iPon Hírek

Crossover: DirectX 10 Linuxra és Macre

Dátum | 2009. 03. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A CrossOver névre keresztelt program fejlesztőcsapata, azaz a Codeweavers munkatársai bejelentették, hogy elkészült a szoftver legfrissebb verziója, amely immáron a Microsoft DirectX 10-es API-ját is támogatja. A CrossOver Games DirectX 9-es támogatásának köszönhetően eddig is széles körben elterjedt volt a Mac-es és Linuxos felhasználók között, ugyanis segítségével a Windows-os játékok futtathatóak a fent említett két rendszerkörnyezetben is (nem túl sok, de egyre több).

WoW Linuxon (CrossOver Games):

                                       A CrossOver Games 7.2-es változata a készítők szerint már közel teljes szoftveres támogatást nyújt a DirectX 10-es alkalmazásprogramozási felülethez, azaz API-hoz. Jeremy White, aki a szoftverek vezető fejlesztője, blogjában kiemelte, hogy a 8 hónappal ezelőtt kitűzött ütemtervet maradéktalanul tartani tudták, így megszülethetett a Crossover Games legfrissebb verziója. Az alkalmazás a DirectX 10-es támogatáson kívül számos fejlesztéssel bővült, ám ezzel egy időben a népszerű CrossOver alkalmazást sem hanyagolták el.

                                      

A CrossOver esetében néhány hónapon belül újabb mérföldkőhöz érkeznek majd a fejlesztők, ugyanis kiadják a CrossOver Linux 8.0-s és a CrossOver Mac 8.0-s szoftvereket. Az új verziók teljes támogatást nyújtanak majd az Internet Explorer 7-es változatához, ezen kívül a Photoshop CS3-at is képesek lesznek zökkenőmentesen futtatni. A fejlesztőcsapat a 8.0-s verzióban főként a Microsoft Office és Outlook programokkal kapcsolatban végzett javításokat.

A CrossOver fő célja egyébként az, hogy Linuxon és Mac-en is elérhetőek legyenek a Windows-os programok. A termék Standard és Professional változatban érhető el: a standard az egyéni felhasználók, míg a Professional a cégek igényeit próbálja kielégíteni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Svindler
2009.03.13. 15:31
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. npl
2009.03.13. 16:39
fú de jó is lenne ilyenből egy ingyenes.. bár ha belegondolok ~10e forint egy ilyenért egyátalán nem sok.. főleg ha hozzávesszük, hogy egy linux gyakorlatilag ingyenes így egy windows árának töredékéért megkapjuk a windows töredékét, amit ingyenes alternatív szoftverekkel ki lehet egészíteni. lehet megveszem az első szoftverem? és az pont linuxra fog kelleni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Balage20
2009.03.13. 17:28
Minek kínlódni a linuxal? 10e Ft? 2x e Ft a windows, erről ennyit. Az alternatív programok meg alternatívok is maradnak. Erről is ennyit. Mindennapi használatra nagy kalap * az egész, próbáltam már többfélét is (Ubuntu,Fedora,UHU), de mindegyik csak kínlódás. Macet nem ismerem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. leviske
2009.03.13. 18:32
Balage20: A 10eFt-al kapcsolatban egyetértek, bár megjegyzem, hogy egy Home Basic távol nem nyújt annyi szolgáltatást alapból, mint egyes linux disztribúciók ingyen. És a Basic-hoz is igazából 2,5x 10eFt kell.

Javaslom, hogy majd próbáld ki az októberben megjelenő Ubuntu 9.10-et.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. L3cso
2009.03.13. 18:40
Balage20:

A linux ingyenes és attól, hogy Te nem értesz hozzá, másnak még szüksége lehet ilyen programra. Szerintem testreszabhatóság szempontjából a linux abszolút viszi a pálmát és bizony sok olyan dolog van benne ami a windowsból hiányzik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Balage20
2009.03.13. 20:11
L3cso:
Shell scriptet kezdő szinten ismerem, meg magát a rendszert is nagyjából, mert vannak olyan feladatok, amihez azt kell használnom, de nagyon nem tudták megszerettetni velem. (suliban) Otthoni használatra meg nagyon nyűgös. Nem én nem boldogulok vele, hanem azok, akiknek csak annyi a gép, hogy internet + word. Velük soha nem lehet ezt az egészet megetetni, mert pár nap használat után problémákba ütköznek, és kérik vissza a windowst. (pl program telepítés, vagy windowsos programok koppintásainak fogyatékkoságai..)
Amúgy a legtöbb embernek nem a testreszabhatóság a lényeg, hanem a könnyü kezelhetőség. Nem mindenki informatikus, vagy készül annak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. twollah
2009.03.13. 20:36
Ubuntun megy a demo.
De milyen eromu alatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. hunmyke
2009.03.13. 20:44
Balage20, pl laptopokra a legjobb rendszerek. Szerverekre szintén. Aki játszani akar, illetve olyan tervező programokat használnak, amik csak win-re kompatiibilisek persze azoknak én is wint ajánlom. Ha végignézed az alapfelszereltségét mondjuk egy Ubuntunak, nem tudsz végigérni velük 1 nap alatt se. Lehet neked nem felhasználóbarát. De egy kezdő felhasználónak sokkal inkább tűnik felhasználóbarátabbnak. Legalábbis eddig ezt tapasztaltam...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. jamborka
2009.03.13. 20:45
Áh minnyárt jön valaki aki megmondja hogy az egy p3 gép volt amin ment!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. leviske
2009.03.13. 20:47
szokenesz: A 9.04 most inkább a stabilitásra/bugjavításra gyúr rá elvileg. A 9.10 több újítást hoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. L3cso
2009.03.13. 20:50
Balage20:

