iPon Hírek

Computex 2013: egyedi és tuningolt GTX 770, GTX 780 videokártyák a Galaxy-tól

Dátum | 2013. 06. 06.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Sok más gyártóhoz hasonlóan a Galaxy egy referencia modell kiadásával indította el saját GeForce GTX 780 kínálatát, de már akkor borítékolható volt, hogy az NVIDIA ajánlásainak megfelelő példányt további, attól eltérő változatok fogják követni. Ennek beteljesüléséhez csak a Computex-ig kellett várni, az első variáns a GTX 780 Twin Fan nevet kapta. A képek tanúsága szerint a mérnökök sutba dobták az egyébként nagyon jónak mondható gyári hűtőmegoldást, és egy saját produktumot álmodtak meg rá. A hűtőfelület különféle blokkokból épül fel, a sűrűn lamellázott borda alumíniumot és rezet egyaránt tartalmaz. A négy darab vastag, 8 mm átmérőjű nikkelezett réz hőcső feladata a hő elszállítása a GK110 GPU-ról a borda irányába, a megfelelő légáramlást pedig a két darab 80 mm-es ventilátor oldja meg. A két kártyahelyet elfoglaló cooler alatt a nyomtatott áramkör nem változott, az továbbra is NVIDIA-referencia. Nem kizárt, hogy a Galaxy majd gyárilag tuningolt órajelekkel küldi a piacra a Twin Fant, de egyelőre még semmit nem tudunk az órajelekről.

A mai napig prezentált összes GeForce GTX 780 kivétel nélkül referencia PCB-re épült, maximum apróbb módosításokat tartalmaztak. A Galaxy most ebben a témában is megtöri a csendet, és egy saját maga által tervezett nyomtatott áramkörről is felfedte a leplet. A kártya a gyártó csúcs hardvereit képviselő Hall of Fame családjába érkezik, így a termék neve GeForce GTX 780 Super Overclock Hall of Fame (SOC-HOF) lett. A vezérlő igazán különleges, tejfehér színű PCB-vel rendelkezik, a megerősített VRM felépítés pedig jelentős mértékű gyári órajelnövelést tesz lehetővé, bár ennek mértéke még nem ismert. Az egyedi NYÁK-hoz természetesen egyedi cooler dukál, a vaskos, három kártyahelyet elfoglaló hűtés sűrűn lamellázott alumínium bordából és négy darab 8 mm átmérőjű hőcsőből áll, melyen két darab 80 vagy 92 mm ventilátor csücsül, és forgatja a levegőt.

Nem maradnak alternatíva nélkül azok sem, akiknek a GTX 780 ára túl magasnak bizonyul, és inkább GTX 770-ben gondolkodnak. A Galaxy GeForce GTX 770 SOC az egyik legérdekesebb hardver a Galaxy Computex standján kiállított öt dolog közül. A GTX 770 felépítésben igazán közeli rokonságot mutat a GTX 680-nal, de a Galaxy mérnökei ezúttal sem referenciában gondolkodtak. Ugyanakkor azt sem lehet állítani, hogy a GTX 770 SOC (super-overclock) előd nélküli lenne, a kártya nagyon hasonlít a korábbi GeForce GTX 680 Hall of Fame-re és a KFA2 GTX 680 Limited Edition OC V4-re az elmúlt esztendőből. Ez azon nem változat, hogy a külső továbbra is különleges és egyedi. A teljesen fehér nyomtatott áramkor színe a hűtésre is átragadt, melyen három darab ventilátor dolgozik, így a GTX 770 hossza koránt sem mondható rövidnek.

A kimenetek kapcsán már nem tudunk különlegességekről beszámolni, egy DisplayPort és három mini-HDMI csatlakozó vehető használatba. SOC lévén a jelentősen tuningolt órajelek borítékolhatóak, és ha hűtés kiemelkedő hatékonyságot tud felmutatni, akkor a GPU Boost 2.0 is folyamatosan magas működési frekvencián tudja majd hajszolni a GPU-t. A megjelenés dátumát és a várható árakat egyik modell kapcsán sem közölte a Galaxy.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. KaiotEch
2013.06.06. 14:01
Ez a Galaxy márka miből tartja fent magát? Kb most hallottam róluk először mikor megjelentek a 770-es kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. gabi123
2013.06.06. 15:25
Pedig jó pár éve a piacon vannak, nekem 7300 GT Zalmanom volt tőlük, fain is kártya volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. langward
2013.06.06. 16:18
Ázsiai piacon a legmenőbb márka... Kicsit nagyobb a vevő réteg..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. markangabo...
2013.06.06. 18:17
Europápan KFA2 néven van jelen egy ideje, ezért is kevésbé ismert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!