iPon Hírek

Computex 2011: sok-sok SSD a standokon

Dátum | 2011. 06. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Computex alkalmával természetesen SSD meghajtókból is rengeteget láthattak az érdeklődők, legyen szó SandForce alapú megoldásokról, mSATA SSD meghajtókról, vagy akár olyan termékekről, amelyek kifejezetten az Intel Smart Response névre keresztelt technológiájához készültek.

Az A-DATA friss SSD meghajtói


Az A-DATA standján olyan mSATA csatolófelülettel ellátott SSD meghajtókat találunk, amelyek kifejezetten az Intel Smart Response Technológiájában rejlő lehetőségek kiaknázására készültek és az olcsó SSD-k szegmensében próbálnak majd labdába rúgni. Az mSATA formátumú SSD meghajtók közül az első, kifejezetten az Intel SRT eljárásához készített megoldást maga az Intel mutatta be a 311-es sorozatú, 20 GB-os adattároló kapacitást kínáló Larsen Creek modell személyében, amely mind 2,5 hüvelykes, mind pedig kompakt mSATA formátumban elérhető. Az mSATA SSD meghajtókat általában notebookokban használják, de egyes alaplapgyártók már olyan alaplapokat is kínálnak, amelyen találunk mSATA slotot, sőt, a slot már "gyárilag" is tartalmazhat mSATA SSD-t.


A gyártó olcsó újdonságai az ISFM sorozatban kapnak majd helyet és rendkívül kedvező áron lesznek elérhetőek - állítják a cég illetékesei. Az első termék az ISFM-XM-13-as típusjelzést viseli majd és SandForce SF-1200-as sorozatú vezérlőre támaszkodik. Annak ellenére, hogy az SSD vezérlő csak néhány memóriacsatornáját tudja kihasználni a rendszer, az adatátviteli sebességek rendkívül jól alakulnak: a termék 250 MB/s-os olvasási és 170 MB/s-os írási tempót ígér. A kártya 32 GB-os és 64 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban érkezik, amelyeknél az overprovisioning eljárás miatt csak 30 GB-nyi, illetve 60 GB-nyi tényleges tárhely áll a felhasználók rendelkezésére. Az említett mSATA kártyák MLC típusú NAND Flash memóriachipeket használnak.


A következő mSATA újdonság már JMicron SSD vezérlővel érkezik majd és mind SLC, mind pedig MLC típusú NAND Flash memóriachipekkel ellátott változatban elérhető lesz. Az ISFM-IXM01-es SSD kártyák esetében az SLC NAND Flash memóriachipekre alapozó példányok 90 MB/s-os olvasási és 90 MB/s-os írási sebességet kínálnak és több írási ciklust viselnek el, mint MLC típusú társaik. Ezek az újdonságok 2 GB-os, 4 GB-os, 8 GB-os és 16 GB-os változatokban lesznek elérhetőek.

Az MLC típusú példányok 150 MB/s-os olvasási- és 120 MB/s-os írási sebesség mellett üzemelnek és 32 GB-os, 64 GB-os, illetve 128 GB-os verziókban lesznek elérhetőek. Az mSATA SSD kártyák nem csak az Intel SRT technológiájához, hanem akár önálló adattárolóként is használhatóak lesznek. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy ugyan az már köztudott, hogy az Intel Smart Response Technológiája az adott SSD meghajtónál maximum 64 GB-nyi tárhelyet hasznosít, egyszóval hiába pakolunk ennél nagyobb SSD-t egy SRT rendszerbe, a 64 GB feletti rész kihasználatlan marad. Azt viszont kevesen tudják, hogy ahhoz, hogy az SRT technológia működjön, minimum 18,6 GB-nyi tárhelyet kínáló SSD meghajtóra van szükség, tehát az ennél kisebb SSD-ket nem lehet befogni SRT-re.

Árakkal kapcsolatban sajnos nem állnak rendelkezésre információk.

