iPon Hírek

Computex: Lencsevégen a Gigabyte extrém VGA hűtői

Dátum | 2012. 06. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Kezdjük a sort a legérdekesebb termékkel, a WindForce 5X névre keresztelt megoldással. Ez a videokártya hűtő a GeForce GTX Super Overclock (GV-N680SO-2GD) modellen kap helyet és nem kisebb, mint 500 wattos hűtőteljesítményt kínál. A rendszer összesen kilenc darab, egyenként 6 milliméteres mérettel rendelkező, rézből készülő hőcsövet tartalmaz, amelyek egy hőkamrás lapkához kapcsolódnak – két oldalról. A hűtés háromslotnyi helyet foglal és a videokártyát teljes hosszúságában beborítja. A ventilátorok szerepét ezúttal nem nagyméretű megoldások töltik be, hanem 5 darab, viszonylag kisméretű légkeverő, amelyek a videokártya nyomtatott áramköri lapjával párhuzamosan szívják a friss levegőt a hűtőbordák közé.


A rendszer speciális, turbulencia-gátló eljárással üzemel, azaz a pici légkeverők a videokártya aljáról, a PCIe slotok felől szerzik be a friss levegőt. Hogy miért nem lehet tradicionális, a hűtőbordák közé friss levegőt fújó megoldást alkalmazni? Nos, a Gigabyte mérnökei szerint az alaplap jelentősen blokkolná a légáramot, hiszen a ventilátorok az alaplapra merőlegesen kapnak helyet a rendszerben. Az biztos, hogy ez a megoldás a léghűtéssel elérhető hűtőteljesítmény határait feszegeti. Itt már talán érdemesebb lehetett volna egy ütőképes folyadékhűtőt használni, persze az nem lett volna ennyire látványos és érdekes.


Az extrém WindForce 5-ös videokártya hűtő mellett a WindForce 3-as újdonságot is kiállították a vállalat illetékesei. A WindForce 3X Triangle Cool GPU Cooler névre keresztelt megoldás már jóval praktikusabb videokártya hűtő, mint a fentebb látott WindForce 5X, igaz, felépítése is szerényebb. Ez a modell speciális, szabadalmaztatott eljárás segítségével éri el, hogy a hűtőbordák közötti turbulencia csökkenjen, a légáram hatékonysága pedig ezzel egy időben növekedjen, így összességében a hűtés hatásfoka is javul.


A WindForce 3X hűtő a GeForce GTX 670-es (GV-N670OC-2GD) modellen is jelen van. A rendszer három speciális, szabadalmaztatott turbulencia csökkentő technológiát alkalmazó ventilátort foglal magában, a GPU által termelt hőt pedig három darab, egyenként 8 milliméteres átmérőjű, teljes egészében rézből készült hőcső szállítja el az alumínium lamellákhoz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. chapwees
2012.06.07. 12:20
Az a SOC hűtő hasonlít egy lánctalpas tankhoz, de Minigun ezen sincs. Hová fajul ez a dzsidzsabájt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. _DiEGO_
2012.06.07. 12:52
Főleg ha alul is lenne 5 kerék 5 befúj és 5 kiszív

amelyek a videokártya nyomtatott áramköri lapjával párhuzamosan szívják a friss levegőt a hűtőbordák közé.

szerínten akkor : fújják rá a levegő ... alapról nemigazán friss levegőt szína - ha ez olyan átszívásos rendszer lenne ... ez olyan mint az: ereszd föl a redőnyt ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. I.Jozsef83
2012.06.07. 12:59

Ez így olyan mint egy mandulaműtét végbélnyíláson keresztül

Ha átkell szívnia a levegőt , akkor bizony nagy teljesítményű ventik lesznek azok - ami nem épp a csendességről lesz híres ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. VERESS96
2012.06.07. 13:21
Fél karom adnám egy ilyen kártyáért! Ja mégse akkor nem tudom nyomni a W A S D-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. carraroxt
2012.06.07. 14:44
I.Jozsef83
Ilyen ventilátorokkal a Rack-szervereket szokás hűteni (óriási statikus nyomás, és zaj persze). És igen, Hurrikán-hatás garantált!

A "WindForce 3X Triangle Cool GPU Cooler" sokkal átgondoltabb konstrukció benyomását kelti. Bár szerintem a neve túl rövid lett!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MaximumGam...
2012.06.07. 17:57
Ugyan olyan szar mint eddig... hogy néz már ki ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!