iPon Hírek

Csendben felbukkant a Lenovo P2 és az A Plus

Dátum | 2016. 09. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo Berlinben a K6 széria tagjai mellett bemutatott két másik okostelefont is. A Lenovo P2 egy összeszedett középkategóriás készülék lett aránylag kedvező árral megtoldva, a Lenovo A Plus pedig egy belépőszinten rajthoz álló szerkezet azoknak, akik tényleg nem akarnak sokat költeni mobilra. Lenovo P2 Az újdonságoknak a szemrevételezését kezdjük a Lenovo P2-vel, ami azért már tényleg korrekt képességeket vonultat fel. Ez az okostelefon 5,5 hüvelykes megjelenítővel jön, ami Full HD felbontást fog nyújtani. A masina érdekessége, hogy a kijelzője AMOLED technológiával dolgozik, ennek köszönhetően nagyon szélesek lesznek a betekintési szögei, és lenyűgöző kontrasztot fog nyújtani. Az eszköz előlapján ki kell még emelni az 5 MPixeles kamerát, ez már nemcsak a videóhívások alkalmával fog jó szolgálatot tenni, hanem akkor is, ha egy-egy önarckép megörökítése a cél. A főkamera persze ennél is jobb képességekkel bír: a hátlapi képalkotónál már egy 13 megapixeles szenzor került előtérbe, és ezt akár rosszabb fényviszonyoknál is lehet majd használni, hála a kéttónusú, LED-es segédfénynek. A Lenovo P2 az Android 6.0 operációs rendszer kíséretében érkezik, ami a Vibe grafikus felületnek hála sok extrával fog szolgálni.
Az okostelefon motorterében a Snapdragon 625 besorolású Qualcomm MSM8953 lapka tevékenykedik. Ez a központi chip akár a 2 GHz-es órajelet is elérheti, nyolc Cortex-A53 magnak, valamint egy Adreno 506 integrált grafikus vezérlőnek ad otthont. A rendszermemória 3 vagy 4 GB lehet majd, bármelyik mellett döntsön is a felhasználó, aligha lesz RAM szűkében a készülék. A választási lehetőség adott a háttértár tekintetében is, a Lenovo P2 elérhető lesz 32 vagy 64 GB-tal felszerelve is – a bővítési lehetőség minden esetben megvan. A mobil kapcsolati lehetőségei között ki kell emelni a 4G LTE hálózati modem meglétét, ez menet közben is villámgyors internetelérést biztosít, és van még itt NFC chip is, amit valószínűleg sokan fogadnak majd örömmel. A szerkezet fémből készült, az elején pedig található egy ujjlenyomat-olvasó. A Lenovo P2 akkumulátora hatalmas, 5100 mAh-s kapacitásról beszélhetünk, melynek köszönhetően átlagon felüli üzemidő elérésére lesz képes. Zárásul pedig itt még meg kell említeni a gyorstöltés (24 watt) támogatást, ami arról fog gondoskodni, hogy a gép hamar menetkész állapotba kerüljön. Lenovo A Plus A vállalat másik készüléke, a Lenovo A Plus már sokkal szerényebb képességekkel bír majd, ami az első találkozásnál mindenki számára nyilvánvalóvá fog válni. Ez a modell már csak 4,5 hüvelyes kijelzőt kapott, mely 854 x 480 képpontos felbontásnak ad otthont. (Itt nem is esett szó arról, hogy TN+Film technológiás avagy IPS a kijelző, de remélhetőleg utóbbiról beszélhetünk.) A bekapcsolást követően az Android 5.1 rajzolódik majd ki az okostelefonon, ami természetesen megkapta a Lenovónál megszokott szoftveres extrákat, de ez itt már sovány vigasznak ígérkezik. A Lollipop lassan két éve debütált, és ez sokak kedvét szegheti – teljesen érthető módon. A kamerarendszer tekintetében sem teszi magasra a lécet az A Plus, de erre nem is számítottunk egy belépő konfigurációnál. Az előlapi modul 2 megapixeles, így HD videóhívások folytatására biztosít lehetőséget, a főkamerával pedig már 5 MPixeles fényképeket lehet megörökíteni, miközben a videótámogatás maradt 720p-s. A hátlapra került egy LED-es segédfény, így ezzel akár este is lehet fotózással vagy mozgóképfelvételek rögzítésével próbálkozni.
A Lenovo A Plus esetében egy MediaTek MT6580 központi chip jelenlétével kell számolni. Ez a lapka nem egy mai darab már, még Cortex-A7 feldolgozók kvartettje tevékenykedik benne 1,3 GHz-es órajelen egy Mali-400 MP2 grafikus egység mellett. A rendszernek ennél az okostelefonnál 1 GB-nyi memóriával kell beérnie, ami bizony könnyen jelenthet szűkös keresztmetszetet. Tárhely tekintetében sincs eleresztve a gépezet, mindössze 8 GB-tal szolgál, de persze lehet bővíteni, így még ez jelenti a kisebb problémát. Sajnos a Lenovo A Plusnál már a 4G LTE hálózati modemről is le kell mondani, és be kell érni egy jó öreg 3G HSDPA+ egységgel, ami legfeljebb 21 Mbps-os letöltési sebességet tud biztosítani. Öröm az ürömben, hogy Dual-SIM támogatás van, szóval akár kettő hálózati kártyát is tud majd kezelni egyidejűleg a telefon. A Lenovo A Plus 133 x 66 x 9,9 milliméteres vonalakkal határolható körül, és 146 grammot nyom, összességében tehát elég vaskos. Ez pusztán a felépítéséből, nem pedig egy átlagon felüli akkumulátorból adódig, ugyanis csak egy 2000 mAh-s akku került bele – de ez legalább cserélhető. A Lenovo P2 meglehetősen korán bemutatkozott, már a boltokba kerülés időpontjához viszonyítva, ugyanis csak novemberben fog kereskedelmi forgalomban megjelenni. Az okostelefon 250 eurós áron kelletheti majd a bájait az alapkivitelben, a nagyobb tárhely és rendszermemória pedig további 50 eurós felárat fog kóstálni. A Lenovo A Plus ezzel szemben mindössze 70 euróba kerül majd, és hamarosan megvásárolható lesz Európa-szerte – vélhetően hazánkban is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. LavX
2016.09.07. 11:04
Nahh a Samsung fog perelni a P2(Galaxy A8 ) miatt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2016.09.07. 12:26
A Lenovo P2 a Vibe P1-et hivatott leváltani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!