iPon Hírek

Computex 2011: a Lian Li fura PC házai

Dátum | 2011. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A minőségi, letisztult formavilággal, jó felépítéssel és emiatt általában borsos árcédulával rendelkező házairól ismert Lian Li természetesen kilátogatott az idei Computex-re, ahova néhány furcsa, többnyire még csak prototípus fázisban lévő számítógépházat is magukkal hoztak a cég emberei. Az alábbiakban most ezekről a számítógépház-különlegességekről rántjuk le a leplet.

Lian Li TU-200: vigyél magaddal játszani!


Az első különleges számítógépház kifejezetten azoknak készült, akik sokat járnak lanpartyra, ahová kedvenc PC-jüket is magukkal viszik. Az ő helyzetüket próbálja megkönnyíteni a gyártó legfrissebb háza, amely egyelőre még nincs teljesen kész, de már jól látható, hogy nagyjából mire számíthatunk a termékkel kapcsolatban, amikor megjelenik.


A TU-200-as modell egy fogantyúval érkezik, hogy könnyű legyen szállítani, de ettől eltekintve nagyjából ugyanolyan felépítéssel bír, mint a vállalat kis formátumú PC-Q08-as számítógépháza, amelyről itt találnak bővebb információt az érdeklődők. A kuckó belsejében mini-ITX alaplap számára van hely, de ezzel együtt egy hosszabb videokártya is gond nélkül elfér, ha megelégszünk 4 darab 3,5 hüvelykes merevlemez hellyel. Amennyiben nem akarunk hosszabb videokártyát a rendszerbe pakolni, könnyedén jut hely 6 darab 3,5 hüvelykes meghajtónak is. A termékkel kapcsolatban egyelőre több információ sajnos nem áll rendelkezésre, így nem tudható hogy pontosan mikor jelenik meg és mennyibe fog kerülni.

Lian Li PC-100: valakinek elgurult a gyógyszere...


A másik érdekes PC ház a PC-100-as modell volt, amelynél a mérnökök egy igen furcsa, rendhagyó elrendezést alkalmaztak, már ami az alaplapot illeti. Fogták a deszkát és a megszokotthoz képest függőlegesen és vízszintesen is 180 fokkal elforgatták, majd ház bal oldalára igazították. A manőverből az, aki vizuális típus, már gondolhatja, hogy ezáltal az alaplap hátlapi kivezetései a számítógépház elejére kerültek. A különleges kuckóban akár XL-ATX alaplapot is el lehet helyezni, viszont van vele egy kis gond.


Mivel a videokártya GPU-ja által termelt hő a ház elején távozik, így azt az ugyancsak a ház elején található rendszerhűtő ventilátor szépen visszafújja a házba, egyenesen a processzorhűtőre. Ezt a pici malőrt a mérnökök csak akkor vették észre, mikor az AnandTech munkatársai szóvá tették. A válasz a problémára annyi volt, hogy visszaülnek a tervezőasztalhoz és az alaplapot függőlegesen elforgatják ugyancsak 180 fokkal, amelynek eredményeként most már a videokártya a processzor fölé kerül, így nem jut vissza a meleg levegő a házba. Pici mellékhatás, hogy így az alaplap visszakerül a ház jobb oldalára.

A koncepció lényege egyébként eredetileg az volt, hogy az alaplap hátlapi csatlakozói között elhelyezett USB 2.0-s és USB 3.0-s portok kéznél legyenek. Most már csak az Ethernet kábel és az audió csatlakozók esztétikus elvezetéséről kéne gondoskodniuk a mérnököknek, ugyanis látszólag a videokártyához tartozó kábel elvezetése már megoldott. A mérnökök elmondása szerint az előlap mögött elhelyezett hátlapi csatlakozókhoz egy külön kis ajtón keresztül lehet majd hozzáférni.

No, de ne legyünk rosszindulatúak, hiszen mindig az új ötleteknek, illetve a megszokott szabályok megszegésének köszönhető a fejlődés. Nézzük inkább, hogy milyen meglepetéseket tartogat még a ház.


