iPon Hírek

Core i5: alacsonyabb QPI szorzó?

Dátum | 2009. 04. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A különböző értesülések szerint a Core i5-ös processzorok és Core i7-es társaik között nem csak memóriatámogatást és processzorfoglalatot tekintve lesznek különbségek. Az már egy ideje tudható, hogy a Core i5-ös modellek LGA 1156-os processzorfoglalattal és háromcsatornás helyett csak kétcsatornás DDR3-as memóriatámogatással érkeznek, ám mint az most kiderült, alacsonyabb QPI szorzóval működnek majd a processzorok, mint a felsőkategóriás Core i7-esek.


Az Intel 5-ös sorozatú lapkakészleteinél nagy változás, hogy azok már egy chipes kialakítással bírnak, ugyanis a PCIE vezérlő, valamint a memóriavezérlő a processzorba integrálva foglal helyet. A PCI Express interfészhez QPI, míg az ICH hídhoz DMI kapcsolattal illeszkedik a processzor. A Core i5-ös processzorok esetében a gyártó az információk szerint a QPI alap órajelét megnöveli majd 250 MHz magasságába, ezzel egy időben a szorzót pedig csökkenteni fogják.

A Core i7-es processzorok esetében 20 fölötti értékkel bír a szorzó, amelyhez 133 MHz-es alap órajel tartozik. Ezt az órajelet 166 MHz-ig lehet növelni 24x-es szorzó mellett, így elérhető a QPI busz elméleti maximáli sebessége, ami 8 GT/s.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Balage20
2009.04.27. 20:09
VISSZA A HIRHEZ

Szerintem értelmetlen az egész i5. Nincs akkora különbség a quadok és az i7 között, hogy szükséges lenne egy "átmenet".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Alwares
2009.04.27. 20:19
Én nem mondom, hogy olyan nagyon értenék ehhez az egészhez, de szerintem aki hosszú távra akar fejleszteni, ilyet nem fog venni. Nem is értem melyik ökörnek pattant ki az agyából, hogy még egy platform kell ide. A legjobb, legújabb, teljes értékű processzorok i7-re fognak jönni. Mért venne az ember i5-öt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bajszi
2009.04.27. 20:41
Mert ocso ocso és sokan vannak akiknek akkor sem kell AMD ha azonos áron jobbat kap! olyan ez mint az nv-ati............
és elmondhatja aki ilyet vesz neki i5 van bebe.............
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Stormrage
2009.04.27. 20:43
azért valljuk be, az i7-nek nagyon borsos ára van, és a legolcsóbb a 920, ami viszont butított, hiába i7..., a 940 az első igazi i7, de az meg már 160...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Azrael
2009.04.27. 20:46
És ki mondta, hogy hosszú távon a Quadok leváltása a cél ezzel, lehet hogy inkább a C2D-k utódja lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2009.04.27. 21:03
Olcsóbb előállítani, a sebbesség meg fityisz. Irodai gépekbe jó lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. shabbarule...
2009.04.27. 21:04
Balage20:

Pedig egyáltalán nem értelmetlen, főleg nem átmenet, hisz egy teljesen más piaci szegmensnek szól. A LGA1366-os proci 1 és 2 utas szerver procik, de az i7 révén az extreme desktop szegmens is ide került. Ami jól választás hisz ennek a szűk piaci körnek egyébként az épp aktuálisan legnagyobb teljesítményre van szüksége, amit hajlandó is prémium árszint mellett megfizetni.

Az LGA1156 a mainstream és value szegmens lesz majd az i5 és i3-as procikkal. Ez egész más piaci szegmens, nem hajlandók az emberek prémium árszintet megfizetni, sők ez a szegmesn árérzékeny, különösen a value. Ahhoz hogy olcsóbb termékeket is lehessen kínálni, olyan termékeket kell tervezni amiknek a költség oldala is alacsonyabb mert csak így lesz üzletileg rentábilis.

A szerver procik és a mainstream procik a jővőben még inkább szétvállnak majd. Az LGA1366 32nm-en 6 magosra bővül így magmérete közel akkora marad mint most 45nm-en 4 maggal, ami azért jó nagy így nagy volumenben olcsón nem lehetne kínálni. De a szerver szegmensbe és az extréme desktop prémium árszintje mellett ez kevésbé gond, így megérheti költségesebb, nagyobb méretű chipeket előállítani.

Az LGA1156-nál viszont 32nm-en a magszám nem fog növekedni így jobban elválik az amúgy két teljesen más piacot érintő szegmens. Ott marad a 2 és 4 mag továbbra is így a magméret redukálható racionálisabb méretszintre, amire szükség van ahhoz hogy valóban nagy volumenben gyártható mainstream és value termék válhasson belőle. A jelenleg 250mm2-t meghaladó magméret erre nem igazán alkalmas, a mainstreamhez jóval kisebb chipekre van szükség. Nagyméretű chipet el lehet adni prémium árszint mellett, mert akkor nem gond ha a költség is magasabb, de olcsó árszint mellett csak úgy érdemes árulni ha a költségszint is alacsony. Az Intel nem akar a zsákutcába bemenni mint ahol az AMD már hosszú ideje van, hogy nagyméretű chipeket gyárt és közben igen olcsó árszinten kényszerül értékesíti, mert ez csak veszteséget termelne, ez pedig nem egy üzleti cél.

