve pályákkal mint hogy feltegyem a jó pénzért vásárolt eredeti játékomat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!