iPon Hírek

Cortex-A17 magokkal felvértezett chipen dolgozik a MediaTek

Dátum | 2014. 02. 17.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Alighogy az ARM bejelentette a legújabb, Cortex-A17-es processzormagokat, a MediaTek azonnal lerántotta az első komplett lapkáról a leplet, amelyben már a friss egységek találhatóak. Az ambiciózus kínai gyártó ezzel a lépéssel elsőként dobhat piacra A17 alapú chipet, de bőven akadhat majd konkurensük, mert a végleges megjelenés még odébb van. A MediaTek legújabb sikervárományosa az MT6595 jelzéssel lett megbélyegezve. Az újdonság lelke az ARM-tól származó big.LITTLE felépítés lesz, amit itt némileg megváltoztattak. A MediaTek a saját fejlesztésű CorePilot technológiájával toldotta meg az ARM megoldását, így valóban egy heterogén módon programozható (HMP) dizájnként tudja majd a rendszer kezelni a processzorblokkot, attól függetlenül, hogy az nem egyforma alapokon nyugvó magokból épül fel. Ennek köszönhetően az MT6595 kiemelkedő erő és fogyasztás arányt hoz majd a felső-középkategóriába. De pontosan milyen magokról is beszélhetünk? A MediaTek a már jól bevált Cortex-A7 egységeket vette kölcsön a Cortex-A17 magok mellé. A megszokott felálláson sem változtattak, így négy-négy fős csoportokban lesznek leosztva az energiahatékonyságért és a teljesítményért felelős ARM magok. A Cortex-A17 esetében a MediaTek előreláthatóan 2,2 és 2,5 GHz közötti órajeleket fog használni, míg az alárendelt Cortex-A7-esek legfeljebb 1,7 GHz-en dolgoznak majd. Az új lapka mellé új grafikus feldolgozó is dukál, így a MediaTek ilyen tekintetben is vérfrissítést tervez. A vállalat elvileg egy, az Imagination Technologies által fejlesztett, hatos szériájú PowerVR SGX IGP-t fog bevetésre küldeni. A Rogue architektúrát felvonultató termékcsalád mostanra eléggé népes lett, és a felsőtől a belépőkategóriáig mindent lefed, az MTK pedig nem árulta el, melyik modellre esett a választásuk, így egyelőre a SoC grafikus teljesítményét nem tudjuk hova tenni. A vállalat kiemelte még az integrált, többmódú 4G LTE modem jelenlétét, ami nagyon komoly fegyver lehet a jövőben. (A Qualcomm Snapdragon 800 hatalmas népszerűsége is az integrált LTE-nek köszönhető.) A MediaTek egy négyes kategóriájú LTE-A egységet használt fel, így akár 150 Mbps-os letöltési sebességre is képes lesz az az eszköz, amibe ez a chip kerül. De egyébként akkor is a maximumot nyújtja majd, ha be kell érnünk a 3G lefedettséggel, mert ilyenkor is 42 Mbps-os sebességet (DC-HSDPA+) produkálhat. Emellett lesz a tarsolyában 802.11ac Wi-Fi, GPS, ami boldogul a GLONASS, a Beidou, a Galileo és a QZSS műholdakkal, továbbá ANT+ támogatással rendelkező Bluetooth 4.0 LE modul is. Végül kiemelendő a jövőre tekintettel, hogy ebben kapott a világon először helyet multimódusú vezeték nélküli töltő támogatás. Persze jelenleg a Qi töltők uralják a piacot, ám a MediaTek ezzel felkészült más szabványok kiszolgálására is – és bizony lennének egyéb jelentkezők is a Qi mellett.
A multimédiás lehetőségek is szinte korlátlanok benne. A SoC magába foglalja már az új, minden eddiginél energiagazdaságosabb H.265 tömörítés támogatását Ultra HD videórögzítés és lejátszás mellett, de persze a H.264-ről és a VP9-ről sem feledkeztek meg. Az előállított képminőség pedig a MediaTek ClearMotion és MiraVision eljárásainak köszönhetően érdemelheti ki a "tökéletes" jelzőt. A kamerák tekintetében is eléggé magasra került a léc, ugyanis akár 20 megapixeles egységgel is el fog boldogulni a lapka. A hozzá társított kijelző felbontása meg legfeljebb 2560 x 1600 képpontos (WQXGA) lehet, vagyis emellett is felbukkanhatnak a Quad HD panelek. Egészen elképesztő képességeket vonultat fel a MediaTek MT6595, de a cikk elején mégis az olvasható, hogy ez „csak” egy felső-középkategóriás megoldás lesz. Nos, ez azért van így, mert az ARM előrejelzése alapján a Cortex-A17 alapú termékek csak 2015 elején jöhetnek legkorábban, akkorra pedig már piacra kerülhetnek a Cortex-A57-es, 64 bites chipek is, amik még kintebb tolhatják a határokat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Crytek01
2014.02.17. 11:37
"A kamerák tekintetében is eléggé magasra került a léc, ugyanis akár 20 megapixeles egységgel is el fog boldogulni a lapka."

