iPon Hírek

Computex 2013: Thunderboltos pendrive Intel módra

Dátum | 2013. 06. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel illetékesei anno hatalmas reményt fűztek a Thunderbolt technológiához, ám az eddig nem igazán terjedt el a piacon, ami leginkább a Thunderbolt alapú külső eszközök, a kábelek és a Thunderbolt porttal felszerelt konfigurációk árának köszönhető. Az ár mérséklésében a következő generációs eszközök valamelyest segíthetnek, de most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy mi mindenre lehet használni a Thunderboltot. Külső adattárolókat, illetve egyéb Thunderbolt alapú kiegészítőket már eddig is láthattunk, ám olyan pendrive-ot, ami Thunderbolt porton keresztül kapcsolódik az adott rendszerhez, még nem nagyon mutatott be egyetlen vállalat sem. Egészen eddig.
A Thunderbolt alapú pendrive. (Forrás: PCWorld.com)
A Thunderbolt alapú pendrive. (Forrás: PCWorld.com)
A Computex alkalmával az Intel háza táján ugyanis pont egy ilyen eszközt lehetett látni. A 128 GB-os hordozható adattároló SanDisk gyártmányú SSD modulra alapoz, az viszont nem derült ki, hogy milyen adatátviteli sebességeket kínál. A termék egy átlagos pendrive-nál vaskosabb, de ez persze nem is csoda. Az Intel újdonsága egyetlen mini-DisplayPorton keresztül kapcsolódik a rendszerhez és ugyanezen a csatolón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot is. A prototípusnak minősülő hordozható adattárolóval szerzett tapasztalatok alapján valószínűleg kereskedelmi forgalomba szánt termékek is készülhetnek majd a nem is oly távoli jövőben - legalábbis az Intel illetékeseinek nyilatkozata alapján erre számíthatunk. A koncepció kétségkívül érdekesnek tűnik. Amennyiben tényleg képes extra sebességet biztosítani az USB 3.0-s pendrive-okhoz képest, akkor pedig akár vonzó választás is lehet, feltéve, hogy a környezetünkben van elég TB csatlakozó (elvégre ha csak a saját gépünkön tudjuk használni, akkor nem sok értelme van). Alacsony árra persze ezúttal se számítsunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. huncut123
2013.06.07. 12:52
Nekem ez kicsit olyan mint a power eSata.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rtagore
2013.06.07. 13:11
Az USB 3.0 mellett nem tudom mi értelme van ennek, pláne, ha horror áron adják. Az almások biztosan örömmel fogadják, kerüljön bármibe is.
Nálunk még mindig magasak a flash-alapú külső tárolóelemek árai a nyugatiakhoz képest (akár kétszerese is lehet). Elég csak az eBay-n körülnézni. Ehhez nagy mértékben hozzájárul a sarcot szedő Artisjus is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. thedevelop...
2013.06.07. 13:34
"Az USB 3.0 mellett nem tudom mi értelme van ennek": Minimum kétszer gyorsabb adatátvitel. Daisy chain segítségével akár sorba is köthetők. A láncba fűzhető még hdd és monitor is, stb.. Ehhez képest az USB csak egy farönk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. tyaty
2013.06.07. 13:54
Itt az probléma, hogy a pendrive-okban található (olcsó)flash memória chipek még az usb 2.0-t se használják ki.


Egy ata100-as régi fujitsu küső hdd-vel volt 30 MBbyte/s íráási sebességen usb2-n.

Ezt a telejesítményt élesben még nem láttam olyan pendive-tól pendive-tól ami olcsóbb mint egy külső 2,5-ös hdd.

Szóval hiába TB vagy USB3, ha nincs bele normális minőségű flash memória elérhető áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. MrFox
2013.06.07. 14:12
Majd generálnak hozzá igényt, és akkor megveszik az emberek. Láncba fűzik a monitorukkal és örülnek, hogy van egy teljesen kihasználatlan turbós USB3-mas cuccuk 4xes áron.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. alfoldi
2013.06.07. 16:41
Hát én inkább maradok az usb3-nál, az én igényeimnek tökéletesen megfelel,ez a szabvány meg maradjon csak meg az elvakult intel és mac fanoknak, hogy tudják verni a mellüket hogy nekik ilyen is van, igaz hogy horror áron s majd egymás közöt

Hát én inkább maradok az usb3-nál, mert az én igényeimet tökéletesen lefedi, semmi értelmét nem látom enek a T.B szabványnak, inkább minden gyártó próbálna egy irányba orientálódni, már a platformok közötti átjárhatóság miatt is, mert az lenne az igazi szabadság, nem pedig az intel meg a mac külön adatátviteli szabványokat akarna erőltetni, fel kéne már hogy ismerjék hogy nem mindenki akar az ők álltal kijelölt mesgyén haladni, főleg nem olyan horror áron mint ahogy ők szeretnék.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Ueda
2013.06.07. 18:01
A sebesség miatt alkalmas lehet oprendszer futtatására. Nem kell szívózni a belső háttértárakkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. madcaptain
2013.06.07. 23:49
tyaty nekem Kingston Ultamate G2 van, 75 MB/s írás , 107MB/s olvasás USB3-as 8ezer forint volt régen 16 GB, gondolom már olcsóbb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2013.06.08. 13:45
Machez jó lesz Portable Windowsnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szaki007
2013.06.10. 02:26
alfoldi
te tényleg ilyen ostoba vagy, vagy csak tetteted?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TeeJay
2013.06.10. 22:50
USB3-on láttam már 370MB körüli sebességet külső USB3-as SSD-ről. mire nem elég az USB3? azon vígan lehet oprendszert nyomatni és mivel már natívan kezeli az Intel és AMD vezérlője is innentől kezdve minden alaplapon ott fog virítani míg ez a TB jó drága és sosem fog elterjedni. halott ügy
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!