iPon Hírek

Csendes, remekül szellőző PC házat mutatott be a Cooler Master

Dátum | 2013. 11. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Cooler Master Silencio sorozatának legfrissebb tagja elődeihez hasonlóan leginkább arra koncentrál, hogy remek szellőzést biztosítson a benne lapuló komponensek számára, méghozzá úgy, hogy ezzel egy időben az üzemi zajszint is a lehető legalacsonyabb szinten maradjon.
A Silencio 652-es számítógépház megalkotásánál a Cooler Master mérnökei számos olyan megoldást bevetettek a siker érdekében, amelyek segítenek a minél csendesebb működés elérésében.

A szellőztetésről halk ventilátorok gondoskodnak, a gépházban keletkező zajokat pedig zajszigetelő habszivacs tartja házon belül. A meghajtó bővítőkeretek gumírozott felfogatást alkalmaznak a merevlemezek rezgéselnyelő rögzítéséhez, maga a számítógépház pedig vastag gumilábakon áll.

Az acélvázat alkalmazó friss jövevény letisztult, minimalista dizájnnal érkezik - tulajdonképpen túlzás nélkül nevezhető elegánsnak. A kívül-belül feketére festett Silencio 652 egy igényes felépítéssel rendelkező, közepes toronyház formátumú megoldás, ami 220 milliméter széles, 507 milliméter magas és 508,6 milliméter mély. A ház teli, zajszigetelő habszivaccsal ellátott előlapi ajtót kapott, oldallapján pedig plexi ablaknak tűnő takarólemez látható, ami eltávolítható, így előbújik az oldallapi szellőző.
A ház belsejében micro-ATX vagy ATX formátumú alaplap fér el, az alaplaptálca pedig tartalmazza a szokásos szerelőablakot, plusz a kábelek elrendezését segítő kivágások sem hiányoznak róla. A 10,4 kilogrammos számítógépház három darab 5,25 colos bővítőhelyet kínál, 3,5 colos adattárolóból pedig maximum 9 fér el benne, igaz, ekkor az egyik 5,25 colos bővítőhelyet fel kell áldozni.

A 3,5 colos merevlemezeket fogadó fiókok természetesen akár 7 SSD elszállásolására is bevethetőek, de ezen felül az alaplaptálca mögött és az optikai meghajtókat fogadó bővítőhely alatt is elfér egy-egy ilyen meghajtó - összesen tehát kilencet tudunk elhelyezni a házban.

A 7+1 PCI slotot felvonultató Silencio 652 belsejében a videokártyák maximum 423 milliméternyi helyet vehetnek birtokba, processzorhűtőből pedig maximum 168 milliméteres példány beszerelésére van mód. A tápegység természetesen a ház hátulján, alul helyezkedik el, bővítőhelye alatt pedig egy szellőző található, természetesen kivehető és mosható szűrővel.

A kiváló szellőzésről gyárilag kettő ventilátor gondoskodik. A ház elején egy 180 milliméteres átmérőjű (700 RPM, 20 dB(A)) példány lapul, a ház hátulján pedig egy 120 milliméteres átmérőjű (1200 RPM, 17 dB(A)) légkeverő teljesít szolgálatot. A szellőzés hatásfokát igény esetén további ventilátorokkal is lehet javítani.

A ház tetején két 120/140 milliméteres vagy egy 180/200 milliméteres légkeverő fér el, a ház oldalán pedig egy 180/200 milliméteres ventilátort helyezhetünk el, ha eltávolítjuk a szellőzőt védő, zajcsökkentő szerepet betöltő borítást.

A ház alján egy 120/180 milliméteres, a HDD kereteknél pedig egy 120 milliméteres ventilátor számára van hely. A ház elejére a meglévő 180 milliméteres ventilátor mellé akár egy másodikat is beszerelhetünk. A ventilátorok előtt minden esetben található tisztítható szűrő, azaz a por többsége a házon kívül marad.

Aki a folyadékhűtő rendszerek mellett teszi le a voksát, örülhet, ugyanis a ház tetején és elején 1-1 240 milliméteres, a ház hátulján pedig egy 120 milliméteres hőleadó radiátor fér el. A hátlapról a szokásos gumírozott furatok sem hiányoznak, amelyek a külső hőleadó radiátorhoz tartó csövek kivezetésében segédkeznek. A Silencio 652 előlapi portok tekintetében sem kispályás, ugyanis a két USB 3.0-s és két USB 2.0-s port mellé egy SD memóriakártya-olvasó, illetve egy fejhallgató kimenet és egy mikrofon bemenet is jár. Az igényes újdonság hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, ára pedig 33 900 forint magasságában helyezkedik majd el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. madcaptain
2013.11.15. 01:40
Szep, csak kicsit draga, 20e-ert ok lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. bzsigmond
2013.11.15. 04:12
FRACTAL DESIGN Define R4 még mindig jobb szerintem, nehezebb, stabilabb, halkabb és a legfontosabb, hogy olcsóbb. (Bár a CM előlapja jobban tetszik)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. M3nyus
2013.11.15. 10:50
Nemrég vásároltam egyet, szépen elfér benne minden, régi házamat át kellett szabni videokártya miatt (6950n DC2) mert túl hosszú volt, ennek kivehető a középső tartója így bármekkora videokártya elfér kényelmesen.
Festés minősége nem a legjobb nagyon vékony, és már dobozából kivéve le volt pattanva az egyik oldallap sarkán. Elég mély is, így magasabb CPU hűtőket it lehet alkalmazni, ha jól rémlik 168mm eseket max.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. budspencer
2013.11.15. 12:39
Kissé (nagyon) Corsair-es vonalvezetés... 34 ezerért tényleg drága, egy tizessel túl van árazva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.11.15. 16:45
Talán pont azért ilyen drága, mert Corsair-es a vonalvezetés (kifejezetten hajaz a 550D-re)és az is ennyibe kerül hasonló felszereltséggel... Nekem speciel nagyon tetszik főleg a front panel felszereltsége miatt.
Azzal a Fractal Design házzal meg azért ne hasonlítsuk már össze, nagyon nem egy kategória!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patomi
2013.11.15. 18:45
Nekem a kis tesója van a 352. Jó kis ház, bár jól nem hűt az biztos. Kell bele plusz venti a jó hűtéshez. Csökkentet fordulatú ventikkel pedig csendes is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zsm71
2013.11.17. 09:19
[b][/b]"A Cooler Master Silencio sorozatának legfrissebb tagja elődeihez hasonlóan leginkább arra koncentrál, hogy remek szellőzést biztosítson "

A cikk már az első mondatban tévinformációval indít, a Silencio sorozat soha életében nem hűtött jól, nem is igazán hűthet jól, mivel hangszigetelt és elég kevés hangszigetelt ház hűt jól. A NANOXIA Deep Silence mondjuk kivétel, de az 550-es Silencio az gyengén hűt és ahogy írja is egyik kolléga, a 352-es is hasonlóképp. A 652-ről pedig még nagyon teszt eredmények sincsenek a neten, szóval a cikk írója igazából kizárólag a sötétben tapogatózik jelenleg...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zsm71
2013.11.17. 09:20
Ximo: miben gyengébb egy FRACTAL ház? Elárulod?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!