iPon Hírek

Csendesek az ELSA legújabb GeForce videokártyái

Dátum | 2012. 10. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A gyártó SAC (Silent Air-Cooling) sorozata egy GeForce GTX 660-as és egy GeForce GTX 650-es modellel bővült. Az új videokártyák esetében pozitívum, hogy a hűtőjük felső borítása könnyedén eltávolítható, így a légkeverők(et) és a hűtőbordát könnyedén megtisztíthatjuk a portól. Közös tulajdonság az is, hogy mindkét újdonság referencia órajeleket használ.


A GeForce GTX 660 SAC modellen egy kétslotos felépítéssel érkező, két darab 75 milliméteres átmérőjű ventilátorral ellátott videokártya hűtő teljesít szolgálatot. Az egység a termék GPU-ját 8 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékleten tudja tartani, mint a referencia videokártyák hűtői, ezzel egy időben pedig nem bocsát ki 25 dB(A)-nél magasabb zajt. A friss videokártya 28 nm-es csíkszélességgel készülő GK106-os GPU-ja 960 CUDA maggal érkezik és 980 MHz-es alap-, illetve 1033 MHz-es boost órajelen üzemel. A GPU és a 2 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 192-bites adatsín teremt kapcsolatot, a memóriachipek pedig 6 GHz-es effektív órajelen ketyegnek.

A GeForce GTX 650 SAC már jóval kompaktabb nyomtatott áramköri lapot alkalmaz, videokártya hűtője pedig szintén kisebb, mint fentebb bemutatott társáé. Az újdonság egy kétslotos felépítésű hűtőt alkalmaz, ami egyetlen 85 milliméteres átmérőjű légkeverővel gazdálkodik. Az egyedi hűtés jóvoltából a GPU üzemi hőmérséklete 60 Celsius fok alatt tartható, a légkeverő zajszintje pedig 24 dB(A) magasságában helyezkedik el, azaz alacsony.


Az egyedi hűtés alatt egy 28 nm-es csíkszélességgel készülő GK107-es GPU lapul, ami 384 CUDA maggal érkezik. Boost órajel itt nem áll rendelkezésre, így a GPU 1058 MHz-es alap órajelen ketyeg. A GPU és az 1 GB-nyi GDDR5-ös fedélzeti memória között 128-bites adatsín húzódik, a memóriachipek pedig 5 GHz-es effektív órajelen dolgoznak.

A két új videokártya tehát egyedi hűtéssel és referencia órajelekkel érkezik. Mindkettőjükhöz jár az EVGA GPU optimizer segédprogramja, amellyel nem csak az órajelek módosítására, de a ventilátor(ok) fordulatszámának finomhangolására is van mód.

A hírek szerint az EVGA GeForce GTX 660 SAC október 25-től lesz elérhető kereskedelmi forgalomban, ajánlott végfelhasználói árát pedig 328 dollárban állapítja meg a gyártó. A GeForce GTX 650 SAC ezzel szemben már október 18-án megjelenik az üzletek polcain, ára pedig 163 dollár lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. nyerek01
2012.10.12. 22:45
Elképzelhető hogy lesznek majd olyan kártyák amik csak folyadékhűtéssel lesznek működőképesek? (talán ivy bridge előtt beszélték azt hogy folyadékhűtéses lesz a proci)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!