iPon Hírek

Computex 2011: a Noctua standja

Dátum | 2011. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Noctua standján számos érdekes processzorhűtőt láthatunk az idei Computex alkalmával, de emellett egy meglepetéssel is készült a vállalat, ami a Noctua termékek tulajdonosainak már annyira nem is meglepő figyelmesség.

Ingyenes rögzítő csomag LGA-2011-es processzorokhoz

A gyártó standján rengeteg újdonságot találunk, de mielőtt ezeket egy picit közelebbről is szemügyre vennénk, nézzük, hogy milyen figyelmességgel kedveskedik a cég mindazoknak, akik már rendelkeznek Noctua processzorhűtővel. A Noctua illetékesei az említett felhasználóknak ingyen biztosítanak LGA-2011-es rögzítő csomagot az adott processzorhűtőhöz, így ha az Intel LGA-2011-es platformjára váltunk, továbbra is használhatjuk régi kedvenc processzorhűtőnket, már ha az kínál elegendő hűtőteljesítményt egy Sandy Bridge-E sorozatú CPU lehűtésére.


Az akció a 2005-óta megvásárolt processzorhűtőkre lesz érvényes és szokás szerint úgy lehet majd hozzájutni a rögzítő csomaghoz, ha jelenlegi processzorunk számlájának másolatát elküldjük a cégnek, mintegy bizonyítékként, hogy valóban Noctua tulajok vagyunk.

A gyártó természetesen bemutatta a szóban forgó LGA-2011-es rögzítő keretet is, amely a SecuFirm 2-es rögzítő mechanizmusra alapoz és minden LGA-2011-es alaplaphoz alkalmazható. Természetesen a csomagot külön is meg lehet majd vásárolni, ám árával kapcsolatban egyelőre nem érkeztek információk. Az akcióval kapcsolatban a gyártó a későbbiekben hivatalos közleményt is kiad, amelyből minden részlet kiderül.

Újfajta dizájn köré épülő ventilátorok


A Noctua standján egy különleges felépítéssel rendelkező ventilátort is szemügyre lehetett venni, amelynek ventilátor lapátjai a megszokottól eltérő formával rendelkeznek. A 120 mm-es átmérőjű újdonság esetében alkalmazott dizájn Focused Flow névre hallgat és fókuszált légáramot kínál, ami mind a hűtőbordák, mind pedig a hőleadó radiátorok esetében hasznos. Az eljárás lényege, hogy a ventilátor mögött fix, speciálisan kialakított kis légterelő lapkák húzódnak, amelyek a légáram irányításával azt érik el, hogy a ventilátor alacsonyabb fordulatszámon üzemelve is képes felvenni a versenyt a konkurens gyártók magasabb fordulatszámmal dolgozó légkeverőivel szemben.


A szerkezet azért is különleges, mert néhány egyéb innováció segítségével a mérnökök azt is elérték, hogy a légáram még hatékonyabb és még erősebb legyen, miközben a zajszint csökken. A halk működésről a fix lapátokon elhelyezett kis bevágások gondoskodnak, amelyek segítenek a ventilátorlapátok által keltett szélzaj csökkentésében. A ventilátor motorja által keltett rezgéseket a keretben elhelyezett gumilapkák segítségével csökkentik, illetve megakadályozzák, hogy ezek a rezgések átterjedjenek a PC házra.


Az újfajta, 120 mm-es átmérővel rendelkező ventilátort a gyártó tervei szerint minden új, a jövőben megjelenő processzorhűtőn viszont láthatjuk majd.

Kompakt, alacsony profilú processzorhűtők


Ahogy az lenni szokott, idén is magukkal hoztak a gyártó illetékesei néhány processzorhűtő prototípust, amelyek igen-igen érdekesnek bizonyulnak. Az egyik ilyen megoldás egy alacsony profilú processzorhűtő, amely mindössze 66 mm-es magassággal bír, így ideális lehet akár mini-ITX konfigurációkba is.A prototípus "C" alakú felépítéssel bír és tulajdonképpen az NH-14-es modellre hasonlít azzal a különbséggel, hogy nála kisebb és vékonyabb. Az újdonság négy darab hőcsővel és rengeteg alumíniumból készült lamellával érkezik.