Kettéfejelném aki ezt kitalálta. Inkább legyen 2-3.2mpixeles ,de az olyan minőségi mint a rendes fényképezőgép.
De ahogy látom ez örökre csak álom marad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. nyerek01
2014.02.17. 12:39
Mert nem lehet olyat csinálni, nem véletlenül vannak profi fényképezőgépek, és egymilliós árcédula melléjük...
Egyszerűen fizikai kiterjedésében túlságosan korlátozott, nem lehet olyan lencserendszert kiépíteni, nincs benne akkora és olyan minőségű érzékelő, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jaszy.peti Cryte...
2014.02.17. 12:47
Egyetértek nyerek01-gyel. Amúgy meg ne MTK procival akarj fotózni. Valahogy nem igazán sikerülnek a képek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. somakb jaszy...
2014.02.17. 13:07
Semmi köze a képek minőségének az MTK-hoz. A kameramodult minden gyártó maga veszi a soc mellé. Az én telómba kivételesen igencsak jó kamera modul került, pedig MTK SoC hajtja. A kínai gyártók 98% vacakot tesz mellé, hiába 13mpxesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djbundy
2014.02.17. 14:00
3 MP felett értelmetlen a kamera optikai zoom nélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb djbun...
2014.02.17. 15:22
Mégis miért kellene már optikai zoom 3mpx feletti szenzorhoz? de tényleg... zoomolás nélkül nem fényképezhetek 8mpx es érzékelővel? Semmi köze az optikai zoom funkciónak, képességnek a fényérzékelő szenzorhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet
2014.02.17. 16:30
Nekem is az a tapasztalatom, hogy a SoC-nak nem sok köze van a képminőséghez. Kb pont annyi mint a megapixelnek... Nekem most egy Xiaomi Hongmi-m van, MTK 6589T-vel, de Samsung kameramodullal és bár nem éri el egy jobb kompakt, vagy egy DSLR szintjét azért mobilos körökben abszolút felső negyedben van. Pedig a teló nem éppen drága, és ráadásul MTK.

Amúgy meg aki sír, hogy a telefonok miért nem csinálnak jó képeket az gondolkodjon el egy picit. Egyrészt az ár. Egy normális kompakt is olyan 25-30k a jobbak inkább 40-50 felé kacsingatnak. Ráadásul nem épp 6-8 mm vastagok mint a telefonok többsége. Tehát kapásból indulna 25k-ról a dolog, erre rájön még minden telefonhoz szükséges alkatrész költsége és akkor lenne egy 2-3-4 centi vastag böszme telefonunk ami szép képeket csinál, de nehéz és ormótlan alsó hangon 100 körül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani somak...
2014.02.17. 17:07
Mid van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!