iPon Hírek

Csak parkolópályára álltak az SSD-árak?

Dátum | 2008. 07. 25.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Egyelőre tartósnak látszik az SSD-árak mélyrepülése a DRAMeXchange adatai szerint, ám kérdés, hogy ez a trend a későbbiekben is megmarad-e, vagy idővel összeszedik-e magukat.

A felvetés azért is jogos, mivel a tajvani kutatócég szerint az árcsökkenés okai között szerepel egyebek mellett a kínai Szecsuán tartományban megesett korábbi nagy földrengés, valamint a tavaszi szezonban kiesett SSD-rendelések (ami főként az Apple sara) is, amelyek bár ideiglenes események, ezek következtében a gyártók június és július között mégis kénytelenek voltak mintegy 20%-al csökkenteni az áraikat, hogy megszabaduljanak a felgyülemlett készleteiktől - és a mélyrepülésnek még nincs vége, ez az időszak akár a nyár végéig is elhúzódhat, állítják a kutatók.

A túltermelés következtében a gyártók az egy évvel ezelőtti készleteikhez képest akár 149%-os túlcsordulással is számolhatnak, így egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a számukra ideális árak kiszabását. Ami azonban nekik most rossz, annak a mobil-, MP3- és más készülékek gyártóinak annál jobb, mivel így vagy nagyobb kapacitású chipekhez juthatnak változatlan áron, vagy az eleve is eltervezetteket kaphatják meg olcsóbban - a különbözetet pedig vagy jóízűen lenyelhetik, vagy legalább részben juttathatnak belőle a fogyasztóiknak is a készülékeik árainak arányos csökkentésével.

Ez utóbbi megoldást választotta a Creative is, hiszen a ZEN Mozaic-juk frissiben bemutatott 4GB-os változata mindössze $95-ba kerül, ami mintegy 30-50 dollárral kevesebb a készülék alig egy évvel ezelőtt megjelentetett testvéreinek áránál. Az Apple pedig várhatóan az árak csökkentése helyett inkább a kapacitás növelésének lehetőségével él majd a nyár végére valószínűsíthető éves iPod-frissítése során - amivel talán enyhít majd kissé a gyártók nyomorán.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.07.27. 00:03
http://ipon.hu/webshop/product/transcend_3..._mlc_sata/27258
ez ugyan mlc, de talán ez is megteszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!