A termék összesen két darab hűtőventilátorral érkezik, amelyek közül a felső egy 120 mm-es átmérőjű, fókuszált légárammal dolgozó megoldás, míg az alsó egy 92 mm-es átmérőjű NF-B9-es ventilátor. Amennyiben két ventilátorral használjuk a terméket, a 66 mm-es magasság 91 milliméterre növekszik. Kisebb teljesítményű - alacsony TDP-vel rendelkező - processzorok esetében akár még a ventilátornélküli üzemmódot sem tartjuk elképzelhetetlennek egy megfelelően szellőző házban.

Különleges CPU hűtő, amely három hűtőtömbből és két ventilátorból áll

A fent említett processzorhűtők mellett egy nagyméretű, három darab hűtőtömbből álló megoldást is szemügyre lehetett venni a gyártó standján. Az NH-D14-es modell inverz változatának tekinthető termék esetében a különbség annyi, hogy míg az NH-D14-nél a két alumínium hűtőtömb esetében összesen három légkeverőt alkalmaz a gyártó, addig az új prototípusnál már három hűtőtömb áll rendelkezésre, amelyek közé két ventilátort rögzítettek. A három, alumínium hűtőbordákból álló hűtőtömb között összesen két darab 120 mm-es Focused Flow ventilátort alkalmaz a gyártó, de használhatunk akár 140 mm-es átmérőjű légkeverőket is.


A 120 mm-es, illetve 140 mm-es légkeverők közül az első az első hűtőtömbön keresztül "veszi a levegőt", amit a középső, nagyméretű hűtőtömbre fúj, ahonnan az a második ventilátorra kerül, ami a harmadik hűtőtömbön keresztül fújja ki az addigra már felmelegedett levegőt.


A processzor által termelt hőt egyébként összesen nyolc darab, rézből készült, nikkel bevonattal is ellátott hőcső továbbítja az aluminium lamellákhoz. Az oldalsó hűtőtömbök úgy lettek kialakítva, hogy azok mind a VRM áramkör hűtése felett, mind pedig a magasabb hűtőbordával ellátott memória modulok felett elférjenek. Az alaplap és a hűtőtömbök között nagyjából 70 mm-nyi hely áll rendelkezésre, ami elegendő kell, hogy legyen akár a Corsair Dominator memória moduljainak is.

Érdekesség, hogy a különleges felépítéssel rendelkező prototípus processzorhűtő 20%-kal nagyobb hűtőfelületet kínál, mint a fentebb már említett NH-D14-es modell.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Stormrage
2011.06.02. 13:37
ez az utolsó proto adja, asszem be is ruházok egyre az NH-D14 leváltása céljából, amint lehet kapni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. BlackZodia...
2011.06.02. 14:11
Ez második proci hűtő tényleg rohadt jól fest! Végre nem egy sablon design...viszont ha 20%-al nagyobb a hűtő felület +ottvan még a hiper szuper új venti is akkor kíváncsi leszek egy testre hogy mit tud
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Camelone
2011.06.02. 14:17
"Focused Flow" hmm. esetleg inkább koaxiál ventilátor Trabant 601, VolksWagen Bogár, na meg pár léghűtéses Porsche hűtőventilátora is ilyenforma hogy van egy fix
"lapátrész" ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. uristen
2011.06.02. 14:25
Az a ventillator nem nagyon tetszik. Hasonlit egyfele oregpapi penztarcajara. Bar ha lenne penzem ezt is felhasznalnam egy szamitogephez OldClassic neven.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. gunclub
2011.06.02. 14:39
Az utolso lehet nem egy szépségbajnok de nem rossz ötlet.Kiváncsi leszek egy tesztre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. benczeb90
2011.06.02. 15:12
Kapucíner
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. XtreemX
2011.06.02. 15:14
Kíváncsi vagyok mennyire lesz jó az uccsó hűtő,ha odaver a D14-nek akkor nálam tuti vétel lesz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. rastawicc
2011.06.02. 15:19
Én a súlyára vagyok kíváncsi!

