iPon Hírek

Computex: alaplapok ASRock módra

Dátum | 2012. 06. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Z77 OC Formula

A felsőkategóriás megoldások piacán helyet kapó, LGA-1155-ös processzorfoglalattal és Z77-es lapkakészlettel érkező Z77 OC Formula még az Extreme és a Fatal1ty sorozat tagjain is túltesz. A mérnökök a termék megalkotásánál azt tartották szem előtt, hogy a processzor esetében minél jobb tuingpotenciál álljon rendelkezésre. Ennek érdekében 12+4 fázisú tápellátás került az újdonságra, ami ezúttal aktív hűtéssel is rendelkezik. A DigiPower VRM áramkör a MOSFET-ek mellett magas áramerősség kezelésére is képes tekercseket és minőségi tantál kondenzátorokat is tartalmaz. A VRM áramkör nagyméretű hűtőbordáját egy 40 milliméteres átmérőjű légkeverő próbálja hatékonyan hűteni. A jelek szerint akár folyadékhűtéssel is felvértezhető a rendszer.


A processzorfoglalat mellett négy darab DDR3-as memóriafoglalat is helyet kapott, amelyekbe akár DDR3-3000 MHz-es memóriamodulokat is pakolhatunk. A memóriamodulokat egy nyolcfázisú VRM áramkör táplálja, így a stabil tápellátás biztosított.


A bővítőhelyek között ezúttal két darab PCI Express 3.0 x16-os slotot találunk, amelyek kétkártyás módban x8-x8 sávszélesség mellett üzemelnek. Rajtuk kívül egy PCI Express 2.0 x16-os, x4-es sávszélességet kínáló slot, valamint két PCI Express 2.0 x1-es slot is jelen van a repertoárban. Az alaplap összesen hat darab SATA 6 Gbps-os és négy darab SATA 3 Gbps-os portot biztosít a felhasználók számára, videó kimenetei között pedig egy HDMI port lapul. A deszkán Broadcom féle Gigabites Ethernet vezérlő, valamint nyolccsatornás HD audió vezérlő is jelen van.

Az „i”-re a pontot a különböző, főként tuningmestereket megcélzó szolgáltatások teszik fel. A rendszer két darab kétszer hétszegmenses Debug LED kijelzővel, feszültségmérő pontokkal, alaplapi OC gombokkal és a gyártó már ismert exkluzív szolgáltatásaival érkezik. Utóbbiak között az XFast 555-ös alkalmazások, a páramentesítő funkció és az UEFI alapú, remek testre szabhatóságot kínáló BIOS egyaránt jelen van. Az ASRock az újdonsággal a Maximus V Formula babérjaira szeretne törni.

Micro-ATX formátumú Socket FM2-es alaplapok

A két újdonság az AMD A75-ös Fusion Controller Hubja köré épül és az FM2A75 Pro4-M, illetve az FM2A75-DGS nevet viselik. Kettőjük közül előbbi egy felszereltebb modell, amely otthoni asztali számítógépekbe készült, míg utóbbi inkább a belépőszintű megoldások piacán próbál majd labdába rúgni.

Az FM2A75 Pro4-M hatfázisú VRM áramkört kínál az adott Trinity APU számára – a MOSFET-ek hűtéséről pedig egy passzív megoldás gondoskodik. A VRM áramkör szilárdtest kondenzátorokat alkalmaz és egy nyolctűs EPS tápcsatlakozó segítségével szerzi be a működéséhez szükséges áramot. A Socket FM2-es processzorfoglalat négy darab DDR3-as memóriafoglalathoz kapcsolódik – ezekben maximum 32 GB-nyi DDR3-2400+ MHz-es memóriamodul kaphat helyet. A bővítőhelyek között ezúttal két darab PCI Express 2.0 x16-os slot lapul: az első az APU egység beépített PCI Express hubjához, a második pedig a Fusion Controller Hubhoz kapcsolódik, így előbbi x16-os, utóbbi pedig x4-es sávszélességet kínál. A sorban rajtuk kívül van még egy PCI Express 2.0 x1-es és egy PCI port is.

FM2A75 Pro4-M
SATA 6 Gbps-os portokból ezen a modellen öt van, plusz még egy eSATA 6 Gbps-os csatlakozó is rendelkezésre áll. Az USB 2.0-s portok között tíz, az USB 3.0-sok között pedig négy található. A rendszer THX TruStudio Pro támogatással ellátott nyolccsatornás HD audió vezérlőt és Gigabites Ethernet vezérlőt egyaránt tartalmaz. A videó kimenetek között egy D-Sub, egy DVI és egy HDMI port lapul. Az XFast 555, az UEFI alapú BIOS és az Internet alapú BIOS frissítési lehetőség ezúttal is a kínálat részét képezi.

Az FMA75M-DGS modell ezzel szemben már csak négyfázisú tápellátást biztosít a Trinity APU egységek számára – itt a VRM áramkör négytűs ATX tápcsatlakozóból nyeri az áramot. A deszkán két darab DDR3-as memóriafoglalat lapul, amelyekbe szintén pakolhatunk DDR3-2400 MHz-nél gyorsabb memóriamodulokat. Ez a modell egy PCI Express 2.0 x16-os, két PCI Express 2.0 x1-es és egy PCI bővítőhellyel kerül forgalomba.

FM2A75M-DGS
Az A75-ös FCH jóvoltából hat belső SATA 6 Gbps-os port áll rendelkezésre, USB 3.0-s csatlakozókból pedig négyet kapunk – két hátlapit és két előlapot. Tüskesoroknak köszönhetően ezen az alaplapon COM és LPT kivezetések is helyet kaptak. A hatcsatornás HD audió vezérlővel és Gigabites Ethernet vezérlővel egyaránt felszerelt alaplap videó kimenetei között ezúttal egy dual-link DVI és egy D-sub port található.

Egy ATX formátumú, jól felszerelt Socket FM2-es alaplap is érkezik

Az FM2A75 Pro4 modell jó felszereltséggel érkezik, de ahogy neve is mutatja, ő sem az A85-ös, hanem csak a valamivel szerényebb, A75-ös jelölésű FCH-ra alapoz. Az ATX formátumú alaplap hatfázisú tápellátást kínál a Trinity APU-k számára és négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, amelyekben akár 2400 MHz-esnél gyorsabb memóriamodulok is kerülhetnek.

FM2A75 Pro4
A két darab PCI Express 2.0 x16-os slot közül az első itt is a Trinity APU-hoz kapcsolódik, így x16-os sávszélességet kínál, míg a második az A75-ös FCH jóvoltából x4-es sávszélességgel gazdálkodik. A rendszer emellett két darab PCI Express 2.0 x1-es és három darab PCI slotot is tartalmaz.

Az A75-ös PCH hat belső SATA 6 Gbps-os portot kínál, de rajta kívül egy kétportos SATA vezérlő is a kínálat részét képezi, amely egy belső és egy eSATA portot biztosít a rendszer számára. Az alaplap nyolc darab USB 3.0-s porttal büszkélkedik – hat a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában érhető el. A nyolccsatornás, THX TruStudio támogatással is ellátott audió vezérlő mellett egy Gigabites Ethernet vezérlő is helyet kapott. A videó kimenetek között egy D-sub, egy DVI és egy HDMI port található. A termékhezaz ASRock exkluzív szoftvereit ezúttal is megkapjuk. Az FM2A75 Pro4 a hírek szerint a Socket FM2-es alaplapok első hullámával érkezhet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Aeneas
2012.06.07. 19:24
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jocek
2012.06.07. 23:52
Asrockéknál is kezd elgurulni a gyógyszer
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!