iPon Hírek

Computex 2013: Vízhűtéses Sapphire HD 7990, gyárilag tuningolt PoV GTX 780-ak

Dátum | 2013. 06. 04.
Szerző | gabi123
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az NVIDIA a közelmúltban dobta piacra a friss GTX 700-as sorozatot, melynek tagjairól oldalunkon is olvashattatok. A régi-új kártyák a néhány újítás mellett arra is jók, hogy kicsit megmozdítsák az állóvizet, így a Computex alkalmával a gyártóknak van mit mutogatniuk. A Point of View kiemelt NVIDIA partnerként természetesen nem hiányzik a rendezvényről, és a mai napon egy új, tuningolt sorozatú kártyákat magában foglaló termékkategóriáról informálta a nagyérdeműt. A "TROOPER" családnévre keresztelt paletta egyelőre két tagból áll. A gyárilag tuningolt kártyák hamarosan elérhetővé is válnak a Trooper GTX 780 AMMO Edition és a Trooper GTX 780 MAG Edition neveken. A kissé military stílussal operáló modellek csomagolása elég pofás, és ha a rutinosabb kezű mérnökök vették kezelésbe a GTX 780-at, akkor szép számokkal is találkozhatunk rajtuk.

Az NVIDIA GeForce GTX 780 már referencia állapotában is képes a legtöbb játékkal könnyedén elbánni, a PoV viszont úgy gondolta, a teljesítményből sosem lehet elég és egy kis puskaporral megtoldotta még a GTX 780-ban rejlő erőket. A két megpiszkált csúcsmodell közül a visszafogottabb példány az AMMO Edition. Azért itt sem lehet értelmetlen tuningról beszélni, hiszen az AMMO GPU-ja 863 MHz helyett 902 MHz-en dolgozik, így a boost clock 941 MHz-re nőtt. Nem rossz, de lássuk, meddig tud eljutni a veterán MAG!

Esetében bizony majdnem 100 MHz-es GPU frekvencianövelést lehet elkönyvelni, a MAG-on a grafikus mag 941 MHz-en ketyeg, így a boost órajel elérheti a 980 MHz-et. Természetesen mindkét Trooper kártya megfelelő szabadságot és lehetőséget biztosít a manuális tuningra is, így ha valaki úgy gondolná, ő még többet tud kihozni a friss GeForce-ból, nyugodtan próbálkozhat az ésszerűség határain belül. Az árak egyelőre nem ismertek.

A Radeonok világában legutóbb a HD 7790 és a HD 7990 (Malta) adott egy kis beszédtémát. A kétmagos szörnyeteg jól sikerült, a lehetőségekhez képest csendes és minőségi gyári hűtőmegoldást is dicsérik. Ennek ellenére a Sapphire úgy gondolta, van, amikor jobb a víz. Ennek megfelelően a gyártó megalkotta új csúcsmodelljét, az Atomic HD7990 6GB-t. A kártya természetesen két darab Tahiti XT2 GPU-val operál, a RAM 6 (3*2) GB-nyi GDDR5, a kimenetek oldalán pedig nem kevesebb, mint hat darab mini-DisplayPortot találunk.

A monstrum tápellátásához három darab 8 tűs PCI Express tápcsatlakozóra van szükség. Igen, háromra, amit a megváltozott hűtés indokol, hiszen a Sapphire mérnökei eltávolították a referencia coolert és egy vízhűtéses megoldást applikáltak a helyére. A nyomtatott áramkörön egy teljesen réz vízhűtő blokk terül el stílusos fekete takarólemezzel borítva (a NYÁK-ból gyakorlatilag semmit nem látunk), az 5,25 hüvelykes tartályon alapesetben egy pumpa van gyárilag elhelyezve, de ez egy másodlagos szivattyúval is megtoldható.

A radiátor nem kispályás, 240 mm-es duál radi, 2 darab 120 mm-es ventilátorral az oldalán. Szó mi szó, az Atomic HD7990 egy hatékony megoldásnak tűnik, itt biztosan lesz mód arra, hogy a Malta bajuszát még jelentősen megpiszkáljuk. Arról nincs információ, hogy a Sapphire módosítja-e a referencia órajeleket, ahogy arról sem, hogy pontosan mikor és milyen áron kerülhet majd forgalomba a Sapphire Atomic HD7990 6GB.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. atti2010
2013.06.04. 15:40
Hú-hú az Atomic nagyon durva.!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. uristen
2013.06.04. 16:56
Én veszek holnap négy csomag MAGot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2013.06.04. 17:01


az az atomic tényleg fasza
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2013.06.04. 17:13
A grafikus magot valahogy így kell elképzelni? [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!