Nekem egy Scythe MINE2 van, és már az is 1150g.
És igen ez már húzza a lapot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zord01
2011.06.02. 16:50
Hölgyek-Urak!

A legfontosabb(számomra legalábbis) rész kimaradt a cikkből, miszerint az új venti (ha jól látom) végre-valahára a PWM technológiát is támogatja.

(Legalábbis ezen a képen én határozottan 4 kábelt látok:

[LINK]

)


Igazából azért van még Arctic Freezer Xtreme a gépemben, mert a Noctuának ezidáig nem volt PWM-et támogató ventije (na meg rohadt drága, és az NH-D14 is csak 2 fokkal hűt jobban, mint a 10k-s Freezer Xtreem), abból meg már régóta elegem van hogy 2 hetente szét keljen szednem a gépet, hogy dugdossam a LNA meg az ULNA kábeleket.
Igaz megoldás lehetett volna anno egy venti szabályozó panel beszerelése, de mivel nem találtam olyat, ami kielégítette volna az igényeimet, eladtam a p***ába a Noctua ventijeimbet, és jött az AC a maga nemes egyszerű(de nagyszerű)ségével.

Úgyhogy vivá, végre a noctua is megértette (így 2011-re lol) hogy a PWM jó, a PWM velünk van, és Use The PWM, Luke.

Nagy valószínűség szerint hamar be fogok szerezni egy ilyen inverz NH-D14-et (Bár még kiváncsi leszek az új Focused Flow Fan zajszintjére. Max. fordulatszámon 20 DBA nál nem lehet hangosabb, és alacsony fordulatszámon meg a 12 Dba az elvárt szint. Ha ennél hangosabb, tuti nem kell, mert akkor az AC veri).

Amit még szívesen látnék, ha a Noctua is elkezdene Thermal Controlled Fan-oka gyártani, mint amilyen pl az Arctic Cooling F12 Pro TC.
(Vagy az AC térne át az SSO BEARING technológiára)

Száz szónak is egy a vége, az irány jó kedves Noctua, csak így tovább...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. bszoke88
2011.06.02. 17:08
"Focused Flow"

:facepalm:
nagy pénzekre kellene büntetni azokat, akik már rég létező technológiá(ka)t új név alatt adnak el. szánalmas
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zord01
2011.06.02. 17:35
Hát igen, sok cég van úgy vele, hogy (újra)feltalálja a spanyol viaszt.
Legalábbis azt hiszik, valójában pedig csak a saját szűklátókörűségükről tesznek tanúbizonyságot.

Engem pl az érdekelne, miért kellett ennyit várni míg végre a PWM-et elkezdték támogatni???

Ez se mai dolog, mégis mostanra jutottak el ide.

Teszem hozzá én azért örülök neki, mert tény, hogy ilyen minőségű terméket, és ilyen félelmetesen jó csapágyazású ventit más cég nem gyárt.

Szóval a minőség az egy dolog, de az antiinnovatív hozzáállás nagyon meg tudja keseríteni az ember szája ízét. (Ergó hiába imádom az SSO Noctuákat, ha egyszerűen nincs PWM, és mindig csak egy adott rpm-en zúg, és télen elég neki a LNA, nyáron meg full speeddel teker a venti, akkor is ha épp hideg van és csak 25 fokos a procim)

És fordítva is igaz. Az Arctic hiába csinál TC ventit, meg PWM ventit, meg bármit, ha a csapágyazása "csak" egy sima felső (vagy épp közép) kategória. És nem csúcstechnológia.
Mert bármennyire is szeretem az AC-t, tény, hogy a csapágyazása meg sem közelíti a Noctua SSO-it.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. firebuddha
2011.06.02. 20:03
zord01:

A pwm-re csak annyit mondanék, hogy igen régóta és igen sok alaplap támogatja a feszszabályzást is, tehát nem kell pwm ahhoz hogy szabályozd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zord01
2011.06.02. 20:36
Szerintem a PWM egyszerűbb. Rugalmasabb. Jobb. Bár megértem, ha más másként gondolja. De NEKEM ez a kényelmesebb. Konkrétan én meg se néztem, hogy az én alaplapom támogatja-e a FeszSzabot. PWM párti vagyok.
Namost, egész más dolog, ha van PWM-es venti is meg nem PWM-es is. Mindenki döntse el mit akar venni. Meg egész más az, hogy "nesztek bmag ez van, vegyétek, vigyétek választék nincs."