Nézd, én elismerem, hogy a windows még mindig könnyebben kezelhető és egy átlagos felhasználó számára barátibb környezetet nyújt mint a linux. Bár ha valaki letölt mostanság egy ubuntu-t, nem hiszem, hogy problémát jelentene az alapszintű kezelése.

Szerintem igenis van létjogosultsága egy ilyen programnak és van aki "kínlódik" vele. Bár hozzáteszem, a bevételeik nagy része valószínűleg a Mac-es támogatásból származik.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. thepowerey...
2009.03.13. 21:00
Linux nem játékra való ,kivétel azok amik natívan tudnak futni.
Balage20: Pont otthonra nagyon jó, (pl ubuntu) internetezésre és minden másra ami egy átlag felhasználónak kell. Én most is Ubi alól írok, egy P3-as gépen, igen jó sebességgel szinte mindent megtudok vele csinálni amit windows-zal. Sőt! És még egy kezdő is elboldogul vele! És ami a legjobb nincs rajta vírusok. Az új gépemen windows van + mellé tettem az Ubuntut is.

jamborka: akkor én vagyok az kövez meg érte!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balage20
2009.03.13. 21:47
Hát, igazából mindenkinek igaza van. Mondjuk én sok helyre tettem fel linuxot "kezdő" felhasználóknak, hogy ismerkedjenek vele, de nagy részük nem barátkozott meg a dolggal, vagy az volt a problémájuk, hogy egy munkájukhoz elengedhetetlen specko programot kellett volna használniuk, de az csak winre volt. Ez sajnos nagyon fontos tényező..

Most a napokban tettem fel a win7-et próbaképp, szerintem nagyon korrekt, semmi beállítási probléma nem adódott, és rengeteg mindenen csiszoltak az xp-hez képest. (Vista teljesen kimaradt az életemből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hunmyke
2009.03.13. 22:37
Szerencsére ezek a bizonyos programok fogynak, mármint jó értelemben, egyre több program kompatibilitását megoldják linuxra. Múltkor néztem autocad is vígan szalad rajta.

Win7-et én is felnyomtam próbaképp, tényleg nem lett rossz. Pár driverbeli hiányosságom van, de majd full verzióig alakul remélem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. leviske
2009.03.14. 10:09
twollah: A WoW-nak nincs olyan nagy gépigénye... Vagy a wine/crossover/cedega ennyivel megdobja a gépigényt? :mellow:

thepowereyes: Eredetileg a Windows-t sem játékra tervezték.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. hunmyke
2009.03.14. 16:13
leviske, én Vistával nem jöttem ki jól, mindig volt valami programbeli hiba vagy valami kis driver hiba. Legtöbbször a vinyót dolgoztatta, pedig indexeléses ökörségeket kikapcsoltam...
Win7 sebességben nálam bőven veri a Vistát, még ha ugyanaz is az alapja. Driverek: Leadtek kártyámon lehet tv-t nézni, de eléggé bugos néha az ablakkezelése. Ami abszolút nem akar működni az az X-fi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. thepowerey...
2009.03.14. 17:21
leviske: Én nem úgy értettem, hogy nem jó, hanem olyanra nem jó amit windowsra írtak és valamilyen emulátor kell hozzá. De írtam ami natívan tud futni az ugyan olyan jó mint windowson. Úgy tudom ilyen az UT2004-es is (a nagy nevek közül).
De linux alatt is egyre több jó játék van.
Lehet, hogy ezt rosszul tudom, de a PS3-on is valamilyen linux van!
Különben én a windows7 is jónak találom, de szolgáltatásban a linuxok is tudnak annyit, ráadásul ingyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Stormrage
2009.03.16. 18:10
ennek elvileg ingyenesnek kellene lennie nem? hisz linuxra elvileg nem adhatnak ki fizetős software-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2009.03.16. 21:51
Stormrage: Mi van???? :blink: Már hogy ne adhatnának ki fizetős szoftvert rá??? :mellow: Nyílt forráskódú szoftver nem lehet fizetős, ugyanis nem csak az adott cég dolgozik rajta... Ne keverjük a dolgokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!