iPon Hírek

Cortex A9 vs. Atom: webböngésző-csata

Dátum | 2010. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia hódító útjára indította Tegra névre keresztelt SoC megoldásának második generációs változatát, amely elődjénél összességében négyszer gyorsabb. A jelentős sebességkülönbségből joggal gondolhatnánk, hogy az újdonság a korábbi Tegránál sokkal zökkenőmentesebb webböngészést kínál, ugyanis a korábbi megoldás Windows CE környezetben igen csak nehézkesen birkózott meg a fent említett feladattal.

Hogy ezen a téren pontosan mit is várhatunk a frissen bejelentett Tegra 2-től? Nos, ezt egyelőre csak sejthetjük, de mindenképpen jó támpontot ad a képességeket illetően az a teszt, amelyet a napokban végeztek el külföldi szakemberek: a megmérettetés keretein belül a Tegra 2-ben is helyet foglaló Cortex A9-es kétmagos processzor fele akkora órajelen üzemelő változatát eresztették össze egy Atom alapú Acer netbookal. Az eseményről készült rövdifilm azt mutatja be, hogy miként tud megbirkózni a webböngészéssel kapcsolatos feladatokkal az Atom processzort tartalmazó Acer netbook, valamint a kétmagos, 500 MHz-en ketyegő Cortex A9-es megoldás, amely grafikus gyorsító nélkül próbál helytállni. Mindkét rendszeren Ubuntu Linux futott és mindkét konfiguráción ugyanazt a weboldalt vizsgálták.

                                 


Ahogy az a videón is látszik, összességében az 1,6 GHz-es Atom processzort tartalmazó konfiguráció végzett az élen, de szinte csak minimális különbséggel. Az ARM megoldása a renderelést és a scrollozást meglepően zökkenőmentesen végezte annak ellenére, hogy a rendszerben elhelyezett Cortex A9-es processzormagok csak 500 MHz-en ketyegnek (a legtöbb eszközben ennél magasabb órajelen fognak menni). A teszt fényében azt várhatjuk, hogy a Tegra 2-es vagy más néven 250-es SoC megoldása is bőven felülmúlja majd az Atom rendszerek teljesítményét, ugyanis a Tegra 2-ben 1000 MHz-en ketyegnek a Cortex A9-es magok, illetve a SoC belsejében egy OpenGL ES 2.0-s támogatással ellátott GPU (ami Flasht is gyorsít) és 1080p-s videók lejátszásának hardveres gyorsítására kihegyezett feldolgozó egység is jelen van, a fenti tesztgépből pedig ezek hiányoztak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy sok mobilban az ARM processzorok ugyanúgy kapnak segítséget, akkor láthatjuk, hogy egy nagy lépést tehetünk előre, mobil fronton nagyon érdekes lesz 2010.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. Phantomstr...
2010.01.08. 19:28
Ahhoz képest, hogy a Cortex csak harmad akkora órajelen megy, alig lassabb. Az 1000-es már szépen elveri az atomot csupaszon is, nemhogy az NV-vel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Zsolt501
2010.01.08. 19:34
A fogyasztás be ni különbséget nem is említve, az még nagyobb különbséget hoz ki az ARM javára, mivel ott a fogyasztás mW-ban van megadva.
Jó lenne ha az Intel is észbe kapna és kihozna egy olyan procit ami fogyasztásban és teljesítményben is felveszi a versenyt az ARM megoldásával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gebana
2010.01.08. 19:59
szép, szép teljesítmény és biztos, hogy "mobil fronton nagyon érdekes lesz 2010".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. tibaimp
2010.01.08. 20:19
egy dolgot nem szabad elfelejteni, a nagy laptop és nettop gyártók, asus, acer, hp, msi stb. nem fognak önmaguknak konkurenciát csinálni...

értsd: ha lenne egy olyan gyort olcsó platform mint mondjuk ez, akkor mi lesz az összes gyártó belépőszintű nootijaival, főleg ami már le is van gyártva? gondoljátok, hogy azt a sok (szerintem milliós nagyságrend) notit majd kidobják, esetleg eladják 80-ezerért, tuti nem.

szerintem ennek az ára is oda lesz az intel culv core2 környékére lőve, így már halott is az egész, mert azt meg nem veri meg

csak nézzétek meg az ionos nettopok árát, egy 20-assal drágább a régi szar 945-ös intelnél


ne legyen igazam.....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Phantomstr...
2010.01.08. 20:48
Ez azért mégsem igazi konkurencia, mivel nem x86-os, így pl windows-t és az ahhoz írt programokat nem lehet futtatni rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Csaber
2010.01.08. 20:56
Az lehet hogy nem x86-os viszont amire a nettopok ki vannak találva oda bőven jó lenne( netezni , megnézni egy filmet pl utazás közben)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Phantomstr...
2010.01.08. 22:15
Csaber: Pont ezt mondtam. A netbookoknak, és nettopoknak erős konkurencia, de a laptopoknak már nem gazán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Alwares
2010.01.08. 23:44
Ha az ARM így folytatja a fejlesztéseit 1-2 éven belül az ő processzoriak dominálhatnánk a netbookokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CsorvaGep
2010.01.08. 23:57
Sajnos komyoabban még nem tanultam a témáról, de érdekelne hogy miért tud az ARM olyan alacsony fogyasztást elérni, ill az Intel miért nem? Szerintem valami köze lehet az x86-hoz. Tudom hogy utasításkészlet, de architektúra is tartozik hozzá nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Greathoof
2010.01.09. 05:55
@CsorvaGep
PhantomStranger kommentje ("Ez azért mégsem igazi konkurencia, mivel nem x86-os, így pl windows-t és az ahhoz írt programokat nem lehet futtatni rajta.") tartalmazza a lényeget.

