iPon Hírek

Computex 2013: Három új, izgalmas táblagép az Asustól

Dátum | 2013. 06. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A három táblagépből kettő ugyan azonos méretű, és az erejüket tekintve is a felső régióba sorolhatóak, de mégis két teljesen más konfigurációval lesz dolgunk, és a célközönség is eltérő. A Transformer vonallal a maximalistákat szeretnék kiszolgálni, míg a Memo Pad a megfizethetőbb megoldások köréhez fog csatlakozni. A magas eladási számokat így is a harmadik alanyunk szállíthatja majd, a kis méretével és a rendkívül alacsony árával. Először talán nézzük az Infinityt, mégiscsak ez tartogatja számunkra a lehetőségek „végtelen” tárházát. A dokkolható billentyűzettel is rendelkező készülék az abszolút csúcsot veszi célba, és ennek megfelelően egy Tegra 4 lapkát választottak az alapjául. Az Infinityben tehát Nvidia váltja az Nvidiát a generációugrás következtében. A Tegra 4 viszont már Cortex-A15 magokat foglalkoztat, ráadásul 1,9 GHz-es órajelen - ez alól persze az ötödik, segédprocesszor kivételt képez -, a grafikus feladatokat meg egy 72 feldolgozós GeForce ULP végzi. A tablet tárhelyét 32 GB-nyi eMMC memóriachip alkotja, a rendszernek pedig 2 GB memóriával kell gazdálkodnia. Van microSD hely, így a bővítés lehetőségével is élhetünk, ráadásul egy teljes értékű USB 3.0 is került a keretre, ami még tovább növeli a lehetőségeinket.

Az Infinity mindehhez egy megfelelő felbontású megjelenítőt is társított: egészen pontosan 2560 x 1600 képponttal (WQXGA) lesz dolgunk a 10,1 hüvelykes, IPS technológiát használó panel esetében. A két kamera 5 és 1,2 megapixeles, az elrendezés pedig a megszokott - előre került az alacsonyabb felbontású, mely a videóhívásokért felel, hátra meg egy LED villanó társasságában az 5 megás. A kapcsolati képességei még tartogathatnak meglepetéseket, az viszont már biztos, hogy Miracast támogatású 802.11 b/g/n Wi-Fi (Dual Band) és Bluetooth 3.0 lesz a fedélzeten. Az üzemidő kérdése viszont teljesen homályos egyelőre, de remélhetőleg a 10 órás "kötelezőt" tudja teljesíteni a dokkolóba rejtett plusz telep nélkül is. Az Asus másik újdonsága, a Memo Pad FHD 10 meglehetősen beszédes névvel kerül a boltok polcaira. A könnyed, mindössze 580 grammos táblagép egy 9,5 milliméter vastag házban lakik, aminek az előlapját egy 10,1 colos kijelző tölti ki. Ennek is egészen magas a felbontása. Na nem annyira, mint az Infinitynek, de valószínűleg panaszra így sem lesz okunk, mert 1920 x 1200-as és most is IPS technológiával támogatták meg, így garantált a kiváló fényerő, a színhűség és a széles betekintési szögek is. A kamerák tekintetében ugyanazt kapjuk, mint az imént áttekintett versenyzőnél, vagyis 1,2 és 5 megapixellel lesz dolgunk az elő- és a hátlapon.

Hasonlóságot fedezhetünk még fel a kapcsolati lehetőségek terén is, hiszen itt Bluetooth 3.0 került a 802.11 b/g/n WLAN mellé, ám ebben az esetben az is kiderült, hogy GPS-nek sem vagyunk híján. A csúcs Memo Padet egy Intel SoC hajtja; méghozzá a Cover Trail+ középső tagjával van dolgunk (Atom Z2560), mely két 1,6 GHz-es Saltwell magot tartalmaz Hyper-Threadinggel és két (MP2) 400 MHz-es PowerVR SGX544 grafikus processzorral. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, míg a tárhelyünk 16 vagy 32 GB lehet, bővíthetőségről azonban nem esett szó egyelőre. A készülék egy 25 Wh-s Li-polimer akkumulátorból táplálkozik, és a gyártó 10 órás üzemidőt jósol szakadatlan használat mellett. Végül lássuk mire képes a Memo Pad HD7. Erről a remekbe szabott apróságról egyelőre nem derült ki minden részlet, de azt tisztán látni, hogy nagyon megéri majd az árát, ugyanis 129 dollárért lesz hazavihető az alap, 8 GB-os helykínálattal rendelkező kivitel, míg 149-ért már 16 GB-ot kapunk. Lássuk talán a legérdekesebb pontját, ami a kameráknál keresendő: ezúttal is 1,2 és 5 megapixeles(!) egységeket kapunk a rendkívül alacsony ár ellenére. A megjelenítő tíz pontot képes egyszerre érzékelni és követni, 7 colos a képátlója, IPS technológiájú és 1280 x 800 pixeles felbontású. A sebességről egy ismeretlen, négy Cortex-A7 maggal rendelkező SoC gondoskodik. A 302 grammos masinában a Bluetooth 4.0 és WLAN mellett még GPS is helyet kapott (és talán FM rádió is, ha MediaTek lapkával van dolgunk).

A hírünk mindhárom alanyán a Jelly Bean operációs rendszer teljesít szolgálatot, így az Asusnál a frissesség miatt sem érheti szó a ház elejét. Azt azonban egyik esetben sem tisztázták a bemutatók során, hogy mikor kerülhetnek a boltok polcaira és az árról is csak a legkisebbnél volt szó. A Memo Pad HD7-nél a fiatalabbakra is gondoltak, és még széles (sötétszürke, fehér, zöld, pink) színválasztékkal is megtoldották az eddigieket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. twollah
2013.06.03. 13:35
Egy GSM modult azert belerakhattak volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Alohamate2...
2013.06.03. 13:57
twollah: olyan is lesz, csak Fonepad Note 6-nak hívják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rendesadam
2013.06.03. 16:00
És ezek mitől izgalmasak? :]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2013.06.03. 19:02
rendesadam:

Lehet csak úgy "poénból" adták a címet, hogy ne legyen olyan semmitmondó, de azért mindegyikben találni valami izgalmasat. Infinity-ben a magas felbontást, igaz, Nexus 10 már nem tudom hány hónapja kijött, és ugyanekkora felbontású kijelzője van, de azért ritka.

A 7 colosba meg ott az 5 megapixeles kamera, ami ebben az árkategóriában szokatlan. Középsőbe nem nagyon találni semmit, amire rálehetne mondani, hogy érdekes, de 3-ból 2 sem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.06.03. 20:58
HUFEUR

Középsőnél majd az ár lesz az remélem.
Legkisebb iszonyat jó ár/érték arányú, és színes.
LEgnagyobbnál inkább a Tegra4 meg hát dokkolható is. Amúgy igen, ennyit most megengedtem magamnak az elvont cím terén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!