iPon Hírek

Csak a vizet engedi át egy új olajszűrő

Dátum | 2015. 04. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói olyan rozsdamentes acél szűrőt hoztak létre, amely a vizet pillanatok alatt átengedi, az olajat viszont nem, így óriási segítséget jelenthet az olajfoltok feltakarításában. A szűrő különleges bevonatának köszönhetően taszítja az olajcseppeket, így azok összegyűlnek annak felületén, és egy mozdulattal leboríthatók az anyagról, vagyis a szűrő tisztításával sem kell bajlódni. Bharat Bhusan és kollégái a szűrő fejlesztése során egy rendkívül víztaszító természetes felülettől vették az ötletet: a lótusz levele mikrostruktúráinak köszönhetően rendkívüli módon hidrofób, az olajat ugyanakkor egyáltalán nem taszítja. A szakértők egy olyan mesterséges felületet hoztak létre, amely ennek pontosan az ellentettjét teszi. A sűrű acélszűrő felületét először szilícium-dioxid nanorészecskékkel fújták le, amivel egy véletlenszerűen göcsörtös alapot hoztak létre, majd ezt polimerrel és egy, a folyadékok felületi feszültségét csökkentő anyaggal vonták be.
A különleges szűrő egyik összetevője sem különösebben drága, és ami még fontosabb, egyik sem toxikus, magyarázzák a kutatók. Ha beindul a tömeggyártás, a becslések szerint egy négyzetméternyi szűrő 10 dollár körüli áron lehet előállítható, ami jelentősen olcsóbb, mint a jelenleg használatos, egészen más elveken működő szűrőberendezések. Mivel az acélra kerülő bevonat mindössze néhány száz nanométer vastag, gyakorlatilag észrevehetetlen. Tapintásra a bevont szűrő semmiben sem különbözik a bevonat nélküli változattól, az egyetlen eltérés a kettő között, hogy mivel a bevonat csak 70 százalékos átlátszóságú, a kezelt szűrő egy kicsit kevésbé csillog. Ha az átlátszóságot sikerülne tovább növelni, a bevonat más célokra is használható lehetne, például kosztaszító ablakokat és kijelzőket lehetne létrehozni a segítségével. A felület variálásával egyébként az is elérhető, hogy a szűrő ne csak egyszerűen megszűrje, de meg is kösse az olajat. Ilyen módon a fejlesztés olajszivárgások észlelésére, és ezek azonnali feltakarítására is alkalmas lehet. Bhusan és társai tíz évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni a lótuszlevél és egyéb természetes víztaszító felületek szerkezetét, és mostanra értek el arra a szintre, hogy már saját céljaiknak megfelelő nanomintázatokat tudnak létrehozni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. dbelam
2015.04.20. 13:45
>szilícium-dioxid
Sőt, a dihidrogén-monoxidot engedi át!

De a fejlesztésnek nagyon örülök!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Autszajder
2015.04.20. 14:31
Öööö...
"szilícium-dioxid nanorészecskékkel fújták le, amivel egy véletlenszerűen göcsörtös alapot hoztak létre"
Ezt mifelénk így mondják egyszerűbben:
"Homokfúvás"
Bár így kevésbé hangzik tudományosnak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.04.20. 15:08
Gondolom nem sandblasted volt az eredeti szövegben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tomchee Autsz...
2015.04.20. 15:11
Én mint laikus, jobban megértettem így, mintha most utána kellet volna keresnem a homokfúvás fogalmának, szóval jól van az úgy.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!