iPon Hírek

Csak ősszel érkezik a HP Elite x3

Dátum | 2016. 07. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HP meglehetősen nagyot alkotott, mikor elkészítette az Elite x3 okostelefont, azóta viszont csak várakozás és várakozás van. A vállalat még februárban rántotta le a leplet a készülékről, most pedig már júliust írunk, és eddig még azt sem tudhatták meg az érdeklődők, hogy egyáltalán mennyibe kerül majd a valaha volt legjobb Windows-t futtató okostelefon. Most azonban ez megváltozott.
A Hewlett-Packard több hónapos eseménytelen várakozást követően elárulta, hogy mikor fog kereskedelmi forgalomba kerülni a készülék, és mennyibe is kerül majd. Az első Elite jelzéssel ellátott okostelefont eredetileg nyárra ígérte a vállalat, de mint azt most hivatalosan is megtudhattuk, szeptemberig várni kell rá, szóval több mint fél évvel az után kerül csak a boltok kirakatába, hogy reflektorfénybe került a Mobile World Congress-en. Persze, ahogy a mondás tartja: jobb későn, mint soha, és erre a gépezetre az eddigiek alapján meg is éri várni. A másik érdekes kérdés az árazás. Mivel egy vérbeli csúcsmodellről beszélhetünk, várható volt, hogy elég vastagon fog majd a HP ceruzája, és lényegében így is lett. Az Elite x3 neve mellett kereken 700 eurós összeg fog szerepelni. Szóval nagyjából a Galaxy Note 5 és az iPhone 6s környékére lehet várni, ha a jelenlegi kínálatot vesszük figyelembe, ám mivel szeptemberre várható, így valójában már a következő generációs Galaxy Note és iPhone modellek lesznek a vetélytársai. De vajon ezekkel szemben is képes lesz helytállni?
Az Elite szériás modell valóban remek képességekkel érkezik, és bár a csúszás biztosan nem tesz neki jót, az idő még nem megy el felette. A készülék egy 5,96 hüvelykes AMOLED megjelenítővel érkezik, ami Quad HD felbontásnak ad otthont, és Gorilla Glass 4 üveg védelme alatt áll. A kamerarendszerét egy 16 és egy 8 megapixeles egység alkotja, természetesen az előbbi tetszeleg a főkamera szerepében, és ez akár 4K-s videók megörökítésére is lehetőséget fog biztosítani. A masina lelke az eddigi információink szerint a Qualcomm Snapdragon 820 központi chip, ami nagy népszerűségnek örvend a zászlóshajók körében. Az Elite x3 rendszermemóriája 4 GB-os méretet öltött, a tárhelye pedig 64 GB-tal szolgál, és ha ez nem lenne elegendő, még bővítési lehetőséget is nyújt. A C-típusú USB aljzattal érkező eszköz tarsolyában 2x2 MIMO WLAN és NFC chip is található. És egészen izmos, 4150 mAh-s akkumulátor lapul a hátlapja mögött, amire persze szükség is lehet az erős belső és a nagy kijelző mellett. A HP Elite x3 fejlesztői egyébként érdekes módon nem pihennek még a megjelenéshez közeledve sem. Ennek legjobb példáját a Computexen láthattuk, ahol az okostelefon már nem ugyanolyan köntösben bukkant fel, mint amilyen formán a februári MWC alkalmával megismerhette a nagyközönség. A csúcsra törő, Windows 10 Mobile operációs rendszernek otthont adó mobil már kapott egy ujjlenyomat-olvasót is, ami egyszerre fogja kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni a gép használatát. Továbbá ez lesz az első olyan új készülék a boltokban, ami már a Windows 10 Mobile most készülő kiadását, az Évfordulós frissítést (Anniversary Update) is magában foglalja majd, ami rengeteg újítást fog tartogatni – ettől kezdve lesz támogatott az ujjlenyomat-érzékelő is. Szóval bár kellemetlen, hogy csúszik, szerencsére az eltelt idő nem veszik teljesen kárba.
Zárásul pedig azt is érdemes megemlíteni, hogy a Hewlett-Packard különleges „játékszereket” is biztosít az okostelefonhoz. Mivel egy Continuum támogatással megáldott gépről beszélhetünk, a szakemberek készítettek hozzá egy sokoldalú dokkolót, de a nagy attrakciót nem ez jelenti, hanem a hozzá gyártott laptop. Van ugyanis hozzá egy noteszgép is, aminek az Elite x3 lesz az agya. Ez az eszköz kapott egy 12,5 hüvelykes kijelzőt (FHD), van benne egy jó hangszóró (B&O) és persze a teljes klaviatúra sem hiányozhat a fedélzetéről. Mindez 1,1 kilót nyom, és mint az mostanra kiderült, biztosan működni fog még a Lumia 950 XL-lel is. Az egész csomag együtt 1200 eurót kóstál majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. malvoisen
2016.07.12. 17:14
"Sikerre" van itelve... 700 eurobol veszek egy decens laptopot, a maradek pedig meg eleg tag teret ad okostelefonok teren is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. suti211
2016.07.12. 18:20
Bekapcsolt az anagramma agyam, a szemem sarkából rögtön Half-Life 3-at olvastam
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim malvo...
2016.07.13. 00:26
Teljesen mindegy milyen idegen szóval írod le, akkor sem lesz "decens" x86-os rendszer egy mobil i3, 4GB memóriával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rfj1989
2016.07.13. 09:00
Jó az elképzelés, csak kicsit elszálltak az árazással. Androidra miért nincs monitorra kötési lehetőség? Itt lenne az ideje erre is felkészíteni a telefonokat, mert az erejük már bőven elég lenne a mindennapi feladatok ellátására, csak egy csatlakozást kellene megoldani a monitorral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim rfj19...
2016.07.13. 09:02
Androidon ott az MHL, és a Miracast, utóbbi ráadásul vezetéknélküli megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Petester Asagr...
2016.07.13. 10:05
Amit írsz, az képernyő tükrözés és ezt tudja a W10 is.
Amit viszont nem tud az android, az a Continuum funkció, ami asztali környezet teremt, start menüvel, tálcával, stb. Messze nem ugyan az. És ha jól emlékszek, akkor ezt tudja a vezeték nélküli képernyő tükrözéssel is.
Persze az UWP alkalmazásokkal lesz ez ütős igazán, aminek a listája lassacskán, de bővül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim Petes...
2016.07.13. 10:14
"Monitorra kötési lehetőséget" hiányolt rfj1989, nem pedig az asztali környezetet, ami Androidnál nincs is. Monitorra kötési lehetőség van több is, asztali környezet nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Dante73
2016.07.13. 12:03
Nem szégyenlősek az árral. Első hírnél, én olyan 599 / 999 dollárra tippeltem. De ez a 700 / 1200 már tényleg húzós. Ha mondjuk 200 dodóval olcsóbban lenne egy FHD verzió, arra tuti vevő lennék. Ezt meg még átgondolom. (Am, elárulja valaki, hogy egy 6 colos képernyőn, mi szükség van a 4k felbontásra?)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989 Dante...
2016.07.13. 13:39
Kizárólag 1 dolog van ami értelmet ad ennek a nagy felbontásnak ekkora kijelzőn: Virtual Reality. Ezért is nyomatják ekkora gőzerővel, másképp nem lenne értelme megvenni az új nagyfelbontású csúcsgépeket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!