Ezért is örültem, hogy végre a Noctua is rájött, hogy kéne gyártani PWM ventit. Végre. És pl TC-s venti még mindig nincs, pedig házdentinek szerintem az a legjobb, legkényelmesebb megoldás. (Sőt, mielőtt azt mondanátok, hogy arra meg nincs ráhatása az embernek, megjegyzem, attól, hogy TC, még rá lehet kötni előlapi vezérlőpanelra)

Noctuánál a TC venti helyette meg maradnak a venti szabályozó panelek. Amivel számomra mindeddig volt valami gebasz. Vagy csak manuális, vagy nagyon világít, vagy csúnya, vagy kilóg a gépből.
Mostanában jött ki az NZXT Sentrey Mesh. Nah az tetszik. Csak egy led van rajta, éjszaka nem tolja ki a ember szemét. Nem tekerőgombos, hanem csúszkák vannak, így beleolvad szinte a házba. Nagyon minimalista, nagyon diszkrét, nagyon elegáns.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Georg17
2011.06.02. 23:27
Hm... Nekem van csak Noctua ventis házam, ill. csak Arctic ventis házam is. És jelenleg hang alapján legalábbis nem tudnám az árkülönbséget igazolni. Teljesítmény is szo-szo. Az Arctic viszont sokkal olcsóbb és jobban néz ki. Aztán persze 5 év múlva lehet, hogy hangosabb lesz, míg a Noctuák még mindig csendben duruzsolnak majd, ezt most nem tudom.
Annyi viszont bizonyos, hogy még ha a Noctua ventik színe nem is éppen a legjobb, de eddig legalább a vezetéket harisnyázták. Most meg az új ventinél már csupasz. Azért egy bizonyos árkategóriában már csupasz vezetéket látni..... Mert gondolom nem 1500Ft-os lesz az új venti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. zord01
2011.06.03. 12:47
Hali!

Több téma is feljött. Az első a csapágyazás. A noctua csapágyazása tényleg mérföldekkel jobb mint az Arcic-é (vagy mint bármely más gyártóé). Akinek volt mind a kettő ventije, az tudja.
Maga a Noctua venti jóval kisebb vibrációt kelt, és azonos rpm mellett általában maga a szélzaj is kisebb.

Node... mindez csak addig igaz, amíg a ventit be nem szereljük a házba, mert amint a levegőt ráfújja valamire (szellőzőrács, cpu hűtő, vagy egyé alkatrész) kb máris ugyanakkora zajt kelt, mint bármely más venti.

Ezért van az amit Georg17 említett, miszerint az Arctic venti és a Noctua ugyan olyan zajszinten működik.

Sőt, én ez még megfejelném azzal, hogy nekem effektíve a natívan halkabb Noctua volt hangosabb, amint beszereltem a házba, mint az alapjáraton hangosabb Arctic, ami a házba szerelve kevésbé volt zajos.

Ennek az az oka, hogy az Arctic F12 Pro Tc, egyrészt ha nincs meleg a házban, alacsony RPM-en pörög (télen kb 700-750 rpm,(Ezért is látnék szívesen TC-s noctua ventit), nyáron fel tud menni akár 1500 rpm-re is, és lehet hogy majd ha 40 fokok járnak, ki fogja pörögni a 2000-et). Másfelől pedig, maga a ventilátor vastagabb mint a Noctua (mivel maga a tényleges ventilátor egy szabvány venti keretre van felerősítve gumi bakokkal)

http://upload.hardver-teszt.hu/imgs/news/2009/318/arctic-cooler-thermoc-a-big.jpg

Szóval emiatt a kialakítás miatt pár milliméterrel nagyobb hézag van a számítógép ház rácsa, és a venti között. Ez elég távolság ahhoz, hogy a kiáramló levegő ne keltsen akkora szélzajt a védőrácson.