Megérkeztek a Kingston első SandForce alapú SSD meghajtói

A friss újdonságok a gyártó HyperX SSD családjában kapnak helyet és a SandForce SF-2281-es SSD vezérlője köré épülnek. A 120 GB-os és 240 GB-os adattároló kapacitással érkező termékek egyformán 525 MB/s-os olvasási és 480 MB/s-os írási sebességet kínálnak. Ezek a meghajtók SATA 6 Gbps-os csatolófelületen keresztül kapcsolódnak az adott konfiguráció alaplapjához és rendelkeznek TRIM támogatással, valamint S.M.A.R.T. támogatással is.

A HyperX SSD család tagjai az Intel 25 nm-es csíkszélességgel készülő NAND Flash memóriachipjeire alapoznak, amelyek MLC típusúak. 4k véletlenszerű olvasás alkalmával másodpercenként 20000 I/O művelet végrehajtására képes a 120 GB-os adattároló, míg 240 GB-os társa már kétszer ekkora teljesítményt kínál. 4k véletlenszerű írási képességek tekintetében nincs különbség az újdonságok között, azok ugyanis egyformán 60000 I/O műveletet tudnak elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt.

Az Upgrade KIT tartalma.
A gyártó az új SSD meghajtókat szokás szerint most is kétféle kivitelben dobja piacra: a 120 GB-os és 240 GB-os HyperX SSD-ket megvásárolhatjuk majd külön és Upgrade KIT formájában is. Utóbbi annyit jelent, hogy a csomag az SSD meghajtó mellett tartalmaz majd egy 3,5"->2,5" beszerelő keretet, valamint egy USB 2.0-s külső SSD keretet is. Előbbi az asztali konfigurációk tulajdonosainak, míg utóbbi a noteszgépek tulajdonosainak jön majd jól. A könnyebb migráció érdekében szoftver is jár a csomaghoz, sőt, csavarhúzót és csavarokat is kapunk az Upgrade KIT esetében.

Az újdonságok szállítása július negyedikén indulhat meg.

SandForce alapú SSD meghajtók a Patriot műhelyéből is


A Patriot a Computex alkalmával mutatta be friss, SandForce SF-2200-as sorozatú SSD vezérlővel ellátott SSD sorozatát, amely Wildfire névre hallgat. Az újdonságok SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek és maximálisan 500 MB/s-os olvasási-, illetve írási tempót kínálnak, de ezen kívül egyebet nem nagyon lehet róluk tudni.

Annyi már biztos, hogy a Wildfire sorozatú újdonságok 64 GB-os, 128 GB-os és 256 GB-os változatokban lesznek elérhetőek.

A Mach Xtreme új SSD meghajtói

A Mach Xtreme kínálatában is új mSATA formátumú SSD meghajtók jelentek meg, amelyek közül az egyik az Intel Smart Response Technológiájában rejlő lehetőségek kiaknázásához készült, míg a másik a MacBook Air noteszgépekhez.

1.
Az első példány, amely SandForce SF-1200-as sorozatú SSD vezérlőt használ, 60 GB-os adattároló kapacitással rendelkezik és kifejezetten az Intel SRT technológiájához készült. A második termékről sokat nem lehet tudni, csak annyit, hogy az a MacBook Air tulajdonosok számára lesz majd fontos, ugyanis segítségével nagyobb adattároló kapacitással rendelkező SSD-vel lehet majd felvértezni a szóban forgó noteszgépet. A MacBook Air Upgrade SSD meghajtók írási- és olvasási sebesség tekintetében is felülmúlják majd az Apple által alkalmazott SSD-ket.

