iPon Hírek

Csendben befutott a Huawei P9 Lite is

Dátum | 2016. 04. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Míg a Huawei reflektorfénybe állította Londonban a P9 és P9 Plus modelleket a TalkBand B3 viselhető kiegészítővel megtoldva, addig a P9 Lite is megérkezett, csak éppenséggel ez a készülék Oroszországban vált hivatalossá. Érdekesség, hogy a P9 Lite is ott volt egyébként a londoni eseményen, de csak a színfalak mögött lehetett közelebbről megismerni, és a képességeiről ott nem is esett szó. No de most már azt is tudjuk, hogy mit tartogat a harmadik P9 variáns, szóval ideje górcső alá venni.
A P9 Lite egyáltalán nem lett kisebb, mint a P9, egyszerűen „csak” lebutított hardverre épül. Az okostelefon tehát egy 5,2 hüvelykes panelt vonultat fel, ami 1920 x 1080 képpontos felbontással operál, így kiváló, 424 PPI-s pixelsűrűség fogadja majd az érdeklődőket. A szoftveres oldalon (is) nagyjából ugyanazt kapják a jövendőbeli vásárlók, mint a P9, illetve a P9 Plus esetében. Tehát az Android 6.0 fut a masinán, amit a Huawei szakemberei a letisztult vonalvezetésű Emotion UI 4.1 grafikus felhasználói felület mögé bújtattak. Az első komolyabb butítás sajnos éppen a kamerarendszernél érhető tetten, ez az okostelefon ugyanis lemaradt a meglehetősen különleges 12 megapixeles duóról, és már csak egy mezei 13 MPixeles képalkotó fedezhető fel a hátoldalán. A kamerával Full HD videókat lehet majd felvenni, és erre este is lesz lehetőség, hála a LED-es villanó meglétének. Az előlapi egység nem változott a P9-hez mérten – legalábbis számszerűen –, szóval ezzel a mobillal is 8 megapixeles önarcképeket lehet majd megörökíteni, és 1080p-s videóhívások folytatására lesz alkalmas. A visszafogott készülékbe is egy HiSilicon lapka került, de nem a Kirin 955 boldogítja az érdeklődőket, hanem be kell érni a Kirin 650-nel. Sajnos egyelőre ennek a központi chipnek a paramétereit nem ismerjük, mindössze annyit tudunk róla elmondani, hogy nyolcmagos. Az eszköz sebességével aligha lesz komolyabb probléma, hiszen már a Kirin 620 sem okozott csalódást, de a grafikus egység kiléte mindenképpen érdekes, mert itt már 1080p-s képet kell mozgásba lendíteni, ami az imént említett egységnek már biztos nem lenne egyszerű feladat. No, de haladjunk tovább. A rendszermemóriát figyelembe véve két kivitelben fog kereskedelmi forgalomba kerülni a masina, az alapgép 2 GB-tal szolgál, a társa pedig már 3 GB-nyi RAM-nak fog otthont adni, így rutinos felhasználók kezében is jól teljesít majd, akik ide-oda ugrálnak a futó applikációk között. A tárkapacitás minden esetben 16 GB-os, ezt pedig lehet bővíteni microSD formátumú memóriakártyával. A P9 Lite kapcsolati képességei jónak ígérkeznek, ugyanis a 4G LTE hálózati modem, valamint a jól bejáratott Wi-Fi, Bluetooth, GPS trió mellett NFC chip meglétéről is beszámolhatunk. Ráadásul kettő SIM-et tud kezelni egyidejűleg az okostelefon, bár csak hibrid megoldás, így aztán vagy microSD vagy hálózati kártya kerül a második fiókba.
Az újdonság nagyvonalakban hasonlít a P9-re, viszont azért rögtön lehet látni, hogy egy olcsóbb modellről van szó a P9 Lite személyében. A vásárlók fehér és arany színben, vagy ezüst burkolattal és fekete előlappal csaphatnak le az eszközre. A Huawei már ezt a készüléket is C-típusú USB csatlakozó felülettel látta el, ami dicséretes – bár tény, hogy kezdetben valószínűleg okozhat némi bosszúságot a tulajdonosoknak a szabványváltás, de idővel egészen biztos, hogy ezek a kábelek kerülnek előtérbe. A tervezők ezúttal is beépítettek a hátlapra egy ujjlenyomat-olvasót, ami egy szempillantás alatt megállapítja, hogy jó kezekben van-e a készülék. És végül még egy hasonlóság a P9-cel, hogy ez a modell is egy 3000 mAh-s kapacitású, beépített akkumulátornak ad otthont. Az üzemidő már az említett mobilnál is jónak ígérkezett, itt pedig, ahol egy energiahatékonyabb környezetbe érkezik ez a telep, egészen biztos, hogy átlagon felüli üzemidőt fog eredményezni. A Huawei P9 Lite még sokáig várat magára, jelen állás szerint az a helyzet, hogy csak júniusban fog a boltok polcaira kerülni. Mivel a debütálása jóval odébb van, érhető módon a vállalat az árazásról nem beszélt Oroszországban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. kihaennem
2016.04.08. 16:41
nem is értem ezeket a telefonokat, ki képes ilyenre 5E forintál többet adni?
bár én még annyit se adnék érte.
mindennek a klonja hulladék módra egybegyúrva----
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kekegsm kihae...
2016.04.08. 18:49
És te milyen telefonra lennél hajlandó többet kiadni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!