Szóval hiába gagyibb az Arctic csapágyazása (jobban rezeg, picit imbolyog, és hangosabb is), a házba beszerelve mégis észrevehetően halkabb lesz.

Arról nem is beszélve, hogy 3-4 szeres árkülönbség van a kettő között, és ha az arctic venti kibír 3 évet, nem hiszem hogy a noctua kibírna 12-t.

Georg17 említette a harisnya hiányát. Ne feledjük el, hogy ezek a ventik még csak prototípusok, valószínűleg a végleges modell harisnyás lesz.
Ha pedig mégsem, az valóban parasztság egy 3500-4500 forintos ventinél.

A noctua szinhasználatára jómagam csak egy szót ismerek. BOTRÁNY...De maga a venti annyira jó, hogy pont le***rom a színét, pláne úgy, hogy nem látvány házat építek.

De tény, hogy az AC ventik dizájnra nagyon odavernek nekik. Bár ez izlés kérdése.
(Egyéb iránt a fehér ventik látványosak, a feketék diszkrétek, de olyan házat nem tudok elképzelni, amibe a Noctua ventik pont passzolnának... )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Fzoltan
2011.06.03. 13:41
zord01: Az én Noctua hűtőm 800-an pörög alapból, ha kell, felmegy 1200-ra. De még folyamatos terhelésénél sem megy föl 1000-nél magasabbra, mert röhögve lehűti a procit, még tuningolva is (2.8 helyett 3.6 GHz). Noctua NH-U12P. Hangosabb nála a videókártya ventije, pedig az sem süvít (Radeon 6870).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2011.06.03. 16:15
Én leginkább ház ventiről beszéltem. Proci hűtő fronton nincs tapasztalatom Noctuával, csak venni akartam régebben, de letettem róla mivel nem PWM-es.
Nekem, NF-S12B FLX, és NF-P12-m volt. Az FLX volt halkabb LNA-rel. (Ill nyilván ULNA-rel volt a leghangosabb, de úgy nem is szállított szintes semmi levegőt, eléggé megragadt a házban a meleg).
Mindez a halkság addig volt igaz, míg be nem raktam a házba, aztán amint ráfújta a levegőt a ház rácsára, süvíteni kezdett. Nem volt veszélyes, de mivel én az abszolút minimum hangra törekszem, zavart.

De mint mondtam az AC F12PRO TC halkabb, mint anno a Noctua volt. Szarabb a csapágyazása, stb, de halkabb a kialakítása miatt. (legalábbis télen halkabb volt, majd a nyarat még meglátjuk idén).

Procihűtő fronton meg AC Freezer Xtremmel hűtök meg egy 955AMD procit. Nem túl erős proci, sztem nem is melegszik túlzottan. Az extreme jelenleg 1262 rpm-et forog.
Az F12, meg 1099-et. Ha melegebb lesz biztos mindkét venti jobban fog tekerni.

Ami a lényeg, végre van PWM-es Noctua, így lehet visszatérek a márkához.
Bár igazából jó lenne egy TC-s házhűtő is, hogy ne kelljen előlapi ventiszabályozós panelt vennem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2011.06.03. 16:18
Jah és jelenleg 39 fogoks a CPU. A GPU meg 36 fokos 450GTS OC (dűpla hőtőventivel, nagyon halk jószág). Még pár napig, és aztán vagy 5770 vapor-x vagy 6850R Cyclone jön a helyére).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. morgyi
2011.06.04. 22:13
úgy lehet majd hozzájutni a rögzítő csomaghoz, ha jelenlegi processzorunk számlájának másolatát elküldjük a cégnek, mintegy bizonyítékként, hogy valóban Noctua tulajok vagyunk.

Hát én nemtudom ha a Sandy-E procim számláját elküldöm abból hogy derül ki hogy Noctua tulaj vagyok? Gondolom inkább a procihűtő számlájára gondoltak, javítani kellene

Az a három tömbös egy állat Kiszakítja a foglalatot a lapból Gondolom hajlik is alatta rendesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!