iPon Hírek

Compulab Utilite: egy olcsó, ARM alapú PC, Ubuntuval

Dátum | 2013. 07. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Compulab egy apró ARM alapú újdonsággal jelentkezik, amely akár négymagos ARM alapú SoC egységgel is elérhető lesz, méghozzá a következő hónaptól kezdve. A 99 dolláros alapáron érkező apróság az ARM alapú USB-s Android stickekhez képest jobb felszereltséggel érkezik és jobb felhasználói élményt is kínál - persze így is más lesz, mint egy átlagos PC, hiszen az ARM architektúra miatt a PC-s alkalmazások sajnos nem indulnak majd el a rajta.
Compulab Utilite
Compulab Utilite
Ettől az apró, helytakarékos, alacsony fogyasztás mellett üzemelő újdonság multimédiás feladatok ellátására, webböngészésre, illetve e-mail küldésre és fogadásra egyaránt remek választás lehet, sőt, akár még alkalmi játékra is bevethető - persze csak szerényebb, egyszerűbb játékokhoz. A GPU OpenGL ES 1.1 és 2.0, valamit OpenVG 1.1 és OpenCL EP támogatással érkezik. A SoC videó feldolgozója képes egyszerre több 1080p-s H.264, VC1, RV10 vagy DivX formátumú videó hardveres gyorsítás mellett történő dekódolására is.
Compulab Utilite
Compulab Utilite
A Compulab Utilite névre keresztelt apró számítógépe Ubuntu Linux operációs rendszert futtat és egy-, kettő- vagy négymagos SoC egységet alkalmazhat. A SoC szerepét egy Freescale i.MX6-os egység töltheti be, amely egy, kettő vagy négy Cortex-A9 alapú processzormaggal gazdálkodhat - a maximális CPU órajel 1,2 GHz lehet. Rendszermemóriából maximum 4 GB-nyi DDR3-1066 MHz-es RAM állhat rendelkezésre, az adatok tárolásáról pedig mSATA formátumú SSD gondoskodhat, ami akár 512 GB-nyi adattároló kapacitást is kínálhat.
Compulab Utilite
Compulab Utilite
Az apró újdonság 802.11 b/g/n WiFi adaptert, Bluetooth 3.0-s adaptert és Gigabites Ethernet portot egyaránt tartalmaz - utóbbiból rögtön kettő is jár. A sorban négy darab USB 2.0-s port, egy micro-USB OTG csatlakozó, egy HDMI és egy DVI videó kimenet, valamint egy micro-SD/SDXC memóriakártya-olvasó és két RS-232-es soros port egyaránt jelen van (Ultra Mini Serial Connector). A sort egy sztereó audió kimenet, egy sztereó vonalbemenet és egy S/PDIF csatlakozó zárja - utóbbi 3,5 milliméteres jack csatlakozó formájában érkezik. A két videó kimenet a gyártó szerint 1920 x 1200 pixeles maximális felbontást kínál és egyszerre is használhatóak - a HDMI 1.4a az elsődleges, a DVi-D a másodlagos.
Compulab Utilite
Compulab Utilite
A 135 x 100 x 21 milliméteres Utilite konfigurációtól függően 3 és 8 watt közötti fogyasztás mellett üzemel, azaz abszolút nem nagyétvágyú, de ez aligha meglepő. A termék 12 voltos külső tápegységgel működik, de 10 és 16 volt közötti feszültséget biztosító szabályozatlan tápegységgel is elketyeg. A Compulab Utilite ára 99 dollárról indul, így a jobban felszerelt példányok ennél valamivel drágábbak lesznek. A pontos árakról várhatóan augusztusban hull le a lepel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. djgeg
2013.07.15. 19:52
2 hálócsati Ejj de jó lenne routernek... Már csak progi kell hozzá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Azrael
2013.07.15. 20:24
Progi? az meg minek?

Amúgy jópofa cucc, ha majd lesz A15-ös Cortex-ekkel, akkor még érdekesebb lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. djgeg
2013.07.15. 22:39
Egy freebsd nek jobban örülnék mint egy linuxot befogni routernek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. noherczeg
2013.07.16. 01:01
100$-os router? DDD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kiskoller
2013.07.16. 06:29
Az iptables van annyira fejlett hogy egy otthoni router szerepét kiválthassa egy ilyen kütyü. Emellett mehet a torrentezés, fileservernek is mehet, stb.

Mondjuk én azért óvatosan raknám ki a netre a cuccaimat, nem hiába jó dolog egy célhardver csak a routoláshoz/tűzfalhoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Smooth44
2013.07.16. 08:21
Nekem tetszik...
De amire használnám, arra egy málnaPC is elég
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2013.07.16. 09:22

"Ejj de jó lenne routernek. Már csak progi kell hozzá"

Ha Ubuntu van, akkor Linux van.

Ha Linux van, akkor lényegében tetszőleges, szerver kategóriás szoftver van.

Mivel ezek elsöprő többségükbenn nyilvános forráskóduak, ezért elegendő idő és hozzáértés esetén igény szerint szabadon továbbfejleszthetők.

Progi tehát annyi van hozzá, amennyit egy Windows-hoz szokott felhasználó el sem tud képzelni.

Linux egy teljesen más világ.

Amely pénzes vagy lopott programokra gyakorlatilag használhatatlan, ezért becsmérlik egyesek.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2013.07.16. 09:38
"100$-os router?"

Nem csupán, hanem egy sokoldalú miniszerver.

Saját üzemeltetésű domain esetén van értelme ilyen kis könnyen cserélhető, helyettesíthető egységre bízni a létfontosságú alapszolgáltatásokat, mint domain name server és authentifikáció.

Hardver-szoftver grossz-gebassz esetén nagy értéke van annak, ha az alapvető dolgok a bekrepált nagy szerverektől függetlenül élhetnek és virulhatnak.

Magyarországon úttörőként a BME matematikusok csináltak bő tíz éve mini-itx alapú vékony pc-vel (wincsi nincs) vékonykliens labort diákoknak (LAN boot) és érzékeny alapszolgáltatásokra vékonyszerver-t (flash kátya boot, teljes linux RAM-háttértárból fut!).

Windows brutális gépigénye (proci és memória) miatt csak mintegy 7 éve megoldott, hogy egy akkor igen komoly (több alaplapos) szerver segítségével windows is használható legyen a vékony klienseken, azóta ez mindennaposan működő jelenség a matematikus diáklaborjainkban.

Ez a 100+ dolláros vékony-pc nagyonis erős. Nálunk a vékonykliensek csupán csak 1 magosak és csupán csak 600 MHz körüliek. És Linux vékonykliens alapok miatt ez még a Windows használatára is remekül működik, igaz egy ezres helyi hálózat azért elég fontos hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller prohl...
2013.07.16. 09:47
Azért egy vékonykliens-es terminálszerveres hálózatnak elég brutálisan erősnek kell lennie, ha nem csak CLI-be pötyögsz, hanem mondjuk grafikus felületed is van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.07.16. 11:10
Ezres háló már elégnek tűnik mintegy három tucat diák párhuzamos felhasználása esetén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster
2013.07.16. 12:56
Nem akarok ünneprontó lenni, de ez semmire nem jó.

Ha egyszerű megbízható FTPserver kell akkor arra a legjobb megoldás a tp-link wdr4300, és bivajerős wifit is kapsz hozzá. Ha munkára kell, akkor inkább egy kis AMD 350-450 -s egység, azzal tudsz is csinálni valamit. Ha csak nemvagy jó linuxguru akkor ez vesztes ügy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!