A későbbiekben pedig még inkább szét fog válni a szerver és a mainstream szegmens. A szervernél folytatódni fog az általános célú magok számának növelése mert a cloud computing jellegű felhasználáshoz arra van szükség. Lakossági vagy üzleti fronton viszont a 2-4 általános cálú mag elégséges, helyette inkább a GPGPU jellegű magok fognak megjelenni és a későbbiekben ezek számossága növekszik inkább. Ebben a szegmensben teljesen mások az elvásárok mint a szervereknél ezért a két teljesen más piaci szegmesnek szánt foglalat és proci típus csak távolodni fog egymástól a jővőben.

A sandy bridge chipeknél 2 év múlva a 256 bites AVX miatt megint nőni fog a magméret, így mainstreamnél a racionális magméret megtartása érdekében szintén nem valószínű hogy a 2-4 mag számossága tovább nőne. Ezzel szegmben a szerver szegmens prémium árszintje mellett még akár egy növekvő magméret mellett is bevállalható lehet egy 6-ról 8-ra növelhető magszám, bár szerintem nem túl valószínű. 3 év múlva 22nm-en a szerver szegmensben tovább lehet növelni az általános célú magok számosságát, de mainstreamben egyedül a 2 mag szép lassú kihalása jöhet képbe, hisz azzal a gyártástechnológiával már egy 4 magos chip is kellően kis méretben lesz gyártható hogy a 2 mag végleg kihalhasson, ahogy anno az 1 mag is szépen eltűnt. De mellette lesz hely a nem általános célú, hanem inkább masszív párhuzamos végrahajtásra optimalizálható magok számára(Larrabee), amelyek számossága idővel a gyártástechnológia fejlődésével komoly növekedésnek indulhat.

Az LGA1156 nem igazán egy átmenet, hanem az LGA775-ös mainstream és value szegmenst viszi tovább, ahol a legnagyobb számosságban értékesítenek procit így a költség oldal egyáltalán nem lényegtelen szempont. Ott pl. nem is lesz már északi híd, 3 chipes felépítésből átmennek 2 chipesbe hogy ezzel is 1xűsödjön a felépítés így költség oldalról is olcsóbbá válhasson. Ezzel szemben az LGA1366 tovább viszi a Xeonok korábbi LGA771-es tokozását, marad a 3 chipes felépítés, drágább és bonyolutabb alaplap, amire a szerver szegmensre jobban szüksége van, de hajlandó is megfizetni. Szóval ez a két tokozásra épülő termék kínálat nagyon más vásárlói körnek szól, sok közös nincs bennük, így aztán nem is nagyon akarja egyik a másiknak szóló terméket megvenni.

A cikkhez kapcsolódan meg annyit, hogy az eddig megismert infó alapján az i5-ben nem is lesz QPI. Mivel az északi híd beköltözik a CPU-ba és a déli hídba, azokat meg DMI-vel kötik össze így sok szerepe nem lenne. Sok értelme nagyon nincs CPU-ba beköltöző a PCIe közé CPU-n belül még egy QPI-t rakni. De ha meg is tennék akkor is tök felesleges lenne oda magas órajel. Egy 16x-es PCIe ami az i5-be kerül max 5x16 vagyis 80Gbps sávszélt kíván ami az overhead miatt úgy 8GB-ot jelent. Még a legkisebb 4.8GT/s-es QPI is gond nélkül megoldja ekkora sávszél tranzitját, szóval felesleges lenne olyan magas órajelen járatni.

Az i3-nál már más a helyzet. Ott eddig is lehetett tudni hogy a cpu és az tokozáson belülre költöző északi híd összeköttetésénél az FSB helyétt egy belső QPI link fogja leváltani. Ott már a 2 csatornás DDR3-1333-as+DMI adatátvitelt kell megoldani ami már magasabb sebességet kíván mint a 16x PCIe. Oda vagy két QPI-t vagy egy magasabb órajelű QPI-t érdemes pakolni, ami belső megoldásnál jobban megoldható. Hisz ott kevésbé kell törődni a szabványos felülettel a külvilág felé, hisz nincs külvilág, a saját terméken belüli "szabványosságot" meg rugalmasabban lehet kezelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Joachim21
2009.04.27. 21:22
Hát igen, ajánlom mindenkinek figyelmébe Shabbarulez írását! Nem is kell már mást hozzáfúzni ehhez a témához!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!