A mérnökök a merevlemezek elhelyezésével kapcsolatban is próbáltak újításokat kitalálni, amelynek az eredménye az lett, hogy az adattárolók nem vízszintesen elhelyezve, merevlemez keretekben vannak jelen a rendszerben, hanem élükre állítva, ahogy az a képen is látszik. Ezzel a módszerrel a hosszabb videokártyák számára lehet megfelelő mennyiségű helyet biztosítani és így a ház hosszát is lehet csökkenteni. Hasonló megoldást az Enermax is alkalmaz már, így könnyen lehet, hogy az elgondolás további követőkre talál majd.

A képek az AnandTech hasábjairól vannak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Norbert09
2011.06.02. 22:44
PC-100:

Így a vinyók nem mennek tönkre? Én úgy tudom, hogy működés közben kizárólag elektronikával lefele és vízszintesen szabad működtetni őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Destructo
2011.06.02. 22:44
OMG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Destructo
2011.06.02. 22:44
OMG
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Destructo
2011.06.02. 22:45
Nem semmi ( a sok kommentért valami fagyás a vétkes elnézést érte)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Vendég-Ven...
2011.06.02. 23:03
Norbert: Rosszul tudod.

A házak valami förtelmesen ocsmányak. A felső háznál hogyan hűtik a CPU-t? Nagyjából fölötte a táp van.

Megyek hányni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror Vendé...
2011.06.02. 23:09
Mondjuk az az alacsonyprofilú Noctua a másik hírben pont megtenné. Nekem tetszik. Belepakolnék ebbe egy Llanot aztán mehet a banzáj. A másik viszont botrányosan gyenge, nem vártam tőlük ilyen szedett-vetett cuccot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. lorddiablo
2011.06.02. 23:13
Nem kell temetni az oldalt álló winchestereket, de azért meg kell jegyezni, hogy így más lesz a csapágyterhelés, hajlamosabbak rezegni és hamarabb tönkremennek és a felrúgásra is ebben az állapotukban érzékenyebbek. Az alkatrészek általában jó minőségűek, a maiakban meg főleg. Nem jellemző, hogy mechanikai okok miatt mennek tönkre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Supra
2011.06.03. 09:51
Norbert09: Nem. itt üzemel már 3 éve olyan márkás gép, amiben fejjel lefele van a HDD, de az oldalt állított HDD-vel rengeteg helyen találkozni.

Látom más is érzi az újítási kényszert, de ez a késztetés ritkán párosul józan ésszel..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. uristen
2011.06.03. 10:38
Paff, nagyon beverhettek a fejuket, mielott nekikezdtek volna ezeket osszerakni... Borult egy elmere utalnak. Meg az elso OK, de az az ossze-vissza borigatott masodik. Semmi szavam nincs ra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. noss
2011.06.03. 13:41
jó poén a hátsó csatlakozók előre helyezése, bár a házat jobban is átgondolhatták volna...
Lian Li-től nem várná az ember, hogy alapvető tervezési hibával járhat 1-1 terméke.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szmuty
2011.06.03. 20:38
Nem hinném, hogy tervezési hibákat megenged egy ilyen gyártó. Nekem egy lian li pc-a05 házam van. Szintén fordított helyzetben az alaplap, a merevlemezek ugyan vízszintesen. A szellőzése viszont tökéletesnek mondható. A tápon kívül két 120mm ventim van 5V-ra leszabályozva és nincs vele gondom. Proci passzív. Nem kezdők ülnek a tervező asztalnál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. elektronik...
2011.06.04. 20:53
Igazából ezek már nem új dolgok valóban. Anno a fekvő házas P3-as HP Vectra masinákban volt "divat" a fejjel lefelé szerelt winchester, nem volt, és a mai napig nincs velük semmi gond, már tíz éve működnek nálunk. nem is egy. Az igazsághoz tartozik persze, hogy azok a winyók szinte "megölhetetlenek". Seagate és Maxtor winchesterek, (főleg az előbbiek) hasonlóan, de mégsem egészen úgy festenek, mint amit a pórnép vesz a bótban. (Teljesen maszkolt áramköri panelek, vastagabb, shieldes felső borítás...) és nem a "gyárilag excenteres" tengelyű forgás. A "táp a proci felett, és így még ventilátor sem kell a procira" dolog pedig a Fujitsu-Siemens álló házas gyorsabb P4-es masináiból ismert. Ha a proci melegedett, a táp venti egy kicsit jobban belehúzott... Sok új nincs a nap alatt, csak az átlag felhasználó nem mindig találkozik a márkás gépek megoldásaival elsősorban azok csillagászati árai miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!