iPon Hírek

Connected Standby támogatás Windows 8.1 x64 alatt is

Dátum | 2014. 05. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A mobileszközök piacán megszokott dolog, hogy az adott rendszer instant bekapcsolható, "készenléti" állapotban pedig folyamatosan aktív rajta az összes hálózati kapcsolat. Ez eleinte csak az okostelefonokra volt igaz, de mára már a táblák is kínálnak hasonló funkciót: a mélyen alvó rendszer képes üzenetek és értesítések fogadására, illetve a különböző szolgáltatásokkal való kapcsolattartásra is, így a weboldalak is frissülhetnek a háttérben.
A Windows 8 érkezésével a Microsoft ezeket az áldásos tulajdonságokat a Windows 8-as eszközökre is kiterjesztette. A váltás szembetűnő volt a hagyományos alvó (S3) és hibernált (S4) állapotokhoz képest, amikor is a rendszer nagy része le van kapcsolva, így a fentebb említett funkciók nem érhetőek el. A Connected Standby névre keresztelt szolgáltatás első körben csak az ARM alapú konfigurációknál volt elérhető, de nem sokkal később az x86-os rendszerek is megkapták, valamivel a Windows 8 2012 októberi rajtja után. Ekkoriban elkezdtek megjelenni a Clover Trail alapú táblák, amelyek már támogatták az új alvó állapotot. A Connected Standby állapot lényege, hogy az alvó rendszer hálózati eszközei alacsony fogyasztású módban működnek tovább, így a különböző alkalmazások és szolgáltatások háttérfolyamatai, illetve a különböző értesítések feldolgozása zavartalanul működhet tovább. A Clover Trail processzorok 32-bites megoldások voltak, így nem meglepő módon csak a Windows 8 32-bites változatainak alkalmazása mellett lehetett profitálni a Connected Standby mód előnyeiből. Azóta persze rengeteg minden történt: elrajtoltak a Bay Trail táblák, amelyek amellett, hogy egy gyorsabb, ütőképesebb Intel Atom SoC egységgel rendelkeznek, még 64-bites támogatást is kaptak. Az első Bay Trail alapú rendszerek a Connected Standby funkció támogatása érdekében 32-bites Windows 8 operációs rendszert kaptak, hiszen a 64-bites kiadásokhoz sem a Haswell, sem a Bay Trail platform esetén nem járt Connected Standby támogatás. Hogy egyáltalán mi kell a Connected Standby támogatás biztosításához? Az alábbi táblázat elárulja.
Mostantól a Windows 8.1 64-bites kiadásai is rendelkeznek Connected Standby támogatással. E funkció a nemrégiben bemutatott Surface Pro 3 esetében már aktív és tökéletesen működik is. Az Intel eközben azt is megerősítette, már elérhetőek a Connected Standby mód alkalmazásához szükséges driverek és firmware-ek, így a Bay Trail-T SoC egységgel szerelt rendszerek 64-bites Windows 8.1 operációs rendszer alatt is profitálhatnak a technológiából. Persze az, hogy egy adott termék végül rendelkezik-e Connected Standby támogatással, nagymértékben függ az adott OEM-től is. Az már biztos, hogy a Surface Pro 3 mellett a HP ElitePad 1000 G2 is rendelkezik Contected Standby támogatással. Intel fronton tehát már 64-bites operációs rendszer esetén is működik a Connected Standby, az AMD térfelén azonban más a helyzet: a gyártó egyelőre nem tervezi a Connected Standby szolgáltatás támogatásának bevezetését. Hogyan lehet ellenőrizni, hogy az adott termék támogatja-e a Connected Standby módot? Nagyon-nagyon egyszerűen. Először is el kell indítani a parancssort (Futtatás menü, CMD parancs), majd be kell pögyögni ezt: powercfg /a. Ha az adott ultrabook, táblagép, illetve konvertibilis noteszgép kínál Connected Standby támogatást, akkor az meg fog jelenni az összegzésben. Mi egy ASUS Zenbook UX301L notebooknál vizsgáltuk meg, valójában támogatott-e a Connected Standby mód.
A fentiek alapján itt sajnos nincs Connected Standby támogatás.(Standby (Connected) The system firmware does not support this standby state).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ByrDer
2014.05.22. 16:42
Kis lépésekben, de egyre közeledünk az ideális PC tabletekhez (akár telefonokhoz is pár év múlva).