Ezek nem x86-os utasítás készletű processzorok, hanem célhardverek. (Egy célhardver ált. gyorsabban és gazdaságosabban elvégez egy feladatot, mint pl egy olyan hardver, ami sok mindent tud futtatni. Pl. az Intel processzoraival sokkal több programot futtathatsz, mert x86-os, de az ARM proceszorraival sokkal kevesebb programot futtathatsz, mivel direkt csak ilyenekre lett az egész tervezve.)

(Bocsánat, ha fogalmazásbeli hiba van benne, nem rég keltem.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Joachim21
2010.01.09. 08:36
X86, egy kicsit már túl bonyolúltan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. somakb
2010.01.09. 10:46
Greathof:

Nem így van. Ahogy az Intel x86-os kód futtatására alkalmas teljesértékű önálló processzor, pont ennyire azok az arm alapúak is. Egyik sem célhardverebb a másiknál. Ha arm lenne az elterjedtebb akkor arra lenne több program, simán csak más típusú utasításkészlet futtatására lett tervezve. x86-ra csak azért van több program, mert már 30 éve hordozzuk ezt a koloncot a nyakunkon, és ez lett a legelterjedtebb.

A fogyasztás sem a célhardverségen múlik, hanem hogy mennyire lehet egyszerű a felépítés. Minél inkább a risc architektúra felé tolódik el egy cpu annál inkább lehet vele adott alacsony komplexitású kódot hatékonyan futtatni. Egy x86 futtatására tervezett erősen cisc architektúra pl mezei regiszterek közti összeadáshoz jóval több energiát igényel, mint egy ilyen arm, mivel jóval magasabb komplexitású utasítások elvégzésére van tervezve, így feleslegesen eszi az eneregiát a sok nem használt egység. Azaz, ha az armnak x86-os utasításokat kellene futtatnia, akkor elvérezne erősen (mert lehet azt emulálni), viszont ha egyszerű utasításokon alapul a program, ott viszont ő nyer, mert ugyanazt a teljesítményt sokkal alacsonyabb energiaigénnyel megoldja.


Olyan ez mint platós ifával menni 1 kg kenyérért a boltba vagy biciklivel. A biciklivel hamarabb megjárod és jóval olcsóbban, de ha egy platónyi téglát kell elvinni, akkor azt a platós ifa 1 fordulóval oldja meg, te a biciklivel meg 500-al... és az ifa ekkor sem fogyaszt igazán többet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Steadywarp
2010.01.09. 14:35
ifás hasonlat oda vág
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. prohlep
2010.01.09. 15:50
IFA hasonlat jó, de hozzá kell tenni, hogy ritkán hordunk téglát. Még a téglahordásból élők is!

Azaz az Intel-86/AMD-64 architektúra igen ütős, összetett dolgait még a téglahordásból élők is csak az üzemidejük kis százalékában használják.

Bölcsen redukált utasításkészletű architektúrák a mai órajelek mellett megengedhetik maguknak, hogy a hiányzó ütős utasításokat csak emulálják, és ezen rövid alkalmakkor picit köhögjön a rendszer, ... legalábbis egy Intel-86/AMD-64 -hez képest.

Intel-86/AMD-64 rendszerben a nagy poén viszont az, hogy mintegy három évtizeden keresztül visszafele kompatibilis. Lényeges felismerés, hogy a felhasználók által már megvett/megszerzett programok tömege diktál.

Új prociért nem dobom ki az összes régi programomat. Na jó, egy öreg szabadszoftveres a legvégső esetben legfeljebb a régi plattformon a szabad forrásból összeállítja az új proci plattformhoz szükséges binárisokat (ezt hívják cross compilálásnak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Greathoof
2010.01.09. 15:53
@somakb
A célhardvert úgy értettem, teljesen más, mint egy x86-os processzor, más az utasításkészlet, másra van optimizálva, az én értelmezésemben ez már egy célhardver.
Mentségemre: reggel 6 előtt picivel írtam, és iszonyat fáradt voltam.

Egyébként nem tudok beléd kötni

@Joachim21
Érdekes, majd elolvasom.
(Amúgy miért AMD logós processzor van a cikk nevénél ? x86 az Intelhez fűződik,míg az x64 és az x86-64 az AMD-hez.)

-Greathoof
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CsorvaGep
2010.01.09. 21:18
Kösz a választ, így már világos A hasonlat nélkül is megértettem volna de kellett oda
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!