iPon Hírek

Csalók miatt nem lesz több fejlesztői RimWorld Steam-kulcs

Dátum | 2016. 07. 19.
Szerző | Nephin
Csoport | JÁTÉK

Mikor múlt héten megjelent a RimWorld című sci-fi kolonizációs szimulátor a Steam Early Accessen, az egyik fejlesztő, Tynan Sylvester tényleg nagyon kedvesen arra kérte a nagyközönséget, hogy közvetlenül a Ludeon Studios oldaláról vegyük meg a játékot, mert így több pénz marad náluk, nem vesztik el a Steam által lenyelt részesedést. Kárpótlásul kapásból adtak egy Steam-kulcsot is, hogy berakhassuk a RimWorldöt a könyvtárunkba.
Sajnos az amúgy igazán jófej kezdeményezést felfüggesztették, a július 17-e előtti vásárlók még kapnak steames kódot is, de ezután már csak a DRM-mentes verzióhoz juthatunk hozzá a Ludeon oldaláról. Új üzenetében Sylvester sajnálattal bár, de beszüntette a kulcsok kiadását, ironikus módon pont olyan csalók miatt, akiktől már a dolog kezdetén óvott mindenkit és figyelmeztetett, hogy bizonyos oldalakon lopott kulcsokat árulnak. Bevallása szerint nem volt felkészülve a trükkjeikre és mivel nála sokkal tapasztaltabbak a témában, nem is képes felvenni velük a harcot, ezért törölte a programot. Azt nem részletezte, pontosan miként okoztak kárt nekik, de valószínűleg pontosan úgy, ahogy attól ő is óvott mindenkit. Hackerek megszerzik több ezernyi hitelkártya adatait, ezekkel megveszik a játékot a Ludeon oldalán, begyűjtik a kulcsokat, aztán eladják őket féláron. A hitelkártyák tulajdonosai észlelik a vásárlást, letiltják a kártyát és visszafordítják az utalást. A csalók megtartják a féláras kódokból származó bevételt, a fejlesztők elvesztenek egy vásárlásnyi hasznot, plusz a visszatérítés díját, ami darabonként akár 15 dollár is lehet. Ez összesen több százezer dollárnyi kárt okozhat a cégnek.
Bár Sylvester kijelentette, hogy mindent megtesznek majd a csalók visszaszorítása és a lopott kulcsok deaktiválása érdekében, a probléma hamar a fejükre nőtt. Természetesen nem csak őket érinti az ügy, gyakorlatilag bármelyik fejlesztőt vagy kiadót nézzük is, megtaláljuk játékaikat az erre szakosodott szürkezónás oldalakon. Bármennyire tisztességtelen a módszer, főleg a Ludeonhoz hasonló kis cégekkel szemben, ez a csalási forma nem fog egyhamar eltűnni: a G2A-n például 22 dollár a Steamen 30 dolláros RimWorld, és míg a viszonteladók ennyire alámennek a hivatalos áraknak, eléggé szélmalomharcnak tűnik az ellenük való fellépés, hiszen valljuk be, vásárlóként főleg azt nézzük, hol jutunk hozzá az adott termékhez legolcsóbban és az olyan oldalak, mint a fent említett G2A, a kockázatok ellenére is hihetetlenül népszerűek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. grrrgo
2016.07.19. 13:28
Hááát, és az nem lopás, hogy a Steamnek nem akarják a 30%-ot "leadózni" de azért adnak Steam kulcsot, mert a Steam hozzá adott értéket (pl. közösség, értékelési rendszer, Auto Update, Big Screen, Early Access-ben való részvétel, Online Chat, egyszerű (felhasználóbarát) DRM, multi-platform) azért hiányolnák a vásárlók, ugye? Szóval a Steam drága (sajnos), de azért olyan dolgokat letett az asztalra, amikről pl. a "Microsoft Games for Windows LIVE" csak álmodhatott. Na ezt a hozzá adott értéket nem akarják egyesek megfizetni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. grrrgo
2016.07.19. 13:41
Őszintén, ki az aki reggel felébred és beírja a böngészőbe, hogy "http://rimworldgame.com/" ?
És hányan vannak akik reggel belépnek a Steamre és elkezdenek böngészni benne, valami újszerű játék után. Az Apple-nek is szerintem sokan szívesen kifizetik a 30%-ot, mert az Appstore nélkül század annyi sem volna a bevételük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mainframe grrrg...
2016.07.19. 14:04
Szinte teljes mértékben egyetértek a kommenteddel, csak a "felhasználóbarát DRM" szóösszetétel tűnik számomra oximoronnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. carrast
2016.07.19. 14:36
én egyszer vettem g2a ról játékot, aznap éjjel pénzt akartak cipruson levenni vásárlás címén, nagy tételben, hogy rohadjanak meg, azóta én kerülöm a szemét g2a típusú oldalakat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szefmester carra...
2016.07.19. 15:20
Cuncikám... direktbe saját bankkártyával vásároltál online? És csodálkozol?

Furcsa módon Paypalon keresztül még soha nem volt ott gondom. A Paypalt ugyan feltörték egy alkalommal, de nem g2a miatt..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. grrrgo mainf...
2016.07.19. 17:25
Miért, szerintem a Steam-en van DRM (nem lehet csak úgy átmásolni más személynek a letöltött játékot) Csak nem serial-lal meg telefonos aktiválással nyaggat (pl. MS Windows) hanem egy account-hoz és az ahhoz tartozó jelszóhoz kapcsolja a digitális terméket. (pl. Ha van két játékgéped otthon akkor átülsz a másikhoz és voila már megy is.) Sőt családtagnak is "kölcsönadhatod" a játékodat jelszó átadás nélkül. (Azért ez igen baráti kezdeményezés volt a Steam-től.) Szerintem az ügyfélbarát ha (egy gépen 1x már vettünk játékot és beléptünk a Steamre előzőleg,) 2-3 kattintásból megvesszük a játékot is és hitelesítjük is azt. Igazából csak a netsebesség lehet az, ami eltántoríthat egyeseket a Steamtől, de ez már nem a Valve hibája!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Balleno grrrg...
2016.07.20. 14:12
Remélem, azért heti rendszerességgel megtömöd Gabe bácsi pénztárcáját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HozeManuel
2016.07.21. 00:40
30 dollár ezért? Gratula. 10 dolcsi max és akkor senkinek nem jut eszébe ellopni azért hogy reális áron újra eladja...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. grrrgo Balle...
2016.07.21. 02:20
Már kezdek leszokni róla, csak egy-két nagy "SALES" szokta még néha megdobogtatni a szívem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. VikMorroHu... mainf...
2016.07.22. 23:38
Nekem még sosem volt gondom a Steam DRM-mel. Azon viszont jót mulattam, amikor a Steamet utálók kb. egy nappal később kapták meg a DRM mentes epizódot, mint a steameset (amit ugye elvből nem használhattak), mert valami gond volt az először feltöltött telepítővel. Steamen ugye a fejlesztő könnyedén javította a hibát, egyéb terjesztési csatornán viszont meg kellett várni a következő munkanapot, plusz időzóna eltérések is voltak... (Dreamfall Chapters)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!