Öt-tíz év és lehet hogy búcsút inthetünk a hagyományos értelemben vett PC-knek (de lehet hogy az androidos, ios-es készülékek is veszélybe kerülnek)

HA... a jelenlegi hardver trendek folytatdnak és a microsoft képes megújulni és javítani a windowson a megfelelő irányban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 5hR3kY
2014.05.22. 19:18
Te nyugodtan ints búcsút a hagyományos gépeknek, és vegyél x86 tabletet, de én inkább eljátszogatok egy asztali gépen normális játékokkal, nem pedig tapicskolós szarokkal, illetve elböngészek/filmezek normális méretű kijelzőn, nem utolsósorban egy normális méretű billentyűzeten elgépelgetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tomchee
2014.05.22. 21:00
Nyilván, akik csak facebookozásra és skypeolásra használja a gépét nap mint nap, az valóan lefog morzsolódni a PC-s piacról. Rengeteg, olyan felhasználó van a PC-s piacon akiknek valójában elég lenne egy tablet, vagy egy "lefagyós"telefon De ez közel nem jelenti azt, hogy a PC-s piacnak fájna a lemorzsolódásuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ByrDer
2014.05.23. 08:53
A lenyeget nem latjatok... ha ilyen ütemben fejlődnek az x86-os tabletek, akkor mindenre alkalmasak lesznek amire egy mai asztali gép. (ehhez is lehet külső monitort billentyűzetet, egeret kapcsolni... akár vezeték nélkül is.) Az egyetlen hátrány a cserélhető komponensek hiány. A mai tabletek persze nem elég erősek még, de ez csak idő kérdése, hisz az ipar minden játékosa erre fókuszál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. solyomjani
2014.05.23. 10:02
Ha jól értem, akkor ez a funkció egyenlőre PC-n még nem érhető el, vagy rosszul gondolom?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2014.05.23. 23:58
A jelenlegi ütemben jól fejlődnek a tabletek, de nagyon nagyon messze vannak egy ventivel hűtött 6-8 magos 4ghz-en működő, nagy dedikált VGA-val ellátott asztali géphez.

Jelen pillanatban egy asztali gép teljesítményét teljesen lehetetlen belepaszírozni egy tabletbe. Ilyen szempontból sok éves lemaradásra vannak, és mire behozzák a mai pc-k teljesítményét, addigra a PC fényévekre lesz innentől.

Nekem is van tabletem, és eszméletlen komfort érzés, mikor hazajövök, leülök a kényelmes székembe a nagy IPS monitor elé, a nagy hangfalakból szól a zene, vagy minőségi fejhallgató erősítős hangkártyámról kihajtva a fejhallgatómat...
Soha egy akadás, minden program, játék gyönyörűen fut, nem kell kompromisszumot kötnöm.

A táblákra készült játékok rettentő unalmasak, és gagyik tudnak lenni... többségük mikrotranzakciós szutyok, vagy gyors fogyasztásra való, prüntyögni a WC-n. Kényelmes nagy monitor, hangzás, és csúcs grafika, a tablet ebben mindig óriási lemaradással fog küzdeni a PC és konzolhoz képest.

Szóval ha nem lesz technológiai áttörés (pl grafén vagy foszforén processzorok, amivel legyűrhető ez a hátrány a fogyasztás és hőelvezetési problémák terén) addig sohasem éri be a PC-t. Csak és kizárólag több évvel ezelőtti teljesítményt lehet beszuszakolni ekkora helyre passzív hűtéssel. Persze sokaknak elég lehet emaileket nézegetni... és erre jó is, tartalomfogyasztásra. Minden másra PC és konzolok maradnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!