iPon Hírek

Csendben megérkezett az Xperia E4

Dátum | 2015. 02. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sony Xperia E4-ről egyre többször lehetett hallani a napokban, de sokan arra számítottak, hogy már csak a MWC alkalmával fog bemutatkozni a vállalat új belépő modellje. Nos, nem így lett, máris a kamerák kereszttüzébe kerül a készülék.
Az Xperia E4 képességeit tekintve a legnagyobb újítást az jelenti, hogy a 4,5 hüvelykes kijelző 5 colosra növekedett – persze valószínűleg lesznek, akik valamelyest keserű szájízzel fogadják majd ezt a változást. A nagyra nőtt panelnek jobb lett a felbontása, de mivel egy alsókategóriás okostelefonról van szó, csodát nem érdemes várni. Az IPS technológiás panel 960 x 540 képpontot mozgat, ennek megfelelően a pixelsűrűsége mindössze 220 PPI-s. A tekintélyt parancsoló felületen az Android 4.4 operációs rendszer rajzolódik majd ki. A KitKat a Sonytól megszokott, rendkívül letisztult grafikus felülettel fog a felhasználók elé kerülni, de ez nem azt jelenti, hogy ne lennének benne szép számmal hasznos, előre telepített alkalmazások. Az eszközt két kamerával látták el. Az előlapjára egy 2 megapixeles megoldás került, ami 720p-s minőségű videóhívások lefolytatására lesz alkalmas, a hátlapján pedig már egy 5 MPixeles egység díszeleg, ami 1080p-s mozgóképfelvételek megörökítésére szolgál. Ez utóbbi mellé egy LED-es villanó is került. A megfelelő hangzásról a Clear Audio+ és xLoud eljárások gondoskodnak.
A Sony általában a Qualcomm chipjeire támaszkodik, ám ezúttal egy MediaTek lapkában látták meg az Xperia E4 megfelelő társát. Egy négymagos MT6582 SoC került a burkolat alá, ami 1,3 GHz-es frekvencián dolgozó Cortex-A7 magokkal van ellátva, a grafikus feladatokat pedig egy Mali-400 látja el benne. A rendszermemória 1 GB-os testet öltött, a felhasználóknak pedig 8 GB-nyi háttértárral szolgál a Sony új belépő modellje. Természetesen gondoskodtak a tervezők a bővítési lehetőségről is, ennek megfelelően, ha szűkösre fordulna a helyzet, pillanatok alatt fentebb tornászható a tárkapacitás. A hálózati modem nem támogatja a 4G LTE-t, be kell érni ilyen tekintetben a 21 Mbps-os letöltési sebességgel kecsegtető 3G HSDPA+-szal. A kapcsolati lehetőségek lajstromán szerepel a Bleutooth 4.1 modul apt-X-el, van 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel megtoldva, A-GPS vevő (GLONASS), extraként pedig még FM rádió is RDS-sel. A készülék kétféle kivitelben kapható majd, a sima Xperia E4 egyetlen SIM befogadására lett felkészítve, míg az Xperia E4 Dual hátlapja mögött már két hálózati kártyának szorítottak helyet, így mindenki az igényeinek megfelelő mellett dönthet.
Az új Xperia modell igencsak szemrevaló dizájnt kapott. A japán tervezők szakítottak az eddigi szögletes vonalvezetéssel, és egy olyan házba költöztették az újdonságot, ami szinte kívánja, hogy tenyérbe vegyék. A keret minden irányból szélesen lekerekített, és még az előlapot védő üveg széleit is letörték, hogy ezen a ponton is stimmeljen az összkép. A Sonynál túlnyomórészt elég vaskos kerete van a telefonoknak, és hatványozottan igaz volt ez az Xperia E3-ra is. Az Xperia E4 viszont ilyen tekintetben komoly előrelépést jelent, ugyanis ez az okostelefon a megnövekedett kijelzője ellenére pontosan olyan magas, 137 milliméter, mint az elődje volt, és még a tömegét is sikerült ugyanazon a szinten tartani (144 gramm). Üröm az örömben, hogy az akkumulátor esetében nemhogy nem követték le a kijelző növekedését, hanem inkább egy soványabb telepnek szavaztak bizalmat a mérnökök. A háttérben csak egy 2300 mAh-s, beépített egység próbálja majd biztosítani a működéshez szükséges energiát. Hatékony belbecs ide vagy oda, az üzemidő így biztosan nem lesz kiemelkedő.
A Sony Xperia E4 megjelenésével kapcsolatban egyelőre nincsenek hivatalos információink. Sem az ajánlott fogyasztói ára nem ismert, sem pedig az, hogy mikor kerülhet a boltok polcaira. Az viszont biztos, hogy legkésőbb a március eleji Mobile World Congressen már kézbe vehetik majd az érdeklődők az újdonságot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. skarpeas25...
2015.02.11. 18:39
Nagyon jó belépő mobilnak. A kamerára kíváncsi lennék és hogy kap e android 5-t majd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nana95
2015.02.11. 18:51
Mikor megnéztem az első képet azt hittem, hogy egy Nokiát raktak oda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. skarpeas25...
2015.02.11. 19:02
Közbe egy haverom szólt, hogy a Soc nagyon gyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sniper112
2015.02.11. 19:28
nem mondanám gyengének egy közepesnek inkább de amiért a sony választotta az pedig nem más mint az olcsósága elég sok telefonban ilyen mocorog és ebből kifolyólag elég kiforrottak erre a dolgokra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. legyes
2015.02.11. 21:23
Eljött a drágán adott, 3 éves konfigok ideje...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Tibike1993 skarp...
2015.02.11. 23:13
Nem mondanám gyengének. Persze attól függ, mi számít erősnek, meg gyengének. Egy snapi 800hoz képest gyenge, egy 200hoz képest nem. Egyébként teljesen megfelel arra a célra, amire tervezték. Olcsó, nem eszik sokat, nem melegszik, és ezzel a felbontással probléma se lesz az üzemelésnél. Itt már minden csak az optimalizáláson múlik. Egyébként korrektül néz ki, egyedül a Sony-s dizájnt hiányolom
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!