2.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. noPublicFG
2011.06.06. 09:34
Ezekben az integrált rendszerekben feltüntetett 150/120, meg 250/170 nem sebesség. Ha már integrált, legalább dupla ennyit elviselne. Szerintem. (főleg a "hagyományos" ssd felhozatalt tekintve)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. uristen
2011.06.06. 09:48
Szerencsere az SSD-kben nincs meg annyira fejlodes (hova is kene oket fejleszteni? sokaknak meg alap SSD sincs). A legjobb fejlodes a kicsivel jobb ar lene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. jozsefm noPub...
2011.06.06. 12:01
Ezekben az integrált rendszerekben feltüntetett 150/120, meg 250/170 nem sebesség. Ha már integrált, legalább dupla ennyit elviselne. Szerintem. (főleg a "hagyományos" ssd felhozatalt tekintve)

Ez a 30GB-os de egyes vezérlők esetében még a 60GB-os példány esetében sem lehetséges, márcsak a kérdéses SSD-re szerelt memória modulok kissebb száma miatt sem,mivel ezektől függ ,hogy a vezérlő hány csatornán tud egyidőben párhuzamosan dolgozni,ez esetben nyilván kihasználatlan marad a maximális 8-10 csatorna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2011.06.06. 13:39
Nem elfogadhatoak az alacsony sebessegek: a "90/90 szekvencialis" egyenesen demoralizalo ketbalkezesseg.Ugyanis NEM igaz az, hogy a kis chip-darabszam barmit is bekorlatozna!

Ilyen alapon a gyakorlatilag 1 procibol es 1 hidbol allo alaplapoknak is tetu lassunak kellene lenni azokhoz a regi hipi-szupi 286-osokhoz kepest, amelyeknel elcsodalkoztunk, hogy az 1 procin kivul mindossze 5 darab negyzetes IC-bol all, mig az EREDETI PC az egy procibol es vegtelen sok SZABVANYOS TTL IC-bol allt.

Komolyabb erv: fogsz egy lassu SSD chip rajzolatat.

Fele akkora kapacitast felrajzolod fele akkora helyre.

Ilyenbol kettot egymasmelle teszel, es raid-0 jelleggel parhuzamositod.

Ezzel nagyjabol megduplazhatod a sebesseget.

Senki nem tiltja, hogy egyetlen SSD chip belsejebe 16 darab 1/16-od kapacitasu reszt fenykepezzenek es 16x raid-0 jelleggel osszekapcsoljak, hogy idealis esetben akar 16x sebesseget kapjanak.

Ehhez persze gondolkodni kellene, peldaul a szektormeretet az ilyen kis 1/16-od reszen levinni 1/16-ra, es hasonlok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. piter
2011.06.06. 16:47
Hat igen ha majd 150Gb-os ssd ara 50 rongy korul mozog akkor veszek egyett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. piter
2011.06.06. 16:48
Bocs elirtam 250Gb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2011.06.06. 17:30
piter: jól mondja kolléga, mert akkor a 60-80GB-os már csak 10-15 ropi lesz, azt meg én veszek akkor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2011.06.06. 20:50
Jól látod, csak azt nem veszed figyelembe, hogy például egy 1gigás chip tokozásának mérete és lábainak száma gyakorlatilag megegyezik egy 16gigáséval. A 16db chip elhelyezése pedig kb 16szor annyi huzalozást, több nyák-réteget, és sokkal nagyobb nyák-méretet jelent. És a kisebb kapacitású chip sem lineárisan olcsóbb.
Összegezve: nagyon nem érné meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fxdx fxdx
2011.06.06. 21:08
Bocs, közben elcsámborogtam, de hogy normálisabb tartományba helyezzem a méreteket:
Tehát egy 16Gigás SSD pontosan ugyanazt a nyákot igényelné, mint egy 256Gigás, minden pontosan ugyanaz lenne, az összes gyártási költség, stb és csak a flash-ek árában lenne némi spórolás. Vagyis, ha a 256GB-set 80.000Ft-ért adják, akkor a 16GB verziója kb 50.000-be kerülne. Ezért nem csinálnak ilyet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!